PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka - segrevanje bojlerja ponoči ali podnevi?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam velik zalogovnik (za pitno vodo), ki jo grejem s toplotno črpalko.
Lahko nastavim, da mi vodo segreje podnevi ali ponoči.

Podnevi je zunaj topleje in bo večji izkoristek, ponoči pa imam poceni elektriko. Kaj se bolj splača?
Smo že večkrat na forumu ugotavljali kaj je boljše. Mislim, da je zaključek, da si koncu približno na istem s slabšim udobjem.

Sicer pa moraš imeti res ogromen bojler, če ti je zadosti le 1 gretje na dan. Mi 300L (~43°) spraznemo vsaj 2x dnevno in to naključno kdaj, zato je nastavljeno gretje SV 24/7, ko pač temp. pade pod želeno. Izjema je delavnik 6-9h, ko sem nastavil blokado, ker takrat rabimo le nekaj tople vode za umit roke in zobe.
S tem se izognem VT in nizki jutranji temp.
Če je filanje enkrat na dan standard, potem je idealno med 12 in eno uro, ko so pribitki zaradi sonca največji in črpalka ni obremenjena z ogrevanjem. V oblačnem vremenu sicer to ni aktualno. Izven kurilne sezone pa vsekakor ponoči.
Glede na velike pretoke zraka zunanje enote so soncevi pribitki zanemarljivi, veckrat predebatirano...topla voda naj se greje kadar se jo pac porabi, mogoce z kaksnim drugim rezimom prihranis za eno taveliko pivo v 10.letih...
V mislih sem imel pribitke zaradi sevanja skozi steklene površine.
(18.5.2020 ob 13:41)jaka_b Napisal: Imam velik zalogovnik (za pitno vodo), ki jo grejem s toplotno črpalko.
Lahko nastavim, da mi vodo segreje podnevi ali ponoči.

Podnevi je zunaj topleje in bo večji izkoristek, ponoči pa imam poceni elektriko. Kaj se bolj splača?
Bojler ti mora vedno zagotavljati toplo vodo, kakršno potrebuješ. Bistvene razlike ni , če so dnevno nočne temperature  par stopinj razlike. Nekatere toplotne so se celo kvarile pri previsokih temperaturah( Telmos reševal). Je možno , da se pri višjih temperaturah občutno bolj matrajo! Dodgy
Kje se bolj matrajo? Če je zunaj vroče, kompresor premaguje manjšo razliko tlakov in se manj matra! Posledično manj porabi in zato višji COP.

Se pa strinjam, če 4-članska družina normalno uporablja toplo vodo, ni šanse, da bo ogrevanje 300L bojlerja 1x dnevno zadostovalo. Oziroma če samo ponoči, bo zjutraj nazivno ogret, ma ob večernem kopanju se bo nekdo tuširal z mrzlo.
Za tako igračkanje bi rabili 700L+ bojlerje.
(19.5.2020 ob 17:52)Energetik81 Napisal: Kje se bolj matrajo? Če je zunaj vroče, kompresor premaguje manjšo razliko tlakov in se manj matra! Posledično manj porabi in zato višji COP.

Se pa strinjam, če 4-članska družina normalno uporablja toplo vodo, ni šanse, da bo ogrevanje 300L bojlerja 1x dnevno zadostovalo. Oziroma če samo ponoči, bo zjutraj nazivno ogret, ma ob večernem kopanju se bo nekdo tuširal z mrzlo.
Za tako igračkanje bi rabili 700L+ bojlerje.

