(17.5.2020 ob 14:49)csamo001 Napisal: Najbrž si mislil legionelo?![]()
Nič ne bo narobe, če se vsakih tolko časa vklopi, po drugi strani pa imamo v hišah tako male sisteme in brez mrtvih rokavov, da ne bo tudi čisto nič narobe, če tega sploh nimaš.
Če smo te prav razumeli ti nimaš termostata oziroma sobnega korektroja?
Imam original kontrolno enoto s termostatom, ki je prišel zraven notranje enote montiran na hodniku med dnevno in predsobo. Ravno zaradi tega, samo sem dostikrat prebral, da se termostat pri talnem ne obnese zato sem imel namen tudi pomladi krivuljo uporabljati samo se mi zdi, da včasih za brezveze lavfa toplotna.
PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitve ogrevanja
17.5.2020 ob 17:12
Ne vem kakšne nastavitve vse ima Ecodan, ampak ogrevanje po krivulji in termostat/korektor se nujno ne izključujeta. Jaz imam v osnovi krmiljenje po vremenski krivulji z določenim vplivom sobnega tipala (odstotek vpliva lahko prestavim).
17.5.2020 ob 18:31
(17.5.2020 ob 14:49)csamo001 Napisal: V standby-u skrbela za obtočno? Ne vem sicer kakšne so logike vseh različnih tipov TČ, ampak kolko razumem stdby pomeni v bistvu izključno to, da je pod napetostjo in morda po potrebi občasno ogreje olje v kompresorju. Dvomim, da šiba obtočno črpalko.
Na plinskem kotlu mi je vsakih nekaj dni za nekaj sek. pognalo OČ. Če se to dogaja tudi pri TČ pa v navodilih ne najdem. Sprašujem, ker mi je monter odsvetoval popolni izklop TČ. Je lahko kak problem z oljem in kompresorjem?
17.5.2020 ob 20:17
Kolikor vem ne, ker naj bi vse imele samozaščitno funkcijo, da ne štartajo preden niso vsi parametri "znotraj zelenega".
Morda sassapo kaj o tem napiše...
Morda sassapo kaj o tem napiše...
18.5.2020 ob 10:04
(*Zadnja sprememba objave: 18.5.2020 ob 10:06 uporabnik Energetik81.)
(17.5.2020 ob 14:28)Aerys Napisal:Jaz sem ugotovil, da je v prehodnem obdobju še najboljša rešitev termostatsko delovanje. Najbolj udobno, najmanj brezveznega delovanja TČ in OČ.(17.5.2020 ob 10:49)Turbo Napisal: Vse tvoje težave reši dodatni nakup originalnega sobnega korektorja (termostata). Če bi TČ dobila meritev temperature v prostoru, potem, bi nehala greti, ko bi bila dosežena temperatura. Če bi povedel točen model TČ, pa bi ti kakšen uporabnik konkretno povedal kako nastaviti.
Si s tem mislil da jo preprosto namesto na krivuljo dam na termostat?
Kako pa s sanitarno vodo in salmonelo? Naj imam to vklopljeno 1x na 30 dni ali ne?
Pa vendar, po določenem datumu ročno izklopim ogrevanje, saj nočem, da mi konec maja, ko imam čez noč odprta okna, začne TČ ogrevati, podnevi pa 30°...
Kot je omenila JaBK, nekateri lahko nastavimo tudi avtomatski preklop na poletno delovanje pri določeni zunanji temperaturi, vendar se ne obnese, saj se ponoči še vedno lahko kdaj vklopi za brez veze.
Torej jaz imam termostatsko delovanje celo sezono do nekje sredine maja, nato preklopim na poletni režim oz. junija preklopim že na hlajenje.
(17.5.2020 ob 13:32)bozgom Napisal: Iz izkušenj vem, da se OČ, katera dolgo ne obratuje lahko blokira in je brez mehanskega posega ob začetku kurilne sezone ne moreš zagnati. Vprašanje je-če preko leta ne bom uporabljal TČ (niti za ogrevanje niti za SV) ali naj TČ komplet izključim ali jo pustim vklopljeno na mirovanju s porabo 25 W (tam 20 kWh/mesec) in mi bo skrbela za OČ?
Nastavi urnik, npr. 10min na teden, da laufa OČ. 25W imaš STB porabo?
18.5.2020 ob 13:17
(18.5.2020 ob 10:04)Energetik81 Napisal: Nastavi urnik, npr. 10min na teden, da laufa OČ. 25W imaš STB porabo?
