ne les nič ne diha... razmak... nekaj že... Ampak, ZAKAJ bi reskiral? KAJ pridobiš? Razen možnih problemov? In možnega presuhega zraka pozimi? Kaj je pa NAD izolacijo? DOBRO prezračevano podstrešje? Da ne b0 potem še tam problem če je preveč vlage v zraku???
(15.6.2020 ob 00:08)firefly Napisal: ne les nič ne diha... razmak... nekaj že... Ampak, ZAKAJ bi reskiral? KAJ pridobiš? Razen možnih problemov? In možnega presuhega zraka pozimi? Kaj je pa NAD izolacijo? DOBRO prezračevano podstrešje? Da ne b0 potem še tam problem če je preveč vlage v zraku???
Hvala za odgovor.
Po tej logiki dam oviro samo na poševnino, ker je zgoraj zračni kanal?
Ko prebiram forum, vidim da sem naredil še eno bedarijo, ker sem od znotraj izoliral stene z volno. Naj odstranim volno in pustim profile tako kot so? Lahko volno zamenam s kakšno drugo izolacijo ai raje nič?
alre,
povsod uporabi parno zaporo.
Na profile primerno izdelaj parno zaporo. Polepljena na vseh stikih.
Kako je z raznimi instalacijami pod/med volno? Preboji ?
(15.6.2020 ob 00:08)firefly Napisal: ne les nič ne diha... razmak... nekaj že... Ampak, ZAKAJ bi reskiral? KAJ pridobiš? Razen možnih problemov? In možnega presuhega zraka pozimi? Kaj je pa NAD izolacijo? DOBRO prezračevano podstrešje? Da ne b0 potem še tam problem če je preveč vlage v zraku???
Hvala za odgovor.
Po tej logiki dam oviro samo na poševnino, ker je zgoraj zračni kanal?
Ko prebiram forum, vidim da sem naredil še eno bedarijo, ker sem od znotraj izoliral stene z volno. Naj odstranim volno in pustim profile tako kot so? Lahko volno zamenam s kakšno drugo izolacijo ai raje nič?
Odvisno kaj je na fasadi, ali je izolirana? Če ni in jo misliš kmalu izolirati, potem je načeloma boljše, če to izolacijo odstraniš. Če ne mislite izolirati fasade, potem pusti.
V vsakem primeru pa POVSOD uporabi parno zaporo, lepi jo med sabo, na stene, okoli prebojev.
Ne vem kdo stalno meče naprej parno oviro, ta je uporabna le v redkih primerih, katere je potrebno prej računsko preveriti.
15.6.2020 ob 09:30 (*Zadnja sprememba objave: 15.6.2020 ob 09:33 uporabnik alre.)
Bomo delali tudi fasado. Bom res odstranil to volno. Pod poštevninami je še 40 cm zida, jo odstranim tudi tam?
Ko sem se pogovarjal s strokovnjaki proizvajalcev izolacij, so mi vsi promovirali parno oviro, zato da streha "diha". Nad predelnimi stenami imam že oviro. Ampak tega je najbrž tako malo, da ne bo problem, če jo prekrijem z zaporo?
Na poševnini imam 22 cm volne in 10 cm termotop, z narejenim zračnim kanalom.
Res tudi tukaj ne parne ovire?
15.6.2020 ob 10:05 (*Zadnja sprememba objave: 15.6.2020 ob 10:06 uporabnik Energetik81.)
(15.6.2020 ob 09:30)alre Napisal: Bomo delali tudi fasado. Bom res odstranil to volno. Pod poštevninami je še 40 cm zida, jo odstranim tudi tam?
Ne razumem točno, kaj misliš s tem zidom pod poševninami.
Sicer pa je težko reči, ne da bi poznali kaj in koliko imaš dejansko v zunanjem zidu. Izračun za 10cm volna/29cm modularc/15cm stiropor fasada kaže, da tudi z volno ni težav, ČE bo notri dobra parna zapora. Če zapora ne bo OK narejena, lahko z volno pride do kondenza na ceglu, z 10cm zraka pa do kondenza na ceglu ne bi prišlo kljub zanič parni zapori.
Citat:Ko sem se pogovarjal s strokovnjaki proizvajalcev izolacij, so mi vsi promovirali parno oviro, zato da streha "diha". Nad predelnimi stenami imam že oviro. Ampak tega je najbrž tako malo, da ne bo problem, če jo prekrijem z zaporo?
Jaz mislim, da to niso strokovnjaki, ampak prodajalci. Strokovnjak ne bo govoril o "dihanju", ampak ti bo izračunal prerez in razložil kaj in kje mora bit, da se prepreči kondenz.
V tem primeru ni razloga za oviro, ker zapora naredi streho varno pred kondenzom, pri oviri pa to ni rečeno.
Citat:Na poševnini imam 22 cm volne in 10 cm termotop, z narejenim zračnim kanalom.
