PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Vrtina do podtalnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lp
Zanima me kako nizko se lahko spusti oz. za koliko lahko niha podtalnica, če je sedaj na 2 do 3m po površjem?

Mislim delat vrtino za zalivanje in me zanima ali je smiselno it recimo 15m globoko?
Baba Jaga? Baba Vanga?
Kdo pa pravi, da je 15 metrov globoko voda?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
So v vasi vrtine 20m in je...ker je gramoz.
Zanima me samo koliko niha podtalnica...
Ocena je da na letnem nivoju niha cca 1m.
Na dolgi rok pa pada cca 30 cm / leto.
Primer moje vrtine na sliki: https://ibb.co/Dwg6tJb

Rdeča črta je nivo gladine pod površjem (skala na desni), dno vrtine je na 15,5 m. Kot vidiš se giblje tam nekje povprečno na -3 m. Ni še padla pod 4 m odkar spremljam, tudi prej ni bilo opazno manj, samo nisem redno meril. Tudi zdaj v času suše je kar stabilno, pa jo uporabljam.

Modra črta je temperatura, ki je skoraj konstantnih 14°C. Črpalka je na 12 m globine, zato je ta temperatura na tej globini. Nihanja temperature vode z letnimi časi se iznihajo približno pod 10 m in globlje nimaš več vpliva.

Sem pa iz okolice Celja in da je to pri nas uporabno moraš prebiti sloj ilovice in potem se vrtina z uporabo v okolici malo očisiti in deluje kot ura.
Nivo meriš z ultrazvočnim?

A je veliko peska not?
Kako čistiš vrtino? 

Z zračno pumpo(kompresor) ali bailerom?
Nivo izmerim ročno z utežjo in trakom iz črnega blaga enkrat na teden. Če imaš kakšno drugo poceni idejo, pa povej. Trenutno je to čisto v redu.

Peska v vodi nimam. Prav tako ga še ni v vrtini, ker nisem opazil neke spremembe v globini. Tako, da čistil je še nisem. Je pa narejena iz plastičnih cevi za vrtine. Spodaj so cele, potem perforirane, potem pa spet cele. V metrih na pamet ne vem, kako je že. Bi moral pogledati.

Tisto s čiščenjem sem misli, da se sveža vrtina po vrtanju v okolici cevi sama prečisti in si naredi v okolici nek stalni dotok vode, ki ga na začetku še nima oz. je na začetku malo manjši.
Ultrazvočni merilnik je poceni in brezžičen,tudi z zgodovino tako da ni potrebno posegat v vrtino.
Jaz sem na pomurskem terenu kjer je včasih peska ko hudiča...
Drugače pa sem sebi naredil peš vrtino s sistemom kjer vlečeš iz vrtine samo glavo ki vrta...
Lego sistem s katerim peš  vrtaš 50 in več metrov,odvisno od plasti.Tudi v kleti hiše...
Največja prednost pa cena.
Ko si pomagamo en pri drugem je cena gajba na dan in 10€/m SN4 200mm cevi.
Vrtina recimo 30m je peš okrog 300€ cevi in 3 gajbe za 3 dni dela.Na ključ s strojem pa bi bila imin 3000€.

Do 15m recimo tale 
#Aliexpress € 36,97  41%OFF | Ultrasonic Water Tank Level Meter Temperature Sensor Low battery Liquid Depth Indicator Time Alarm Transmitter Measuring Tools

https://a.aliexpress.com/_dTEjlxh
Pred letom in pol je bilo strojno vrtanje + material 75 EUR na meter (fi 110). Pol se ti pa potopna črpalka zagozdi in hkrati crkne. Jupijajej.
Ja min širino vrtat je lahko problematično...
Še posebej če hočeš met noter močno črpalko ki ima malo prostora v vrtini.
Črpalka bi morala met kaka 2cm prostora od sesalne rešetke do cevi...
Fi110 je standardna širina za domače vrtine, kolikor vem. In če je potem voda na 10m globine, potem mora biti ustrezon močna (tudi dimenzijsko) potopna črpalka). Nekatere gredo noter na par milimetrov, druge imajo morda kak cm lufta okoli in okoli, kaj več pa ne. Če pa nikoli ne pade pod 7 m globine je pa za uporabo na domačem vrtu hidrofor najbrž čisto OK.
Enofazno dobiš max 4HP...
Mislim da je slabih 10cm široka...
Jaz imam vrtino široko 120 mm, tako, da ostane nekaj maneverskega prostora, če bi želel eventuelno imeti noter dve črpalki, eno za ogrevanje, drugo za zalivanje. Drugače je pri meni podtalnica na globini 8 m in potem še 7 m vodnega stolpca. Podatke o letnem nivoju podtalnice najdeš na spletnih straneh od ARSA.
Tnx,je kar velik letni  padec...
A si sam delal vrtino ali na ključ strojno?
Glede na 120mm široko oz ozko gladino si kdaj meril izkoristek črpalke oz. koliko jo sam prostor v vrtini dùši?

Lp
Strojno. Trenutno noter ni nič. Ko filam bazen, si sposodim pumpo. kakšen je izkoristek, ne vem.
1 2
Iskanje po temi