PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prosim za nasvet glede TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani, tudi jaz sem v precepu katero TČ in predvsem kakšno moč (KW) ugraditi v novogradnjo. Gre za hišo na Štajerskem (okolica MB), novogradnja, zidovi klasično opečnato grajeni, 15cm bo fasade. Hiša v dveh nadstropjih, skupne uporabne površine bo cca. 140m2. V sklopu hiše bo tudi garaža, 40m2 kjer sem tudi razmišljal da bi pod estrih dal nekaj cevi v primeru da bi pozimi bilo potrebno minimalno dogrevanje. Imel pa bi rad v sklopu notranje enote integriran vsaj 200L bojler. Prosim za nasvete! V oči ki povsod pade ta Altherma 3.... prosim za alternative. Zaželjeno je morda tudi da je notranja enota relativno tiha, to je zame plus!

Lp Miro
Sej notranja enota je vsaka tiha, ma dobr sliši se edino obtočna... Za podobno karakteristiko hiše le z 20 cm fasade sem nabavil 6 kW micko z razponom delovanja nazivne toplotne moči od 0,50 do 8,00 kW in integriranim 180 L bojlerjem. Talnega bom imel položenih cevi nekaj čez 1000 m.
Zakaj samo 15cm fasade na novogradnji?

Sicer pa, če gre za novogradnjo, bi morali razpolagati z elaboratom gradbene fizike, ki je obvezni sestavni del projektne dokumentacije, tam notri so vsi parametri za izbiro toplotne črpalke, jo bo dosti lažje izbrati kot na podlagi kvadrature in debeline fasade.
~8kw tč bi morala pokriti takšno hišo. Sam imam kvadraturo 180m2, izolacije okoli 16cm in 7.5kw tč.Moj podrobni opis hiše je v temi el. porabe lastnikov tč.
Če že daješ 15cm izolacije na fasado, daj siv eps, ki ima 30% boljšo izolativnost.
V garažo daj obvezno talno gretje, če ti ni to le ni prevelik strošek (par 100€), ker jutri bo to garaža, kaj bo pa notri čez 5-10 let pa vprašanje, tako da si že danes lahko preprečiš nepotrebne kasnejše glavobole. Sam sem enako storil in se po dveh letih zahvalil kolegu, ki mi je ravno to svetoval, ko sem iz garaže naredil drug funkcionalen prostor.
(7.5.2020 ob 09:41)pentax Napisal: ~8kw tč bi morala pokriti takšno hišo. Sam imam kvadraturo 180m2, izolacije okoli 16cm in 7.5kw tč.Moj podrobni opis hiše je v temi el. porabe lastnikov tč.
Če že daješ 15cm izolacije na fasado, daj siv eps, ki ima 30% boljšo izolativnost.
V garažo daj obvezno talno gretje, če ti ni to le ni prevelik strošek (par 100€), ker jutri bo to garaža, kaj bo pa notri čez 5-10 let pa vprašanje, tako da si že danes lahko preprečiš nepotrebne kasnejše glavobole. Sam sem enako storil in se po dveh letih zahvalil kolegu, ki mi je ravno to svetoval, ko sem iz garaže naredil drug funkcionalen prostor.

Moje mnenje TČ srednjega razreda (Daikin, Mitshubishi - Ecodan, Hitachi, Toshiba, Panasonic lahko pa tudi LG...) nikakor več kot 8 kw, za razliko do "pravih" TOP TČ-jev pa si skorajda že postaviš SE na streho in imaš rešeno zadevo.
(7.5.2020 ob 09:14)BojanF Napisal: Zakaj samo 15cm fasade na novogradnji?

Sicer pa, če gre za novogradnjo, bi morali razpolagati z elaboratom gradbene fizike, ki je obvezni sestavni del projektne dokumentacije, tam notri so vsi parametri za izbiro toplotne črpalke, jo bo dosti lažje izbrati kot na podlagi kvadrature in debeline fasade.

Mene osebno je v našem elaboratu zmotilo da je podan za ogrevalni podsistem samo radiatorji/konvektorji na preračunano temperaturo 70/55 C.
Letna potrebna toplotna energija za ogrevanje stavbe je 4539 kWh/a oz preračunano rabimo 33,661 kWh/m2 a.
Iz tega so določili eno od ogrevalnih naprav TČ z močjo 8 kW. Za talno se mi to zdi prehuda moč. Pa četudi zraven ogreva še SV.

