Objave: 134
Teme: 14
Ocena:
0
Spoštovani, tudi jaz sem v precepu katero TČ in predvsem kakšno moč (KW) ugraditi v novogradnjo. Gre za hišo na Štajerskem (okolica MB), novogradnja, zidovi klasično opečnato grajeni, 15cm bo fasade. Hiša v dveh nadstropjih, skupne uporabne površine bo cca. 140m2. V sklopu hiše bo tudi garaža, 40m2 kjer sem tudi razmišljal da bi pod estrih dal nekaj cevi v primeru da bi pozimi bilo potrebno minimalno dogrevanje. Imel pa bi rad v sklopu notranje enote integriran vsaj 200L bojler. Prosim za nasvete! V oči ki povsod pade ta Altherma 3.... prosim za alternative. Zaželjeno je morda tudi da je notranja enota relativno tiha, to je zame plus!
Lp Miro
Objave: 701
Teme: 68
Ocena:
1
7.5.2020 ob 09:11
(*Zadnja sprememba objave: 7.5.2020 ob 09:13 uporabnik gregorjanc.)
Sej notranja enota je vsaka tiha, ma dobr sliši se edino obtočna... Za podobno karakteristiko hiše le z 20 cm fasade sem nabavil 6 kW micko z razponom delovanja nazivne toplotne moči od 0,50 do 8,00 kW in integriranim 180 L bojlerjem. Talnega bom imel položenih cevi nekaj čez 1000 m.
Objave: 1090
Teme: 1
Ocena:
27
Zakaj samo 15cm fasade na novogradnji?
Sicer pa, če gre za novogradnjo, bi morali razpolagati z elaboratom gradbene fizike, ki je obvezni sestavni del projektne dokumentacije, tam notri so vsi parametri za izbiro toplotne črpalke, jo bo dosti lažje izbrati kot na podlagi kvadrature in debeline fasade.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
~8kw tč bi morala pokriti takšno hišo. Sam imam kvadraturo 180m2, izolacije okoli 16cm in 7.5kw tč.Moj podrobni opis hiše je v temi el. porabe lastnikov tč.
Če že daješ 15cm izolacije na fasado, daj siv eps, ki ima 30% boljšo izolativnost.
V garažo daj obvezno talno gretje, če ti ni to le ni prevelik strošek (par 100€), ker jutri bo to garaža, kaj bo pa notri čez 5-10 let pa vprašanje, tako da si že danes lahko preprečiš nepotrebne kasnejše glavobole. Sam sem enako storil in se po dveh letih zahvalil kolegu, ki mi je ravno to svetoval, ko sem iz garaže naredil drug funkcionalen prostor.
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Le kakšno taktiranje neki. Sodobne TČ imajo inverterje in moč prilagajajo trenutnim razmeram. Ta 8 kW TČ bo delala v intervalih nekje med 2 in 8 kW. Pa ne gledati moči TČ pri +7°C kot je običajno navedeno in bi bilo dovolj 2 kW ampak gledati koliko da od sebe pri -15°C, ko moč dejansko potrebujemo. Tako je za nek objekt lahko več kot dovolj TČ z nazivno močjo 6 kW in preslaba TČ z nazivno močjo 8kW.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
7.5.2020 ob 13:24
(*Zadnja sprememba objave: 7.5.2020 ob 13:27 uporabnik JaBK.)
2kw je tu preveč... meni dela recimo na minimumu z 1,2kw pa je preveč za 100m2 večjo hišo pri 7 stopinjah zunaj. mi pa res ne taktira. Ponavadi ponoči dela, podnevi pa ne. seveda s tem se spet nobeden ne ukvarja, samo kako bo pri -15. kar je kretenizem brez primere. 7 stopinj je kar velikokrat v letu in persistira, -15 se pa zgodi za par ur, kar akumulacija masive poje brez problema. da pa par dni skupaj persistira -15, se je pa zgodilo... kdaj nazadnje. Več jajc bo imel s premočno TČ, kot koristi.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Marsikdaj kakšno razliko prineseš notri že s pametno izbiro izvajalcev...če se znaš še pogajati in nimaš projekta iz danes na jutri, potem je vmes že toliko € v igri, da je kar nekaj cm "zastonj".
Objave: 134
Teme: 14
Ocena:
0
7.5.2020 ob 21:13
(*Zadnja sprememba objave: 7.5.2020 ob 21:16 uporabnik Miro76.)
Hvala, ste mi veliko razjasnili edino nihče mi ni razložil kaj zame pomeni enofazna ali trifazna TČ, enaka znamka/moč, razlika v ceni npr. 300-500€ koliko sem gledal? In še eno podvprašanje glede Hitachija, imajo ogromno linij, kaj sploh od njih izbrati? Ter kaj pomeni zame če ima TČ opcijo hlajenja če ne mislim tega koristiti? Namreč veliko jih navaja koč gretja, moč glajenja?