PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri LG Therma V vodna povezava?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz nimam nobenih dodatnih grelcev, ne v bojlerju, ki je v bistvu STČ, ne v TČ. Ogrevam 83 m2 oz. 97 m2, če upoštevam vso svetlo višino v mansardi, neto bivalne površine s 5 kW pa se mi zdi, da ima še precej rezerve oz. je za mojo bajto v trenutni konfiguraciji, ko imam odjem le v pritličju, morda celo premočna. Pri starem modelu so bili grelci skoraj nujni, ker je imel pri zunanji temperaturi zraka -10 °C že znaten upad moči, medtem ko da novi model pri tej zunanji temperaturi od sebe še vedno vsaj 5 kW. Je pa, kot je napisal Sašo, vedno priporočljivo imeti backup, ker nikoli ne veš, kdaj te lahko na cedilu pusti sam kompresor. Pri meni je tako, da lahko v takšnem primeru sanitarno vodo ogrevam s STČ, medtem ko lahko celo bajto ogrevam s kaminom v dnevni sobi.

P.S.: Pri tvoji izolaciji bajte in porabi kurilnega olja jaz o menjavi ogrevalnega sistema sploh ne bi razmišljal!
Imamo 35 let staro peč in počasi gre k koncu. Bojler imamo sicer star 5 let (120l Gorenje s kačo), vendar, kolikor vem, ni za kombinacijo s TČ. Računica pa je ogrevanje + sanitarna trenutno od 800 - 1000 eur na leto (odvisno od cene olja in hude zime). Če vzamemo SCOP za ogrevanje 2,5 in sanitarno 2, plus to, da je pri elektriki še nizka tarifa ob vikendih in ponoči pri kurilnem pa ne, ne bi smela biti cena elektrike za TČ višja od 450 eur. V takem primeru bi se morala LG v kompletu z montažo + novim zalogovnikom za SV ter vračunano subvencijo povrnit v največ 7 letih. Radiatorje imamo dovolj velike, tako da bi po moji oceni DV večino časa lahko bil na 35°C.

Je grelec za TČ LG res potreben, če ta ne deluje za ogrevanje sanitarne vode? Jaz bi dal grelec samo v bojler. Pri okvari TČ bi imeli še vedno toplo vodo, ogrevali pa bi se s kaminsko pečjo in kaloriferji, dokler se TČ ne popravi.
Grelec je pri vsaki TČ nujno potreben samo takrat, če nimamo nobenega drugega sekundarnega ogrevalnega vira. Murphy pravi... Če obstoji možnost, da bo šlo kaj na robe, bo tudi šlo.
Navadno gre takrat, ko je res najmanj želeno. V mrazu preko vikenda ali praznikov.
Jasno, je grelec dobrodošel tudi pri normalnem obratovanju, še posebej pri talnem gretju kjer je temp. kondenzacije nizka in ni vedno dovolj energije za odtajanje.
Pri napravah z dobrim krmiljem TČ dostikrat za kratek čas vklopi grelce. Čeprav se bo čudno slišalo se s tem početjem zmanjšuje poraba v kritičnih vremenskih razmerah in podaljšuje življenjska doba TČ.
Ne se bati, krmilje LG-ja ni tako pametno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kako pa je z glasnostjo novih LG-jev?
V prospektu piše, da je novi LG dokaj tih (60dB max zvočna moč) in da se da nastavit tišje nočno delovanje. Je to res?
Je res, LG ni glasen. Jasno če ga primerjamo z ostalo nizko razredno konkurenco.
V primerjavi z napravami iz višjih kakovostnih razredov je pa lahko že pravi bombnik.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Me zanima, če ima kdo LG Therma V Monoblok HM071M.U43, no kW niso važni. Kako imate nastavljeno, na AI ali na sobno in kako se vam obnaša? Ali dosega želeno temperaturo? Kako se nastavi krivuljo v primeru AI?