Ne vem zakaj ne preračunavajo za talno ogrevanje kolikšno moč rabi ogrevalna naprava. Če rabim moč za ogrevanje 140 m2 prostora 40W na m2 pri talnem je to potem 5,6 kW moč naprave. In potem ko se določeni držijo elaborata in dajo v hišo premočno TČ, če imajo talno se hudujejo kak "šrot" od TČ je to ko le ta začne oscilirati. Ma dobr saj se da to rešiti z zalogovnikom, samo kdo danes v novogradnji ima veliko kurilnico oz tehnični prostor in povečini hočemo le kompaktne notranje enote TČ, da izgleda prostor čim bolj "fensi".

Predvsem tudi zato ker je parcela zelo zelo zelo ozka in sem že sedaj s temi 15cm na meji, mislim pa da bo teh 15cm sivega EPS-a popolnoma dovolj, tudi vložek bo v štartu manjši. Vprašanje če ali kdaj se bi mi dodatnih 5cm poplačalo. Saj koliko sem gledal te izračune bi naj bilo najbolj optimalno med 15-20cm. Če se motim pa me popravite. Torej če se vrnemo k znamki? Kaj je trenutno dobro? Kaj se ugrajuje? Tudi meni je bilo rečeno da bi naj bilo 7,5-8KW dovolj. Glede na majhne razlike v cenah (od 8 do npr. 10-11KW), se morda izplača dati močnejšo toplotno za "vsak slučaj"? Namreč prišlo mi je tudi na uho da tudi če je toplotna premočna da ni vredu? Kot pravim, tukaj sem pionir in morda postavljam neumna vprašanja. Še eno, kaj pomeni zame npr. če gledam Daikin Altermo 3, enofazna ali trifazna? Razlike v ceni so minimalne? Hvala, Miro
(7.5.2020 ob 11:25)Miro76 Napisal:

Predvsem tudi zato ker je parcela zelo zelo zelo ozka in sem že sedaj s temi 15cm na meji, mislim pa da bo teh 15cm sivega EPS-a popolnoma dovolj, tudi vložek bo v štartu manjši. Vprašanje če ali kdaj se bi mi dodatnih 5cm poplačalo. Saj koliko sem gledal te izračune bi naj bilo najbolj optimalno med 15-20cm. Če se motim pa me popravite. Torej če se vrnemo k znamki? Kaj je trenutno dobro? Kaj se ugrajuje? Tudi meni je bilo rečeno da bi naj bilo 7,5-8KW dovolj. Glede na majhne razlike v cenah (od 8 do npr. 10-11KW), se morda izplača dati močnejšo toplotno za "vsak slučaj"? Namreč prišlo mi je tudi na uho da tudi če je toplotna premočna da ni vredu? Kot pravim, tukaj sem pionir in morda postavljam neumna vprašanja. Še eno, kaj pomeni zame npr. če gledam Daikin Altermo 3, enofazna ali trifazna? Razlike v ceni so minimalne? Hvala, Miro

Koliko več od 15cm se splača je odvisno od gibanja cen energentov v prihodnosti in koliko let mislite tam bivati. Kot že 100x povedano je 5cm več stiropora pri celotni ceni izdelave fasade le mali delež in se vsekakor splača, ker cene energentov bodo verjetno lezle le navzgor, bivati pa ponavadi v svoji novogradnji mislimo par desetletij. Ne šparat pri stiroporu, 5cm se ne bi smelo toliko poznati pri širini hiše. Sploh ker so odmiki mišljeni za napušč.

Pri TČ preveč kompliciraš, pri talnem in dobro izolirani hiši bo vsaka TČ OK, vsekako pa max 8kW. Altherma3, Micka Ecodan, Hitachi itd. Premočna na talnem in z dobrim krmiljem ni noben problem, saj se pač nastavi dovolj dolg čas mirovanja, da ne taktira preveč, talno pa ima ogromno akumulacijo, ki požre vse.
Le kakšno taktiranje neki. Sodobne TČ imajo inverterje in moč prilagajajo trenutnim razmeram. Ta 8 kW TČ bo delala v intervalih nekje med 2 in 8 kW. Pa ne gledati moči TČ pri +7°C kot je običajno navedeno in bi bilo dovolj 2 kW ampak gledati koliko da od sebe pri -15°C, ko moč dejansko potrebujemo. Tako je za nek objekt lahko več kot dovolj TČ z nazivno močjo 6 kW in preslaba TČ z nazivno močjo 8kW.
2kw je tu preveč... meni dela recimo na minimumu z 1,2kw pa je preveč za 100m2 večjo hišo pri 7 stopinjah zunaj. mi pa res ne taktira. Ponavadi ponoči dela, podnevi pa ne. seveda s tem se spet nobeden ne ukvarja, samo kako bo pri -15. kar je kretenizem brez primere. 7 stopinj je kar velikokrat v letu in persistira, -15 se pa zgodi za par ur, kar akumulacija masive poje brez problema. da pa par dni skupaj persistira -15, se je pa zgodilo... kdaj nazadnje. Več jajc bo imel s premočno TČ, kot koristi.
(7.5.2020 ob 12:18)Energetik81 Napisal:
(7.5.2020 ob 11:25)Miro76 Napisal:

Koliko več od 15cm se splača je odvisno od gibanja cen energentov v prihodnosti in koliko let mislite tam bivati. Kot že 100x povedano je 5cm več stiropora pri celotni ceni izdelave fasade le mali delež in se vsekakor splača, ker cene energentov bodo verjetno lezle le navzgor, bivati pa ponavadi v svoji novogradnji mislimo par desetletij. Ne šparat pri stiroporu, 5cm se ne bi smelo toliko poznati pri širini hiše. Sploh ker so odmiki mišljeni za napušč.

Pri TČ preveč kompliciraš, pri talnem in dobro izolirani hiši bo vsaka TČ OK, vsekako pa max 8kW. Altherma3, Micka Ecodan, Hitachi itd. Premočna na talnem in z dobrim krmiljem ni noben problem, saj se pač nastavi dovolj dolg čas mirovanja, da ne taktira preveč, talno pa ima ogromno akumulacijo, ki požre vse.

Drži, kvadratni meter stiropora 1cm debeline nekje okoli pol eur, vse skupaj nič pri tako mali hiši. Če res ni kritično glede odmikov zaradi širine parcele, potem raje več, kot manj. Seveda pa to ne pomeni namesto 15 cm stiropora 50 cm stiropora.

Tudi glede TČ se strinjam; glede na obujeno mantro, da so ure delovanja tiste, ki primarno vplivajo na življenjsko dobo kompresorja, se prepogoste izklope zaradi premočne TČ pač rešuje s podaljšanimi intervali mirovanja (če krmilje TČ to omogoča).
(7.5.2020 ob 13:24)JaBK Napisal: 2kw je tu preveč... meni dela recimo na minimumu z 1,2kw pa je preveč za 100m2 večjo hišo pri 7 stopinjah zunaj. mi pa res ne taktira. Ponavadi ponoči dela, podnevi pa ne. seveda s tem se spet nobeden ne ukvarja, samo kako bo pri -15. kar je kretenizem brez primere. 7 stopinj je kar velikokrat v letu in persistira, -15 se pa zgodi za par ur, kar akumulacija masive poje brez problema. da pa par dni skupaj persistira -15, se je pa zgodilo... kdaj nazadnje. Več jajc bo imel s premočno TČ, kot koristi.

Ma si se vpiknila v cifre. Napisal sem "...nekje med...". Pa tudi- cifre služijo le za lažje razumevanje. Če bi napisal Moč TČ je podana za višjo temperatura takrat pa potrebuješ manjšo moč. Moč TČ z nižanjem temperature pada objekt pa takrat potrebuje več moči.... Bi bilo to bolj razumljivo?
Drugače pa TČ ima najboljši izkoristek nekje med 40 in 70% obremenitvijo. Če se nastavi 40% na najvišjo povprečno zunanjo temperaturo med ogrevalno sezono bo TČ v večini časa delovala z najboljšim izkoristkom in optimalnimi delovnimi urami. Ko bo topleje bo lahko delala na urnike, ko bo bolj hladno bo pač bolj trpela. Ker pa je več toplejših ur kot pa hladnejših...

(7.5.2020 ob 17:23)csamo001 Napisal: Drži, kvadratni meter stiropora 1cm debeline nekje okoli pol eur, vse skupaj nič pri tako mali hiši. Če res ni kritično glede odmikov zaradi širine parcele, potem raje več, kot manj. Seveda pa to ne pomeni namesto 15 cm stiropora 50 cm stiropora.

Tudi glede TČ se strinjam; glede na obujeno mantro, da so ure delovanja tiste, ki primarno vplivajo na življenjsko dobo kompresorja, se prepogoste izklope zaradi premočne TČ pač rešuje s podaljšanimi intervali mirovanja (če krmilje TČ to omogoča).

