PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zrak - voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosil bi za nasvet glede toplotne črpalke. Sem kar malo zmeden od vse te ponudbe. 
Na kratko, gre za starejšo hišo, okoli 300m2 bivalnih površin, 22 radiatorjev, radiatorsko ogrevanje, 15 cm izolacijska fasada, 3-slojna okna. Trenutno imam 2 peči, na drva in olje. Na drva bi šla ven, olje bi ostalo kot pomožni vir ogrevanja.
Najbolj sem zmeden glede potrebne moči TČ. Imam več ponudb, večinoma imam ponujeno moč 14kW (Mitsubishi, Fujitsu,...), ponudbo od Viessmana imam 8 kW navidezne moči. Po mnenju monterja bi to bilo dovolj, saj ostane še peč na olje kot pomožni vir ogrevanja. TČ bi se npr. avtomatsko preklopila na olje v primeru recimo -5 stopinj temperature. 
Kaj vi pravite, je to smiselno ali je bolje gledati za 14kW moči? Letos smo porabili okoli 2.500 l olja, je bila pa zima mila seveda. Slišal sem tudi, da je bolje da TČ večinoma dela na polno.
Pa še to. TČ Orca? Kolikor vidim, so to od Mitsubishija črpalke, ki so prirejene al kako?
Za inverterje ni bolje, da delajo na polno, ampak tam med 50 in 75% močji. zato je priporočljivo inverterja predimenzionirat.
Sem pred dilemo ali naj bo TČ samostojna enota ali skupaj z pečjo na olje? Če bo samostojna enota, se bo vgradila najbrž Hitachi 14kW, v primeru kombinacije z oljem, pa bi vgradil Viessmann 8kW, kjer bi pol avtomatsko bil preklop na peč na olje v primeru hujše zime, recimo od minus 5 naprej. Kaj je bolje oziroma praksa? TČ samostojna enota ali kombinacija z oljem?
Glede na to, da imaš dobro izolacijo bi pomoje komot gural samo s toplotno seveda malo močnejšo.....morda tudi kaj izven klima segmenta...kaka Nibe 2120-16 morda bi bila pomoje top za tvojo bajturo....seveda naj še kaki stručkoti povejo, ker jaz nisem monter....sem pa veliko študiral zadeve....še posebej, če bi dobil 3200 euru nazaj ob menjavi peči na olje

Če ti je pa vseeno, če je peč na olje zraven in imaš dovolj prostora v kurilnici bi jaz dimenzioniral pomoč olja od -10 dol, morda celo od -15. Bi kakšni mojstri morali povedati še kaj več. Tam do -10 so še vedno kar vredu izkoristki pri tč glede na olje. Glede na to, da imaš dobro izolacijo bajte najbrš kaj dosti preko 50 ne boš rabil pri -10, skoraj raje manj. Seveda je odvisno tudi kaki so radiatorji. Kaka slika nebi škodila...vsaj radiatorjev.
Tu ni bolje/slabše, je samo vprašanje ekonomičnosti. Če dobiš 8 kW zelo poceni in bo pokrila tako velik del sezone, da dražji energent tokom življenjske dobe hibridnega delovanja ne bo predrag - potem kupiš 8 kW. V nasprotnem primeru 14 kW.

Bo pa po mojem 8kW za tako veliko ogrevalno površino na meji, je pa seveda tudi odvisno s katerega konca SLO si in kakšne so povprečne temperature. Sam imam 8 kW, isto stara renovirana hiša, nekaj več izolacije, itd. Kombiniramo s staro Stadlerco, kurimo na drva, ko nam je. Neke prave potrebe ni, gre bolj za "čiščenje" lesnih ostankov in kakšnega papira/kartona. To sezono sem zakuril manj kot desetkrat. Toplotna črpalka pa te poleni.

Naštudiraj še, kako ti bo subvencija ekosklada šla v kontekst investicije.
Sem iz vzhodnega dela Slovenije, Posavje.
Investicija v 8 kW TC Viessmann me pride okoli 2.000 eur dražja kot 14 kW Hitachi.
V kurilnici imam trenutno dve peči, na drva in olje. Trenutno zadnje 3 leta uporabljam samo olje, prej smo kurili na drva. Bolj se nagibam k temu, da dam obe peči ven in zmontiram TC Hitachi 14 kW kot edini vir ogrevanja.
za 2k€ bi se nekaj sezon lahko grel s to razliko...pa ponavadi več kišt/mašinerije, pomeni večjo možnost kakšnih felerjev. Vse to ti že zasede kar nekaj prostora v hiši, prostor pa ponavadi ni zastonj.
V kolikor boš želel koristit maksimalno subvencijo, boš moral obe peči odstranit iz kurilnice. Ko predložiš slike nove situacije, ne sme noter biti nič, razen TČ. Kar se tiče kombinacije ogrevanja ima vsak črpalka na voljo elektro grelce, ki vskočijo kot pomoč.
Sam bi se odločil za samostojno TČ. 14 kw je nekje realno ocenjeno in na voljo bo še nekaj rezerve.
Sem skoraj 90% prepričan , da bom vzel 14 kW Hitachi. Se pravi, bo popolnoma samostojna enota. Zraven dobim še gratis Hitachi klimo, ki mi bo tudi prišla zelo prav. Nasploh kolk sem prebiral forum, so Hitachi TC v redu. Za slabih 5.000 eur z vključeno subvencijo in klimo mislim da je to best buy?
Pentax je uporabnik Hitachija, čeprav manjšega, in ti lahko o sami znamki kaj pove. Sassapo pa ti lahko kot monter. Tudi sam sem bil na tem, da pri njem vzamem 14-ko z 26 litrskim bojlerjem, pa sem potem ugotovil, da nisem upravičen do subvencije. Če bi bil, bi gotovo vzel to zadevo.
(12.5.2020 ob 08:26)xavi Napisal: V kolikor boš želel koristit maksimalno subvencijo, boš moral obe peči odstranit iz kurilnice. Ko predložiš slike nove situacije, ne sme noter biti nič, razen TČ. Kar se tiče kombinacije ogrevanja ima vsak črpalka na voljo elektro grelce, ki vskočijo kot pomoč.
Sam bi se odločil za samostojno TČ. 14 kw je nekje realno ocenjeno in na voljo bo še nekaj rezerve.