Micke pokale kod za stavo ! Zakaj že? Idea  Telmos priporočal segrevanje sanitarne vode  ob poletni vročini zjutraj , ko je še hladno! Zakaj?  Vprašaj njega  . Ti razloži tudi Sassapo! Exclamation Samo mala prošnja in boš vedel več o toplotni..... da ne pametujem jaz! Huh
Pred par meseci si jo montiral, od takrat pa praktično vsem po vrsti pamet soliš. Recimo tudi s tem, da med par stopinjami ni razlike... japajade. Tisti, ki imamo možnost sprotnega merjenja COP, vemo, da je lahko med par stopinjami razlike v zunanji temperaturi precejšnja razlika v COP.
(19.5.2020 ob 20:58)csamo001 Napisal: Pred par meseci si jo montiral, od takrat pa praktično vsem po vrsti pamet soliš. Recimo tudi s tem, da med par stopinjami ni razlike... japajade. Tisti, ki imamo možnost sprotnega merjenja COP, vemo, da je lahko med par stopinjami razlike v zunanji temperaturi precejšnja razlika v COP.
Nikomur ne solim pameti .
Ko boš razumel log p,h diagram , boš vedel o čem govorim. Angry Nič na pamet .
Uparjalnik mora pregreti hladilne pare nad temperaturo uparjanja .
Vsaka stopinja več kod je  potrebno ,je škodljivo za izkoristek naprave ! Exclamation
Pregretje cca 5k(odvisno od plina , naprave, namena)je nujno , da se zagotovi popolnoma suhe pare.
Z večjim pregrevanjem par  NE izkoristimo uparjalnika v celoti, za kompresijo porabimo več energije!!!
ZATO  toplotni črpalki in izkoristku škoduje , če uparjalnik deluje na visoki tempetraturi.
Dovolj je temperatura pri kateri se dožeže popolno uparjanje. Vse kar je več je MINUS za napravo in izkoristek!
Za vse  poskrbijo komponente toplotne črpalke in predvsem logika ,ki jo vodi! Idea  
Zaradi dobre logike sodobne toplotne črpalke zrak voda dosegajo sckop 190+
Ko kupuješ danes , kupi toplotno črpalko z dobrim letnim izkoristkom -scop 190+

Zato še enkrat:  Par stopinj gor ali dol pri toplotni črpalki ob popolnem uparjanju ne igra bistvene vloge v izkoristku. Lahko ga čelo poslabša!!! Exclamation
Kje sem to slišal?
Prebral gradivo:  Izobraževanje serviserjev hladilne tehnike.
Ne bodi žalosten,če nimaš prav! Si se  malo poučil
Morda se oglasi še Sassapo  bo največ vedel + drugi .. Idea

https://www.ekosklad.si/
Ojej, očitno ravno ti ne razumeš omenjenega diagrama...
Torej praviš, da bolje da ogrevamo SV takrat, ko je najbolj mrzlo, da se naprava ne bo "matrala" Big Grin
(20.5.2020 ob 08:21)Energetik81 Napisal: Ojej, očitno ravno ti ne razumeš omenjenega diagrama...
Torej praviš, da bolje da ogrevamo SV takrat, ko je najbolj mrzlo, da se naprava ne bo "matrala" Big Grin

Najbolje je , da  segrevamo SV takrat , ko jo rabimo , da se naprava ne bo "matrala po nepotrebnem" Blush 
Da to naredi varčno , toplotna črpalka Bosch sama poskrbi! Idea
Zakaj imajo TČ med tehničnimi podatki podano zgornjo mejo temperature okoliškega zraka, pri kateri lahko delujejo v ogrevalnem načinu? Itak za okras, al? Nekak tak, kot je solfasl na mizi, v katerem je zmanjkalo soli.
Jst imam sedaj kr el. grelec na timer v NT (2-6 ure), vodo segreje na ~55 stopinj v 300L bojlerju, kar zadostuje za cel dan. Sem imel par mesecev števec gor priklopljen, poraba je bila okoli 200kWh, kar je nekje 17€ mesečno. Z TČ bi bilo verjetno pol manj, a za teh par € mesečno se mi je ne da poslušat...
(20.5.2020 ob 15:43)first1 Napisal: Jst imam sedaj kr el. grelec na timer  v NT (2-6 ure),  vodo segreje na ~55 stopinj v 300L bojlerju, kar zadostuje za cel dan. Sem imel par mesecev števec gor priklopljen,  poraba je bila okoli 200kWh, kar je nekje 17€ mesečno. Z TČ bi bilo verjetno pol manj, a  za teh par € mesečno se mi je ne da poslušat...

Ni treba poslušat ! Greš na brezplačen pir in to peš Tongue Dve muhi ....
1 2
Iskanje po temi