Očitno nek grelec skozi nekaj greje. Pa 25 W moči med mirovanjem niti ni tako veliko. Nekatere TČ imajo še bistveno višjo.
Namen imam povsem izključiti TČ. Če bo problem le OČ bom že odvil tisti vijak in malo pomagal rotorju. Zanima me, če je zaradi dolgega mirovanja lahko narobe kaj v sami TČ?
18.5.2020 ob 22:42
Še nisem slišal, da bi bilo.
@Energetik81
A nisi ti prisegal na delovanje po krivulji v kombinaciji s podaljšanim mirovanjem v primeru izklopa?
@Energetik81
A nisi ti prisegal na delovanje po krivulji v kombinaciji s podaljšanim mirovanjem v primeru izklopa?
18.5.2020 ob 22:59
(*Zadnja sprememba objave: 18.5.2020 ob 23:01 uporabnik Energetik81.)
Saj je delovanje še vedno po krivulji, čeprav upošteva termostat. Le Tmin sem povišal, tako da v prehodnih obdobjih hitro doseže sobno temp, nato se vse skupaj ugasne za precej precej ur, ker dela akumulacija bajte. Imam še daljše mirovanje kot prej.
Butasto se mi je zdelo, da je TČ spomladi taktirala (na cca. 1h) na minimumu, sobna temp. pa v primeru sonca kar lezla gor. Sedaj npr. 1h greje, nato doseže želeno sobno in se ogrevanje popolnoma ugasne. Ponavadi šele čez mnogo ur spet zalaufa oziroma celo šele proti jutru. Torej imam v nulo zrihtano sobno temp., pa še TČ dela manj časa in ima manj vklopov.
Za bolj mrzle dni pa je krivulja dovolj nizka, da TČ dela praktično 24/7 in ravno še ne doseže sobne temp.
Butasto se mi je zdelo, da je TČ spomladi taktirala (na cca. 1h) na minimumu, sobna temp. pa v primeru sonca kar lezla gor. Sedaj npr. 1h greje, nato doseže želeno sobno in se ogrevanje popolnoma ugasne. Ponavadi šele čez mnogo ur spet zalaufa oziroma celo šele proti jutru. Torej imam v nulo zrihtano sobno temp., pa še TČ dela manj časa in ima manj vklopov.
Za bolj mrzle dni pa je krivulja dovolj nizka, da TČ dela praktično 24/7 in ravno še ne doseže sobne temp.
(18.5.2020 ob 22:59)Energetik81 Napisal: Saj je delovanje še vedno po krivulji, čeprav upošteva termostat. Le Tmin sem povišal, tako da v prehodnih obdobjih hitro doseže sobno temp, nato se vse skupaj ugasne za precej precej ur, ker dela akumulacija bajte. Imam še daljše mirovanje kot prej.
Pa to uravnavaš na eni kontrolni enoti ali imaš poleg glavne enote še dodaten temperaturni senzor?
19.5.2020 ob 09:28
Pri meni je krmilnik velikosti 10x10cm na steni in vsebuje tudi senzor temp in vlage.
19.5.2020 ob 13:40
Vse kolikor toliko TČ imajo protiblokirno funkcijo, katera (navadno) tedensko, ali celo nastavljivo, parkrat odpre in zapre vse preklopne in mešalne ventile, ter požene vse priklopljene OČ za cca 10min.
Na večino TČ na tem svetu se da priklopit čisto navaden termostat za 10€, kateri vam bo rešil neželena nihanja temperature v vmesnem obdobju. Vse boljše naprave imajo pa tako že serijsko korektor temperature.
Avtomatika vklopa in izklopa ogrevanja pač ne deluje vedno kot bi sami želeli, zato je največkrat čisto navaden termostat za nekaj €, najboljša in najenostavnejša rešitev.
Na večino TČ na tem svetu se da priklopit čisto navaden termostat za 10€, kateri vam bo rešil neželena nihanja temperature v vmesnem obdobju. Vse boljše naprave imajo pa tako že serijsko korektor temperature.
Avtomatika vklopa in izklopa ogrevanja pač ne deluje vedno kot bi sami želeli, zato je največkrat čisto navaden termostat za nekaj €, najboljša in najenostavnejša rešitev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
19.5.2020 ob 16:08
(16.5.2020 ob 19:42)Aerys Napisal: Pozdravljeni,Imam toplotno Bosch compres 6000. Od novembra 2019 . Dela ko šus!!!!
imam vprašanje, kako imate v teh mesecih in potem predvsem poleti nastavljeno ogrevanje.
Imam toplotno črpalko, talno gretje, izolacija 15cm. Trenutno imam nastavljeno ogrevanje preko krivulje samo mi je malo hecno, da imam notri preko 23 stopinj, toplotna mi pa pošilja toplo vodo v sistem. Bi bilo morda bolj smiselno nastaviti ogrevanje preko termostata?
Vprašal bi tudi, kako imate nastavljene min in max točke? Sicer vem, da je vsaka hiša drugačna samo vseeno za neko informacijo. Trenutno imam od 18 stopinj naprej nastavljeno 25 (manj itak ne gre) in od -20 imam 37.
Ogrevanje je nastavljeno po krivulji pri zunanji 20c je Dv= 22c, pri -15c. 40c
Sobni korektor v dnevni nastavljen 21c , je OK. Konstrukcija hiše je možnost lahek, srednja.težka.
S tem je omejeno prehitro reagiranja na spremembo temperature (pri prezračevanju, prepih - ne zalavfa za vsako figo).
Deluje še vedno proti jutru , če hoče temperatura v dnevni pod 21c.
Mora ona razmišljati , da imam tako toplo , kod jaz želim
. Taktiranja NI. Do sedaj skupaj 564zagonov.Uključeno obtimalno ogrevaje, nič urnikov!!!
. Ogrevanje ne bom ugasnil. Sama ve, kaj ji je narediti, da bom zadovoljen in ne deluje brez veze .
Priprava tople vode vedno zagotavlja ninimalno toplo vodo! ( nastavljeno 38c). Nato dogrejejo kolektorji, ki podpirajo segrevanje. Če sonce ni dogrelo vode se ob 18th uključi višja temperatura(nastavljeno 48c ) do 23th, nato znižana do naslednjega cikla. Za enkrat dela ko šus!
Verjetno tudi ostale toplotne črpalke delajo tako !!!

Najceneje SONCE greje !
Če sonca ni, ga meni IVT-Bosch toplotna nadomesti!
20.5.2020 ob 11:10
(18.5.2020 ob 22:59)Energetik81 Napisal: Saj je delovanje še vedno po krivulji, čeprav upošteva termostat. Le Tmin sem povišal, tako da v prehodnih obdobjih hitro doseže sobno temp, nato se vse skupaj ugasne za precej precej ur, ker dela akumulacija bajte. Imam še daljše mirovanje kot prej.
Zakaj pa ti je sploh prihajalo do ponovnih vklopov, če ti je Tsobna že lezla gor? Tole je neko nenavadno upoštevanje sobnega termostata.
20.5.2020 ob 11:27
(*Zadnja sprememba objave: 20.5.2020 ob 11:28 uporabnik Energetik81.)
(20.5.2020 ob 11:10)bk9105 Napisal:Ker takrat še nisem aktiviral termostatskega delovanja? Delala po krivulji, čeprav je tačas sonce že nabilo sobne temp. za +1K.(18.5.2020 ob 22:59)Energetik81 Napisal: Saj je delovanje še vedno po krivulji, čeprav upošteva termostat. Le Tmin sem povišal, tako da v prehodnih obdobjih hitro doseže sobno temp, nato se vse skupaj ugasne za precej precej ur, ker dela akumulacija bajte. Imam še daljše mirovanje kot prej.
Zakaj pa ti je sploh prihajalo do ponovnih vklopov, če ti je Tsobna že lezla gor? Tole je neko nenavadno upoštevanje sobnega termostata.
Samo vremenska regulacija s sobnim korektorjem dela odlično, dokler ni preveč sonca. Ko pa se enkrat začnejo ornk sončni pomladni dnevi, ni več OK.
No saj v resnici spomladi niti popoln izklop ogrevanja ne pomaga več, takrat je potrebno začeti senčiti in odpirati okna za učinek.

![[Slika: NEW-MASTER-FTC5-CONTROLLER-CPI__PadWzQwM...EwMCJd.png]](https://les.mitsubishielectric.co.uk/assets/Product/59c36e9b23/NEW-MASTER-FTC5-CONTROLLER-CPI__PadWzQwMCwyMjAsIkZGRkZGRiIsIjEwMCJd.png)