Xavi, točno dve leti nazaj, sem dobil 2500eur od ekosklada, pa sem odstranil samo eno peč.
Sem vprašal osebno na ekoskladu, če je OK, če odstranim peč na drva in pustim še oljno "za rezervo", pa so rekli, da je tako prav. Tudi na novih slikah kurilnice, ki sem jih poslal je oljna peč vidna.
Nisem pa spremljal ekosklada, če so kakšni novi pogoji.
Zanimivo, tudi sam bi rekel, da se zahteva odstranitev vsega kar je staro in svinja.

No, v takem primeru bi jaz govoto obdržal peč na drva.
(13.5.2020 ob 15:49)csamo001 Napisal: Zanimivo, tudi sam bi rekel, da se zahteva odstranitev vsega kar je staro in svinja.

Ko sem montiral plinski kotel sem pustil za rezervo kombinirani kotel olje/drva. Po tam 12+ letih, ko mi je plinski kotel ni hotel vžgati sem poskusil  z oljem. Gorilnik je ropotal, kašljal, tulil... le plamena ni bilo, saj je staro olje zamašilo vse kar se zamašiti da. Pol pa grem po bukova drva, katera sem imel na rezervi. Primem poleno v roke pa mi kar razpade.... Da nismo bili na hladnem sem moral poseči po drugem lesu (stara omara, odstranjen okenski podboj...). Sedaj, ko sem prešel na TČ sta tako cisterna kot peč odletela ven. Kaj ti pomaga kotel, če nimaš kaj dati v njega. Če pa zmanjka elektrike (žled, okvara v EES...) pa itak nimaš elektrike ne za oljni gorilnik, ne za obtočno črpalko.
Melješ stokrat premleto. Če si v bajti s par sto kvadrati dvorišča doma, je vedno kak les pri roki, razen pri tistih posebnežih, ki imajo par sto kvadratov trave. Za olje je jasno, da bo gorilnik po 12 let zaštofan. Kar se lesa tiče pa ne vem kako so drugod po 40 let starih bajtah delali, ampak v moji okolici, kjer je veliko bajt s konca sedemdesetih in začetka osemdesetih, so se centralni sistemi dimenzionirali za termosifonsko ogrevanje. In jaz takega sistema ne dam iz bajte, pa da je ne vem kaj. V novogradnje pa marsikdo za backup daje toplozračne kamine, ravno zaradi neodvisnosti od štroma.
(13.5.2020 ob 16:56)bozgom Napisal:
(13.5.2020 ob 15:49)csamo001 Napisal: Zanimivo, tudi sam bi rekel, da se zahteva odstranitev vsega kar je staro in svinja.

Ko sem montiral plinski kotel sem pustil za rezervo kombinirani kotel olje/drva. Po tam 12+ letih, ko mi je plinski kotel ni hotel vžgati sem poskusil  z oljem. Gorilnik je ropotal, kašljal, tulil... le plamena ni bilo, saj je staro olje zamašilo vse kar se zamašiti da. Pol pa grem po bukova drva, katera sem imel na rezervi. Primem poleno v roke pa mi kar razpade.... Da nismo bili na hladnem sem moral poseči po drugem lesu (stara omara, odstranjen okenski podboj...). Sedaj, ko sem prešel na TČ sta tako cisterna kot peč odletela ven. Kaj ti pomaga kotel, če nimaš kaj dati v njega. Če pa zmanjka elektrike (žled, okvara v EES...) pa itak nimaš elektrike ne za oljni gorilnik, ne za obtočno črpalko.

meni se zdi logično, da če imaš nekaj za rezervo, potem moraš to tudi vzdrževati in občasno preizkusiti delovanje.
Pokvarjeno kurilno olje je bolj mit kot resnica.
No jaz vsako leto ob začetku kurilne sezone štartam s pečjo na olje, zato da se šoba malo prečisti. Čez kako uro pa nadaljujem s TČ. In to sedaj počnem že skoraj 10 let, kurilno olje pa je še kakšno leto starejše.

Seveda ti nobena reč ne bo delovala ko ni elektrike.
V tem primeru deluje le termosifonsko ogrevanje (kot je napisal csamo001), ali pa nakup agregata, ki zmore poganjati gorilec in črpalke (UPS je primeren le za krajše izpade, ampak pri kratkih izpadih se ne bo hiša ohladila).
Da bi pa poganjal TČ na agregat, pa mora biti ta že konkretne moči, kar ni majhen strošek......

Ta tema mi je dober opomnik, da agregat že dolgo nisem poskusil in bi ga bilo potrebno malo pregledati ......
1 2 3
Iskanje po temi