Res tudi tukaj ne parne ovire?
Tudi tukaj ne. Dobro narejena zapora tik pod GK ploščami.
Bom dal 14 cm fasade. Je modularc 19 cm. Znotraj imam pa sedaj 6 cm volne.
Če prav razumem: Več kot je fasade in manj kot je volne znotraj, bolj sem na varni strani, saj se bo opeka manj shladila in manj bo kondenza?
Tvegam pa še vedno i bi bilo bolj varno to odstraniti? Pa še elektro instalacije moram napeljati za profili...
Če dam pod podeskane strope volno tako, da je še nekaj zraka vmes, je to dobro, ker je plast zraka dodatna izolacija?
(15.6.2020 ob 10:57)alre Napisal: OK hvala, bom povsod dal zaporo.
Bom dal 14 cm fasade. Je modularc 19 cm. Znotraj imam pa sedaj 6 cm volne.
Če prav razumem: Več kot je fasade in manj kot je volne znotraj, bolj sem na varni strani, saj se bo opeka manj shladila in manj bo kondenza?
Tako je, važno je razmerje med zunanjo in notranjo izolacijo. Brez notranje izolacije je še ta plus, da obdržiš nekaj akumulacije toplote, čeprav tudi z zrakom vmes nekaj akumualcije izgubiš. Ampak to lahko nadomestiš s klimo, ki jo v vsakem primeru priporočam. Vgradi vsaj napeljavo do ven, zdaj ko imaš možnost.
Citat:Tvegam pa še vedno i bi bilo bolj varno to odstraniti? Pa še elektro instalacije moram napeljati za profili...
Ja, brez izolacije si lahko privoščiš tudi kakšno manjšo napakico pri zapori, pa ne bo nič narobe. Je pa res, da bodo izgube za kakšen % večje, ampak pri 14cm fasade to ne bo veliko. Zakaj samo 14cm? Stiropor je dokaj poceni, jaz bi dal vsaj 18-20cm.
Citat:Če dam pod podeskane strope volno tako, da je še nekaj zraka vmes, je to dobro, ker je plast zraka dodatna izolacija?
Raje daj še tam volno, debela plast zraka ni ravno izolator, izolativne so šele tanjše plasti zraka, tam pod 1cm, kot v oknih npr.
Kej se potem vleče cevi za klimo? Če jih dam med profili in volno, se bo nabiral kondenz?
Zdaj imam izolacijo na stropu samo med škarjami (16 cm) in spodaj (6 cm). Bi bilo pametno položiti še po vrhu škarij in leg? Celo plast ali samo po legah in škarjah?
(15.6.2020 ob 12:47)alre Napisal: Kej se potem vleče cevi za klimo? Če jih dam med profili in volno, se bo nabiral kondenz?
Zdaj imam izolacijo na stropu samo med škarjami (16 cm) in spodaj (6 cm). Bi bilo pametno položiti še po vrhu škarij in leg? Celo plast ali samo po legah in škarjah?
Hvala za vse informacije...bolje pozno kot nikoli
Glede na sliko in tiste deske, daj raje še po vrhu škarij. Če je prostor in te ne moti.
Spodaj pod deske samo napeljavo, če imaš kaj, nato parno zaporo in gips.
Za klimo kjerkoli, ne bo kondenza, cevi so predizolirane. Zagotoviti moraš le stalen padec cevi za odtok kondenza, torej mora biti ves čas nagnjena cev v isto smer proti ven. Ker še ni fasade, lepo spelješ zunaj po steni do tal, nato bo čez prišla fasada.
En krovec mi je sedaj priporočal parno oviro.
Rekel je, da če daš parno zaporo, skoraj sigurno ne bo 100% narejena in na prebojih bo velik prehod vlage in tam se bo nabralo veliko kondenza.
Medtem ko parna ovira te napake bolj oprošča, saj vlaga prehaja skozi celotno površino enakomerno.
15.6.2020 ob 16:36 (*Zadnja sprememba objave: 15.6.2020 ob 16:38 uporabnik Energetik81.)
(15.6.2020 ob 15:27)alre Napisal: En krovec mi je sedaj priporočal parno oviro.
Rekel je, da če daš parno zaporo, skoraj sigurno ne bo 100% narejena in na prebojih bo velik prehod vlage in tam se bo nabralo veliko kondenza.
Medtem ko parna ovira te napake bolj oprošča, saj vlaga prehaja skozi celotno površino enakomerno.
Ker oviro bi pa na prebojih naredil ful bolj natančno kot zaporo? Prehoda vlage na isti napaki bo točno enako pri oviri ali zapori. S tem da bo pri oviri še dodatno po celi površini enakomerno.
Krovci niso gradbeni inženirji. Mene so pri naših doma začudeno gledali, ko sem zahteval, da nabijajo deske s 2cm razmakom. Nisem niti poskušal razlagati.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.