PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitve ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam vprašanje, kako imate v teh mesecih in potem predvsem poleti nastavljeno ogrevanje.

Imam toplotno črpalko, talno gretje, izolacija 15cm. Trenutno imam nastavljeno ogrevanje preko krivulje samo mi je malo hecno, da imam notri preko 23 stopinj, toplotna mi pa pošilja toplo vodo v sistem. Bi bilo morda bolj smiselno nastaviti ogrevanje preko termostata?

Vprašal bi tudi, kako imate nastavljene min in max točke? Sicer vem, da je vsaka hiša drugačna samo vseeno za neko informacijo. Trenutno imam od 18 stopinj naprej nastavljeno 25 (manj itak ne gre) in od -20 imam 37.
mi imamo ugasnjeno.Zakaj bi ogreval v teh temperaturah.Vsake kvatre prižgemo kamin poleno al dva:
Ugasni, mogoče ti bo dovolj toplo z ugasnjeno mašino. Lahko pa jo daš na urnike, pa z njo ogrevaš recimo samo ponoči nekaj ur, da imaš malo več topline zjutraj, ko vstaneš.
Za prehodno obdobje so po mojem urniki najbolj primerni.
Je še možnost (če jo imaš), da nastavis od katere zunanje T dalje več ne ogreva.
Ugasnit jo ravno ne morem ker preko nje ogrevam sanitarno vodo. Torej ponoči preko krivulje kake 3 ure?

Od katere zunanje temperature naprej imate nastavljeno najmanjšo možno temperaturo na kompenzacijski krivulji?
In kaj za vraga imaš en regulator? 

Pri nekaterih se baje da nastaviti izklop ogrevanja od določene zunanje temperature. 
Pri tvoji izolaciji najbrž lahko daš ogrevanje na off do septembra.
Sonce naj sveti vsak dan!
Avtomatika je narejena,da opravlja,kar so strokovnjaki nastavili,mar ni tako?
(17.5.2020 ob 06:58)Aerys Napisal: Ugasnit jo ravno ne morem ker preko nje ogrevam sanitarno vodo. Torej ponoči preko krivulje kake 3 ure?

Od katere zunanje temperature naprej imate nastavljeno najmanjšo možno temperaturo na kompenzacijski krivulji?

Kaj pa ima ogrevalna krivulja s sanitarno vodo?
(17.5.2020 ob 09:55)csamo001 Napisal:
(17.5.2020 ob 06:58)Aerys Napisal: Ugasnit jo ravno ne morem ker preko nje ogrevam sanitarno vodo. Torej ponoči preko krivulje kake 3 ure?

Kaj pa ima ogrevalna krivulja s sanitarno vodo?

Sem narobe razumel, da bi celotno zadevo ugasnil, ne samo ogrevanje. 

Ko smo že pri sanitarni vodi, kake mate kaj tu nastavitve? Za legionelo se splača meti vklopljeno ali ne?
Vse tvoje težave reši dodatni nakup originalnega sobnega korektorja (termostata). Če bi TČ dobila meritev temperature v prostoru, potem, bi nehala greti, ko bi bila dosežena temperatura. Če bi povedel točen model TČ, pa bi ti kakšen uporabnik konkretno povedal kako nastaviti.
Vse težave rešita 2 rešitvi, ki jih ima zdajle na voljo:

- ugasne ogrevanje in ogreva zgolj SV
- nastima v nastavitvah, pri kateri T zunaj naj TČ neha ogrevati

Zastonj, takoj, efektivno...
Iz izkušenj vem, da se OČ, katera dolgo ne obratuje lahko blokira in je brez mehanskega posega ob začetku kurilne sezone ne moreš zagnati. Vprašanje je-če preko leta ne bom uporabljal TČ (niti za ogrevanje niti za SV) ali naj TČ komplet izključim ali jo pustim vklopljeno na mirovanju s porabo 25 W (tam 20 kWh/mesec) in mi bo skrbela za OČ?
(17.5.2020 ob 10:49)Turbo Napisal: Vse tvoje težave reši dodatni nakup originalnega sobnega korektorja (termostata). Če bi TČ dobila meritev temperature v prostoru, potem, bi nehala greti, ko bi bila dosežena temperatura. Če bi povedel točen model TČ, pa bi ti kakšen uporabnik konkretno povedal kako nastaviti.

Si s tem mislil da jo preprosto namesto na krivuljo dam na termostat? 

Kako pa s sanitarno vodo in salmonelo? Naj imam to vklopljeno 1x na 30 dni ali ne?
Najbrž si mislil legionelo?   Big Grin

Nič ne bo narobe, če se vsakih tolko časa vklopi, po drugi strani pa imamo v hišah tako male sisteme in brez mrtvih rokavov, da ne bo tudi čisto nič narobe, če tega sploh nimaš.

Če smo te prav razumeli ti nimaš termostata oziroma sobnega korektorja?

(17.5.2020 ob 13:32)bozgom Napisal: Iz izkušenj vem, da se OČ, katera dolgo ne obratuje lahko blokira in je brez mehanskega posega ob začetku kurilne sezone ne moreš zagnati. Vprašanje je-če preko leta ne bom uporabljal TČ (niti za ogrevanje niti za SV) ali naj TČ komplet izključim ali jo pustim vklopljeno na mirovanju s porabo 25 W (tam 20 kWh/mesec) in mi bo skrbela za OČ?

V standby-u skrbela za obtočno? Ne vem sicer kakšne so logike vseh različnih tipov TČ, ampak kolko razumem stdby pomeni v bistvu izključno to, da je pod napetostjo in morda po potrebi občasno ogreje olje v kompresorju. Dvomim, da šiba obtočno črpalko.
1 2
Iskanje po temi