Objave: 148
Teme: 37
Ocena:
0
24.5.2020 ob 12:46
(*Zadnja sprememba objave: 24.5.2020 ob 12:47 uporabnik lugr78.)
Včeraj sem "telovadil" po hiši da sem pomeril vsa okna in površino fasade.
Potem sem zadeve vrgel v Vincentov excel da sem dobil toplotne izgube.
Naračunalo je 8 kW za ogrevanje.
Sedaj rabim samo še "zadeti" koliko kW rabim za toplo vodo
Predvidevam da bo toplotna z 12 kW dovolj.
1000 l zalogovnik za vodo se mi zdi popolnoma preveč če je sedanjih 200 l dovolj. Težava je tudi v dimenziji zalogovnika, ne more imeti več kot 68 cm premera saj so toliko široka vrata.
Oddajam apartma v Kranjski Gori
Ocena:
0
Koliko rezerve moram vzeti pri ogrevanju, je 20 % dovolj ?
Ocena:
0
Toplotna greje vodo in talno v mansardi, olje je samo za ogrevanje radiatorjev v apartmajih in nima z vodo ničesar.Res je da se voda sedaj od 43 stopinj dalje greje na grelce, kar upam da bo spremenjeno z novo TČ.
Glede na vse bo visokotemperaturna TČ tako da z temperaturo nebi smelo biti težav.
Kar sem gledal je nekje 400 l zalogovnik največ kar dobim skozi vrata...
Razen če pustim sedanjega in dodam še enega 400 l, skupaj potem 600 l.
Kako pa je z povezavo med njima pa ne vem...
Še vedno pa ne vem ali bi bila 12 kW toplotna dovolj
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Naj sassapo pove, če se pri večjih projektih (potrebah) po sanitarni vodi v praksi uporabljajo toplotne črpalke. Jaz sem skeptičen, ker hitro ogrevanje vode in toplotna črpalka preprosot ne gresta skupaj, za večje količine vedno pripravljene tople vode pa bi potreboval ustrezno velike bojlerje. Temu primerne so potem cene bojlerjev, pa seveda večje izgube zaradi večje površine ogromnega bojlerja in s tem višji stroški za vzdrževanje temperature.
Mislim, da imaš kar se sanitarne vode tiče trenutno kar dober sistem, sploh, če je nikdar ne zmanjka.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Pri apartmajih kateri se uporabljajo med zimsko sezono je centralno ogrevanje sanitarne vode navadno precej zgrešena investicija.
Iz vseh vidikov je še vedno najbolje v vsak apartma svoj električen bojler. Centralno ogrevanje se izide samo takrat ko je večino apartmajev skozi celotno zimsko sezono polno zasedenih.
V nasprotnem imamo samo nepotrebne stroške in probleme s cirkulacijami, velikimi izgubami, nepretočnimi deli... Poleg vsega, je za vsako toplotno črpalko zrak voda, v hudi zimi ogrevanje sanitarne vode 2xbolj potratno opravilo kot ogrevanje objekta.
Primerjava z apartmaji ki se oddajajo samo preko poletne sezone ali na morju je pri sistemu ogrevanja sanitarne vode popolnoma neprimerljiva.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 3800
Teme: 4
Ocena:
17
to sem tudi jaz razmišljal, zakaj hudiča v vsak apartma ne rukne rec. 50 lit. el.bojler.....
Ocena:
34
OK, zdaj, če smo že odprli pandoro z imenom "topla voda na dopustu", bi še jaz imel eno vprašanje, pa ne pričakujem eksaktnih odgovorov, ker trenutno tudi ne morem eksaktno vprašat. Bolj me zanima kakšne imate kaj rešitve v praksi tisti, ki ste bili oziroma ste v podobnih situacijah.
Torej, projekt pritlične hiše na morju, za 4-6 oseb, po mojem je realno za pričakovat, da se bo v njej bivalo 3 do 5 mesecev letno (ampak ne v kosu).
A bi kdo v takem primeru razmišljal o toplotni črpalki za sanitarno vodo, tudi z vidika hrupa, ki ga povzroča? Ali pa raje električni bojler? Morda celo kolektorji (ampak potem je treba nekaj več prostora v kopalnici za zalogovnik, ker kurilnica oziroma posebni utility ni predviden)?
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Opcij imaš seveda veliko. Jaz bi na tvojem mestu definitivno razmišljal o integriranem gravitačnem SSE sistemu, če boš le imel streho dovolj nosilno in primerne oblike za namestitev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
34
Sašo, daj ti meni prosim to malo bolj po slovensko... integriran gravitačni SSE sistem?