PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prosim za nasvet glede TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri teh malih močeh enofazna načeloma ni problem. Se je pol foruma nabasalo z enofazno IVT toplotno, pa smo vsi na toplem. Če je majhna cenovna razlika, potem pač trifazna.

ZaHitachija pa ti bo sassapo lahko največ povedal, mislim, da jih je montiral že precej.
Ok, ne kako gledano Daikin Althermo 3 ter Hitachi Yutaki Combi S, oboje s tavelikima integriranima bojlerjema.
(7.5.2020 ob 23:02)csamo001 Napisal: Pri teh malih močeh enofazna načeloma ni problem. Se je pol foruma nabasalo z enofazno IVT toplotno, pa smo vsi na toplem. Če je majhna cenovna razlika, potem pač trifazna.

ZaHitachija pa ti bo sassapo lahko največ povedal, mislim, da jih je montiral že precej.

Glede enofazne ali trifazne... Pri trifazni se odjem toka razporedi na vse tri faze, pri enofazni pa le na eno fazo. Kar pa pomeni, da moraš imeti pri enofazni krepko bolj skrbno razporejene faze po posameznih hišnih uporabnikih. Vse pa je odvisno od priključne moči ... po domače.. v kolikor imaš varovalke 3 x 25 A je skorajda povsem vseeno, v kolikor pa imaš 3 x 20 A pa zna biti v kakšnih špicah že težava (indukcija, sušilni, pečica + TČ).  V kolikor imaš v TČ dodatne grelce znajo ti namreč (čeprav zelo poredko) kar močno dvignit trenutno porabo...
Če se ne motim, gleci gredo na svojo fazo...? Imaš potem v bistvu "dvofazno" TČ.  Big Grin

Ja, faze je treba pametno razdelit, to pa je to, če se ne motim. Naj še kak štroma ali pa monter pove, če je ša kakšna druga pomembnejša razlika pri samem delovanju in morda življenjski dobi, itd.
ne, oziroma vsaj ni nujno. pri moji je na isti fazi... in vsaj za časa garancije naj tega ne bi pipal. res pa je, da mi štromar pravi, da če bi kaj ven metalo, da ni noben problem to zvezati na drugo fazo.
Torej je v bistvu čisto od štromarja odvisno, kako naj bi zvezal...? Ali pa to proizvajalec določa? Ker nekako veliko bolj logično se mi zdi, da grelce daš na ločeno fazo.
Določi proizvajalec. In pravi da garancija pade, če zvežeš drugače. Kar pa ne pomeni, da se ne da zbežati drugače, vsaj tako mi je rekel. Nikdar potem nismo šli v detajle, ker ni bilo treba...

To je za moj primer. Kako je drugje, je lahko pa drugače, ampak načeloma mislim, da je to vedno odločitev proizvajalca, kaj "pusti" in kaj ne..
Ni mi jasno, zakaj bi proizvajalc zahteval, da je vse na isti fazi. To mi je malo sumljivo. Morda je bilo tako narisano le za primer, če ima hiša enofazni priklop.
(8.5.2020 ob 12:56)csamo001 Napisal: Če se ne motim, gleci gredo na svojo fazo...? Imaš potem v bistvu "dvofazno" TČ.  Big Grin

Ja, faze je treba pametno razdelit, to pa je to, če se ne motim. Naj še kak štroma ali pa monter pove, če je ša kakšna druga pomembnejša razlika pri samem delovanju in morda življenjski dobi, itd.

No ja... saj problem je takrat ko grelci delajo... in ti so on - of - na polno ali nič in tista faza je takrat fajn obrmenjena... če pa zraven še TČ nekaj doda smo kar hitro čez mejo. 

Sicer pa (se je za pozanimat) pa so grelci večkrat tifazni tako, da če je TČ enofazna - ena faza na TČ, tri faze na grelce. Zakaj pa bi moral biti enofazni grlec na isti fazi kot TČ pa vsaj zame ni logično.

Pa spet če boš kupoval 6 - 8 kw,  TČ je brez veze kaj dosti razmišljat, sploh če imaš 3 25 A bo ve ok... če pa je razlika v TČ par evrov vzameš 3f in je mir.
(8.5.2020 ob 14:27)Fantocci Napisal: Ni mi jasno, zakaj bi proizvajalc zahteval, da je vse na isti fazi. To mi je malo sumljivo. Morda je bilo tako narisano le za primer, če ima hiša enofazni priklop.