Hvala v naprej za odgovor.
Jaz imam 5 kW model in prejšnjo sezono sem ogreval kočo zgolj po vremenski regulaciji brez uporabe sobnega korektorja. V tej sezoni pa uporabljam tudi sobni korektor in moram priznati, da tako deluje bolje, vsaj zaenkrat v prehodnem obdobju. Je pa seveda pomembno, da nastaviš, da upošteva tako sobni korektor kot tudi zunanji senzor temperature in da nastaviš ustrezen naklon vremenske krivulje.
Berem in me nekako zaćne zanimat ta LG, sedaj ogrevam na plin in je poraba cca 1500 m3, od tega cca 500 m3 za sanitarno vodo. Vendar koliko gledam, je pri meni nuja da ogrevam radiatorje na cca 45 - 48 C. Ali je še vseeno to priporočljiva naparava za take temperature?

Lp
To je nekje zgornji razpon delovanja za nizkotemperaturno TČ. Tak da dolgoročno ni ravno smiselno držat TČ na takih "obratih".

Poznavajoč delovanje plinskih peči pa sem prepričan, da pri 24/7 delovanju ne rabiš takih temperatur v radiatorjih. Ravno namreč prenavljamo eno stanovanje, menjal smo tudi radijatorje. Sem natančno spremljal zagon z nule. Gorilnik se zaganja v ciklih, vodo drži v razponu med 35 in 70 stopinj, PWM obtočna pa enako v viklih tišči vodo po radiatorjih. In če imaš potem recimo še ogrevanje čez noč izklopljeno...Ogrevanje s toplotno črpalko v neprekinjenem delovanju pa je nekaj precej drugačnega.
Pozdravljeni,

mi lahko prosim kdo pove, kako lahko zagotovo vem, da mi delujejo grelci. Namreč sem vzel zraven to škatlo kjer so grelci, za vsak slučaj - baje.

Ogrevanje špila ni kaj mi je pa bolj zanimivo pri defrostu, kjer se grelec vključi in je pomagalo sistemu. Odvzem elektrike je, ker sem meril ampak po moji laični presoji (sicer je trenutno vklopljen samo 3 kW ) bi verjetno tisti valj kjer je špirala ali karkoli že- ne znam se drugače izraziti ker sem čisto iz druge stroke, lahko bil vsaj mlačen, če že ne topel. Ali se morda motim? Mojster trdi, da dela jst vztrajam nasprotno ker je zadeva mrzla, ampak baje je veliko vode in ne more pogreti, da bi bilo toplo.

No tega ne razumem!!
Nisem rekel, da mora pogreti ampak v prvi vrsti bi naj bila tista zadeva vsaj mlačna ali kako.

Še enkrat, se motim, narobe razmišljam ali dejansko ne deluje in me hoče na vsak način prepričati v nasprotno.

prosim za kakšen nasvet ali razlago

hvala
Mojster naj ti montira signalne sijalke, naj svetijo ko bodo delovali grelci.
Laično vprašanje; LG therma monoblok vezan na 1000 lit hranilnik, ogrevanje z predimenzioniranimi radiatorji (10 kosov) vremensko vodeno ogrevanje z mešalnim ogrevalnim krogom (Seltron, trenutno peč na pelete) uravnotežen ?? sistem ki deluje zadovoljivo. Z TČ bi ogreval hranilnik kot da ogrevam bojler za sanitarno toplo vodo in bi ga držal na 50 d0 55°C (histereza 5°C) je to izvedljivo in če je smiselno zaradi izkoristka TČ. Hranilnik ni nič drugega kot velik radiator iz katerega potem razpeljem toploto po ostalih radiatorjih po hiši. Nastavitve čisto enostavne.
lahko ogrevaš 1000 litrov na 50 do 55.... samo je vprašanje cop črpalke, je verjetno precej ićja kot če bi ogreval recimo na 40 C. Verjetno je cop tam okrog za 1 nižji.. tako po občutku...
Vprašanje je kje je boljši izkoristek pri kasičnem načinu ogrevanje z vremensko regulacijo ali STČ način, tisto na občutek o COP ne drži vode.
Vseeno hvala.
LP
Če računaš, da v povprečju pomeni vsaka 1°C 3% slabši izkoristek, boš kaj hitro odmislil, da bi grel zalogovnik na tako visoko in fiksno temp. 55°C je za omenjeno TČ že tako čista skrajnost, je sploh vprašanje, če ti bo pri negativni zunanji ničli sploh uspela doseči nastavljeno temp.? Če pa že, bo poraba kot z elektro grelci.
1 ... 6 7 8 9 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi