PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izkušnje s kminom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav vsem!

Po 10ih letih menjam kaminski vložek z razvodom zraka brez ventilatorja, kateri mi je solidno služil za ogrevanje celotne hiše (cca 90 m²). (Lokaterm)
Sedej gremo na samostoječ kamin zato me zanimajo vaše izkušnje z raznimi znamkami. Gledam nekje od 1500 € navzgor! Rad bi našel uporabnike HARK, Nestor Martin, France Turbo, Jydepejsen,... (ali še kaj podobnega ranga) 
Iščem kvalitetno peč ki bo dolgo gorela! Brez oblog, brez razvoda zraka, in inovativnega videza ( ne klasična) 
Predvsem me zanimajo vaše izkušnje!!! Trajanje žerjavice, stekla, izdelava, trpežnost materialov)
Prebral sem že veliko, vendar konkretnih mnenj je zelo malo! Za Nestor Martin in Jydepejsen peči ne najdem nobenega uporabnika/mnenja/komentarja/uporabniške izkušnje,  za FranceT in Hark pa je nekaj uporabniških izkušen, vendar se določena pojavljajo na različnih foruminh, tako da je težko vedeti kaj drži in kaj ne.

Najlepša hvala!
Žiga
Nimam kamina, razmišljam pa o njem v konteksstu vikenda. Eno vprašanje: zakaj pri novem kaminu brez razvoda zraka? A je bila izkušnja pri starem slaba?
Ma kakšne k... izkušnje neki!? Kako more nekdo dati izkušnje? Kot da ima 15 kaminov doma in jih med sabo primerja.
Beri svoje izkušnje, vse super, po desetih letih pa nov. A to je solidna izkušnja?

Kupiš in pozabiš. Moj dela kot urca in še malo boljše. Je pa, bolj ali manj, no-name. Nisem rabil turbo francetov in podobnih visoko letečih nazivov. Pač toplovodni vložek za 600 evrov.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Mi smo zelo zadovoljni s France turbo. Pepel je za pospravit 3 x na leto. Ogrevamo celotno stanovanje cca 65 m2 v stari neizolirani hiši.
Ognja se čez steklo ne vidi, se hitro zamaze. Če bi kurili na polno bi bila šipa čista ampak potem bi bilo prevroče. Nad pečjo imamo ventilator, da razpiha topel zrak.
Žerjavica zdrži zelo dolgo, brez problema čez noč.

Na zunaj je lepa, poškodbe so edino zgoraj, kjer dajemo posodo z vodo.

P.s.
Ubistvu zdrži žerjavica več kot 12h, ker ponavadi pred čiščenjem naložimo zvečer in potem pospravimo pepel naslednji dan popoldan ali zvečer, pa še ni čisto hladen...
(6.5.2020 ob 00:26)csamo001 Napisal: Nimam kamina, razmišljam pa o njem v konteksstu vikenda. Eno vprašanje: zakaj pri novem kaminu brez razvoda zraka? A je bila izkušnja pri starem slaba?

Ne ni bila slaba!
Enostavno je zgoraj prevroče! Kamin in dimnik (zgoraj obzidan z opečnimi zidaki in neizoliran) sta stacionirana na sredini objekta. Že tako gre vsa toplota navzgor, plus razvod zraka na hodniku ob dimniku. Ko se zakuri je zgoraj v 2 urah čez 30 C, tako da zračimo! Menim da bi že sam litoželezni dimnik segrel sobe in hodnik več kot dovolj!
Jaz drugega ogrevanja kot kamina sploh nimam, pa živim na 900 metrih na Gorenjskem.
Pri kaminu pa vstrajamo zaradi izgleda, občutka toplote in ognja ki se vidi!!! ( Skratka ga ne nadomestim z toplotno ali centralno.)
Vsi govorijo o tem občutku toplote, potem pa v isti sapi pove, da hladijo z zračenjem ker se dobro izolirana hiša s kaminom, ki je pač izredno močen točkovni vir hitro pregreje na 30°C. Pa razumi sedaj ta luksuz če moreš.
Za gledanje imam pa jaz TV.
(6.5.2020 ob 10:09)Fery Napisal: Ma kakšne k... izkušnje neki!? Kako more nekdo dati izkušnje? Kot da ima 15 kaminov doma in jih med sabo primerja.
Beri svoje izkušnje, vse super, po desetih letih pa nov. A to je solidna izkušnja?

Kupiš in pozabiš. Moj dela kot urca in še malo boljše. Je pa, bolj ali manj, no-name. Nisem rabil turbo francetov in podobnih visoko letečih nazivov. Pač toplovodni vložek za 600 evrov.

Kamin menjam zaradi spremembe stila dnevnega prostora in ne zato ker nisem zadovoljen ali ker bi shodil! Kurilna sezona je od 1 septembra do maja - vsak dan!!! Tudi danes še kurimo na večer! 
Tudi če imaš samo en kamin in ga redno uporabljaš dobiš izkušnje - vrjemi! 
(Menjam tudi ker mi trenutni vložek ne zadrži žerjavice dlje kot 6 ur, kar pomeni, da ko pridem iz službe oziroma zjutraj ko vstanem ponovno nalagam trske da zakurim- rad pa bi si poenostavil in samo podrezal žerjavico da se zakuri)

Novim kupcem pa svetujem  na jih pri nakupu samostoječih kaminov ne zavedejo raznorazne obloge ki akomulirajo toploto, ampak naj gledajo debelino materiala iz katerega je narejen!!!