Tako mi je takrat povedal monter ko smo se o tem pogovarjali. Potem je pa padla odločitev, da bomo pač zvezali kot je zahtevano, če bodo pa problemi, se bo pa drugace.
Novejše hiše s TČ običajno nimajo drugega energenta kot elektriko. Za ogrevanje in kuhanje se običajno potrebuje znatna moč. V primeru enofaznih porabnikov se ti sicer lahko razporedijo po fazah tako, da ni težav vendar je potrebno to upoštevati ob vsakem priklopu novega porabnika. To je zlasti pomembno pri vtičnicah, saj so tudi te razporejene po fazah. Ko pa bomo doma imeli električne avtomobile in pametne polnilnice pa bodo te lahko polnile avtomobil le s takšno močjo, kot bo na razpolago iz najbolj obremenjene faze.
Sam imam 3 fazno TČ in pa dograjen 6 kW grelec, kateri je prav tako priključen trifazno. Enako svetujem vsakemu, če je le možno da gledajo za tri faznimi napravami (pa ne takimi tri faznimi kot jo ima @Sonce65 Angel  )

(8.5.2020 ob 14:14)JaBK Napisal: Določi proizvajalec. In pravi da garancija pade, če zvežeš drugače. Kar pa ne pomeni, da se ne da zbežati drugače, vsaj tako mi je rekel. Nikdar potem nismo šli v detajle, ker ni bilo treba...

To je za moj primer. Kako je drugje, je lahko pa drugače, ampak načeloma mislim, da je to vedno odločitev proizvajalca, kaj "pusti" in kaj ne..

Če imaš v hiši tri fazni tok in se ti prekine nevtralni vodnik potem na porabnike namesto 230 V pride 400 V. Podobno je pri TČ, če ima integrirane grelce. Če nanjo pripelješ eno fazo potem ni strahu, če pa pripelješ dve...

(8.5.2020 ob 14:14)JaBK Napisal: Določi proizvajalec. In pravi da garancija pade, če zvežeš drugače. Kar pa ne pomeni, da se ne da zbežati drugače, vsaj tako mi je rekel. Nikdar potem nismo šli v detajle, ker ni bilo treba...

Če imaš v hiši tri fazni tok in se ti prekine nevtralni vodnik potem na porabnike namesto 230 V pride 400 V. Podobno je pri TČ, če ima integrirane grelce. Če nanjo pripelješ eno fazo potem ni strahu, če pa pripelješ dve...
No ampak čisto tako-laično, čemu 3 fazno, če imaš dovolj močne varovalke? Sem šel prav gledat novo Aquero ¸9kW (katalog) kje se razlikuje in tehnično gledano ni ene same razlike razen da ima 3-fazna 9kW grelec, 2-fazna 6kW grelec ter priklopa (zahtevanih varovalk). Posledično 3-fazna "lažje" prenese -20 najbrž ampak kako pogosto pa je -20? Še pri meni, pa je res sibirija je enkrat na 10let. Moja logika je (nisem štromar) da so obstajajo 3 fazne izključno za kake starejše hiše, kjer varovalke dosti krat niso dovolj močne in pa res visoke moči. Ali je dejansko še kakšna prednost 3 fazne? Da tišje in dlje teče se mi zdi izpeta zgodba saj so zagonski tokovi vseeno nizki... Kje se motim?
(7.5.2020 ob 09:41)pentax Napisal: ~8kw tč bi morala pokriti takšno hišo. Sam imam kvadraturo 180m2, izolacije okoli 16cm in 7.5kw tč.Moj podrobni opis hiše je v temi el. porabe lastnikov tč.
Če že daješ 15cm izolacije na fasado, daj siv eps, ki ima 30% boljšo izolativnost.

Med belim in sivim stiroporom je razlike v izolativnosti manj kot 20% oz. natančneje 18%. Toplotna prevodnost belega je 0,039 W/mK, sivega pa 0,032 W/mK.
Ja res je, sem imel v glavi napačen podatek za sivega.
(9.5.2020 ob 06:42)novitu Napisal: No ampak čisto tako-laično, čemu 3 fazno, če imaš dovolj močne varovalke? Sem šel prav gledat novo Aquero ¸9kW (katalog) kje se razlikuje in tehnično gledano ni ene same razlike razen da ima 3-fazna 9kW grelec, 2-fazna 6kW grelec ter priklopa (zahtevanih varovalk). Posledično 3-fazna "lažje" prenese -20 najbrž ampak kako pogosto pa je -20? Še pri meni, pa je res sibirija je enkrat na 10let. Moja logika je (nisem štromar) da so obstajajo 3 fazne izključno za kake starejše hiše, kjer varovalke dosti krat niso dovolj močne in pa res visoke moči. Ali je dejansko še kakšna prednost 3 fazne? Da tišje in dlje teče se mi zdi izpeta zgodba saj so zagonski tokovi vseeno nizki... Kje se motim?

Največjo enofazno varovalko imaš lahko 35 A. Če izračunaš moč je to 35*230=8050 W. Ekvivalent temu je priklop 3*20A kar znese moč 3*230*20=13.800 W.
Če imaš na enofazni priklop priključene zgoraj omenjene grelce 6 kW ti za vse ostale porabnike v hiši (razsvetljevala, kuhanje, pranje,... ) ostane 2050 W. Če pa imaš 3f priklop ti ob 9 kW grelcu ostane za vse ostalo 4800 W. Če pa imaš dovolj zgolj 6 kW grelec, kot pri enofaznem priklopu pa imaš na razpolago celo 7800W oz. kar celoten enofazni priklop.
Lahko, da boš shajal tudi z enofaznim priklopom, seveda če imaš na razpolago še kak drug energent (zemeljski plin, drva, peleti...). A to veš le sam.
1 2 3
Iskanje po temi