Bozgom, to mi je jasno. Moje pisanje gre v smeri ali je kakršna koli druga prednost 3fazne TČ? Sam je ne vidim.
PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prosim za nasvet glede TČ
10.5.2020 ob 22:07
9kw (3x3kW) grelec? Kakšne TČ pa rabijo tako močne grelce, razumem 3 oz max 6kw. Ampak pri 9kW grelcih se pa že vprašaš o kvaliteti TČ oz. če je bila TČ pravilno dimenzionirana. Pri nas imamo ivt ax09 in za rezervo 3kw grelec, pa zadnje 2 zime, ne samo da grelec ni delal, še TČ je šla samo do 65%.
11.5.2020 ob 06:14
Grelec lahko uporabljaš kot pomoč pri ogrevanju, ali pa tudi kot polno ogrevanje v primeru okvare kompresorja.
Tudi jaz imam tako 3x 2 kW (ali 2,5 kW) grelce.
Je pa varovalka teh grelcev kar izklopljena, tako da se nikoli ne vklopijo, ker tudi ni potrebe, saj TČ zmore
Tudi jaz imam tako 3x 2 kW (ali 2,5 kW) grelce.
Je pa varovalka teh grelcev kar izklopljena, tako da se nikoli ne vklopijo, ker tudi ni potrebe, saj TČ zmore
(10.5.2020 ob 21:45)novitu Napisal: Bozgom, to mi je jasno. Moje pisanje gre v smeri ali je kakršna koli druga prednost 3fazne TČ? Sam je ne vidim.
Kako se vrti kompresor ali ventilator ali črpalka, kako deluje elektronika... je povsem vseeno ali se napaja s 3 f ali 1 f tokom. Do razlike lahko pride, če je omrežje slabše dimenzionirano in/ali visoko obremenjeno. Potem pride do večjega padca napetosti in posledično večjega segrevanja motorjev. To pa pomeni na eni strani večjo porabo zaradi toplotnih izgub in na drugi strani krajšo življenjsko dobo motorjev. Težave se ob prenizki napetosti lahko pojavijo tudi pri delovanju elektronike. Seveda pa to ne velja le za TČ ampak za vse električne naprave priključene na tisto fazo. Tako ti bo TČ sicer delovala povsem OK, imel pa boš težave npr. pri svetilkah v hiši ali pralnem stroju ali...
11.5.2020 ob 08:54
Med TČ , katerima ti izbiraš ne obstoja 3f izvedba. Samo notranjo enoto lahko opremiš z grelniki različnih moči. No, upam, da te ne bo kdo prepričal, da potrebuješ 9kw grelnike!
Podobna zgodba je nazivna moč. Obe 6 in obe 8kw naprave so popolnoma enake, razlika je samo v nalepki in softvaru.
Katerokoli boš izbral, naj bo v nazivni moči 6kw
Podobna zgodba je nazivna moč. Obe 6 in obe 8kw naprave so popolnoma enake, razlika je samo v nalepki in softvaru.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
11.5.2020 ob 09:20
@bozgom
Ko pišeš o omrežju: je govora o hišnem omrežju, ali širše, o omrežju npr. od trafota do voje hiše? Torej, ali 3f varianta TČ lahko pokompenzira morebitno premajhno dimenzioniranost lokalnega elektro omrežja?
Ko pišeš o omrežju: je govora o hišnem omrežju, ali širše, o omrežju npr. od trafota do voje hiše? Torej, ali 3f varianta TČ lahko pokompenzira morebitno premajhno dimenzioniranost lokalnega elektro omrežja?
Lokalno elektro omrežje je odvisno od tistih, kateri so priključeni naj. V hiši je odvisno od stanujočih, na trafo postaji je odvisno od hiš v soseski priključenih nanjo...Če npr. dva soseda priključita TČ enofazno in na isto fazo je lahko še vse OK. Če sedaj ti priključiš enofazno TČ na drugo fazo bo še vedno vse OK. Če bi pa priključil 3f TČ ti bi pa lahko vrglo eno fazo ven in ne bi delala nobena TČ. Če bi pa vsi trije imeli 3 f TČ bi pa lahko bila tudi problematika preobremenjenega omrežja v eni fazi manj pereča. Če pa je omrežje preobremenjeno v vseh treh fazah, pa lahko pomaga le kompletna rekonstrukcija omrežja.
PS ravno v naši soseski se je to redno dogajalo ob nedeljah (še pred TČ) nekaj pred poldnevom- v pečici pečenka pa je odletela ena faza v TP. Pol se nas je večina priklopila 3f in teh težav nimamo več.
PS ravno v naši soseski se je to redno dogajalo ob nedeljah (še pred TČ) nekaj pred poldnevom- v pečici pečenka pa je odletela ena faza v TP. Pol se nas je večina priklopila 3f in teh težav nimamo več.
11.5.2020 ob 21:44
(11.5.2020 ob 08:54)sassapo Napisal: Med TČ , katerima ti izbiraš ne obstoja 3f izvedba. Samo notranjo enoto lahko opremiš z grelniki različnih moči. No, upam, da te ne bo kdo prepričal, da potrebuješ 9kw grelnike!
Mislite Daikin AT3 in Hitachi YCS?
11.5.2020 ob 21:48
Lahko pa se odlocis za 7.5kW mitsubishija v 3f izvedbi. Mi ga imamo in smo zakljucili drugo ogrevalno sezono pa lahko recem, da bi se se enkrat odlocil enako. Ogreva se 200m2 od 240m2 in pa 300l bojler za SV, poraba na leto cca 300€.
12.5.2020 ob 10:41
12.5.2020 ob 13:15
Aha no te opcije jaz nimam, sem malo omejen s prostorom. Gledam da so na teh Ecodanih max. 200L integrirani bojlerji? V tem primeru imata Daikin in Hitachi vecje kapacitete...