(6.5.2020 ob 11:05)Wolkulja Napisal: Mi smo zelo zadovoljni s France turbo. Pepel je za pospravit 3 x na leto. Ogrevamo celotno stanovanje cca 65 m2 v stari neizolirani hiši.
Ognja se čez steklo ne vidi, se hitro zamaze. Če bi kurili na polno bi bila šipa čista ampak potem bi bilo prevroče. Nad pečjo imamo ventilator, da razpiha topel zrak.
Žerjavica zdrži zelo dolgo, brez problema čez noč.

Na zunaj je lepa, poškodbe so edino zgoraj, kjer dajemo posodo z vodo.

P.s.
Ubistvu zdrži žerjavica več kot 12h, ker ponavadi pred čiščenjem naložimo zvečer in potem pospravimo pepel naslednji dan popoldan ali zvečer, pa še ni čisto hladen...

Hvala za izkušnjo!
Kaj ste mislili s čiščenjem preden naložite drva? In pospravljanjem pepela?
Naša peč ne zadostuje več standardom glede tesnenja in trdih delcev, pa nam uspe obdržati steklo čisto več kot 14 dni. Vrjamem da je dosti v načinu kurjenja in suhosti lesa.

(6.5.2020 ob 14:34)Fantocci Napisal: Vsi govorijo o tem občutku toplote, potem pa v isti sapi pove, da hladijo z zračenjem ker se dobro izolirana hiša s kaminom, ki je pač izredno močen točkovni vir hitro pregreje na 30°C. Pa razumi sedaj ta luksuz če moreš.
Za gledanje imam pa jaz TV.

Ja, če bi ob nakupu vedel kako dobro razvod segreva bi ga napeljal kam drugam!(spodnji hodnik in stopnišče) Pa  žal nisem!!!
Vsi so mi govorili da imajo razvode z ventilatorji, jaz pa sem kupil vložek brez ventilatorja z dvema razvodoma 150mm. Na koncu sem obdržal zgolj ene razvod ( drugemu sem snel ror) saj iz njega toplota kar buhti!! 
Ko sedaj zračimo zgoraj v hodniku, se niti ne ve da je okno odprto. Kurimo pa bolj močno saj je kamin obzidan in dlje časa traja da se dnevni prostor ogreje (tu preživimo večji del našega časa), saj mi šamot "krade" toploto katero bi drugače hitreje ogrela dnevno in kuhinjo. Ko je enkrat vse toplo, pa se seveda kurjenje zmanjša.

Tudi jaz gledam TV ?, je pa drugačen občutek če v bližini plapola še ogenj! To je malenkost ki nekomu lahko pomeni veliko, tebi pač nič.
S čiščenjem sem mislila samo čiščenje pepela (takrat ko poberemo pepel iz peči) in koliko časa drži žerjavica.
Stekla ne čistim več, trenutno ni časa za romantiko ?
Dejstvo je, da jaz kurim tako, da cmarim, ker mi je všeč konstanta temperatura...
Če bi kuril samo moj, bi bilo steklo verjetno čisto ves čas. Ampak potem je enostavno prevroče in presuh zrak.
Mi imamo od stroj-a.Če bi se še enkrat odločal bi storil enako
Mi imamo tega https://www.marmorkamin-shop.de/Sparther...anguage=de, brez razvoda toplega zraka. V uporabi je samo obcasno, ker je primarno ogrevanje s TC.
Jaz imam Nordico, Nicoletta bež barve. Kurim bolj malo, en polen zdrži do 50min, zrak odprt na enki samo pri steklu, ki po kurjenju ostane umazano ob vogalih spodaj ampak zares čisto malo. Pepel stresam na kompost 2x na mesec.
(6.5.2020 ob 20:04)letalec007 Napisal: Mi imamo od  stroj-a.Če bi se še enkrat odločal bi storil enako

Čeprav niso čisto po mojem okusu, pa moram priznat, da je dizajn zanimiv. Katerega od stroja imate?

(6.5.2020 ob 21:08)Popson31 Napisal: Mi imamo tega https://www.marmorkamin-shop.de/Sparther...anguage=de, brez razvoda toplega zraka. V uporabi je samo obcasno, ker je primarno ogrevanje s TC.

A to si potem vzidal? Lahko prilepiš kako sliko? Zbiram ideje...

Razmišljam o nečem takem, z razvodi v več sob...

[Slika: deloindom-shutterstock-544.jpg]

Naletel na to: https://www.emundia.si/kaminski-vlozek-n...gIGVPD_BwE

A ima kdo Palazzettija ali pa takšno kotno varianto kamina?
(6.5.2020 ob 20:04)letalec007 Napisal: Mi imamo od  stroj-a.Če bi se še enkrat odločal bi storil enako

Stroja sem gledal na sejmu.
Zakaj si se odločil zanj? 
Kolikor vem ima stroj zgolj eno peč? (V različnih varijantah postavitve)
Mi lahko poveš kaj več - kako je s steklom(se hitro zamaže), koliko časa drži žerjavica v resnici, velikost polen katere lahko kuriš.
Čim več- lahko tudi kakšna slika.
Mene je zmotila pri stroju tista mreža okrog dimnika - ali je le ta nujna, kakšno ima sploh vlogo?

Hvala
Iskanje po temi