Tu ljudje govorijo, da vso sezono za ogrevanje porabijo 200...300€. V takšnih hišah največ izgub predstavlja prezračevanje. Tam 150..200 m2 fasade predstavlja mogoče 30% vseh izgub objekta. Če damo na fasado  16 cm namesto 15 cm to pomeni tam 6% manjše izgube skozi fasado in mogoče  2 % na objekt. Pri 150 m2in 300 € letnega stroška to pomeni 0,04 €. Če je cen 1cm m2 izolacije 0,5 € to pomeni tam 12 let amortizacije. Pol pa daj zraven daljša sidra, več zaključnega sloja, večje police, večji tloris pozidave in s tem večji davek,, dražje komunalne dajatve...
Ja, pol pa več je boljše ni več tako enoznačno res.
Marsikdaj kakšno razliko prineseš notri že s pametno izbiro izvajalcev...če se znaš še pogajati in nimaš projekta iz danes na jutri, potem je vmes že toliko € v igri, da je kar nekaj cm "zastonj".
(7.5.2020 ob 19:27)bozgom Napisal:
(7.5.2020 ob 13:24)JaBK Napisal: 2kw je tu preveč... meni dela recimo na minimumu z 1,2kw pa je preveč za 100m2 večjo hišo pri 7 stopinjah zunaj. mi pa res ne taktira. Ponavadi ponoči dela, podnevi pa ne. seveda s tem se spet nobeden ne ukvarja, samo kako bo pri -15. kar je kretenizem brez primere. 7 stopinj je kar velikokrat v letu in persistira, -15 se pa zgodi za par ur, kar akumulacija masive poje brez problema. da pa par dni skupaj persistira -15, se je pa zgodilo... kdaj nazadnje. Več jajc bo imel s premočno TČ, kot koristi.

Ma si se vpiknila v cifre. Napisal sem "...nekje med...". Pa tudi- cifre služijo le za lažje razumevanje. Če bi napisal Moč TČ je podana za višjo temperatura takrat pa potrebuješ manjšo moč. Moč TČ z nižanjem temperature pada objekt pa takrat potrebuje več moči.... Bi bilo to bolj razumljivo?
Drugače pa TČ ima najboljši izkoristek nekje med 40 in 70% obremenitvijo. Če se nastavi 40% na najvišjo povprečno zunanjo temperaturo med ogrevalno sezono bo TČ v večini časa delovala z najboljšim izkoristkom in optimalnimi delovnimi urami. Ko bo topleje bo lahko delala na urnike, ko bo bolj hladno bo pač bolj trpela. Ker pa je več toplejših ur kot pa hladnejših...

ja vem, ti rad operiraš s ciframi, ampak ne konkretnimi. in razumevanje je lažje mogoče, je pa napačno. moja 5kw, ki se spusti res nizko ima minimum odjema elektrike dobrih 300W  pri 7 zunaj in sem upoštevala COP 4, pa je preveč za preko 100m2 večjo hišo od njegove. in dela takrat recimo polovico časa. pri ničli je v tvojem optimalnem intervalu. pri -15 pa... ne gre čez 80-85%, ker se merka, pa mi takrat elektrogrelec prižge. Letos mi je skozi okno vrgel za 4,5€ štroma, ker je bila prešvoh.
torej, 5kw na več kot 100m2 večji hiši... teoretiziraš lahko kakor hočeš, ampak na koncu bo moral pa eno konkretno mašino kupit in pri takih nasvetih, ko se pavšalno operira z 8kw (na pamet), reče od viška glavo ne boli pa se da še potem za eno več, kot se je to delalo 10 let nazaj, ko se je razmišljalo kot ti sedaj, ker pač podatkov ni bilo toliko... Če ima pa novogradnjo ima pa zračunano, koliko rabi in ni treba nič ugibati...
Hvala, ste mi veliko razjasnili edino nihče mi ni razložil kaj zame pomeni enofazna ali trifazna TČ, enaka znamka/moč, razlika v ceni npr. 300-500€ koliko sem gledal? In še eno podvprašanje glede Hitachija, imajo ogromno linij, kaj sploh od njih izbrati? Ter kaj pomeni zame če ima TČ opcijo hlajenja če ne mislim tega koristiti? Namreč veliko jih navaja koč gretja, moč glajenja?
1 2 3
Iskanje po temi