PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke zrak-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:to, kar naštevaš je vse zasoljena cena.....
Cena-ponudb se lahko precej razlikuje za isto TČ!  Odvisno koliko si vzame monter Idea  lahko par tisočakov..., ne sašo (dostkrat pre-mleto...)?!  

Po tem ''receptu'' naštetih cen (različnih produktov, različno ''zlatih'' monterjev) pač ni primerljivo...
 Fajn je vedet, kaj pri nakupu so prioritete Idea (ki se lahko precej razlikujejo),  zbereš firmo-izdelek; nato za enak produkt-primerjaš cene različnih izvajalcev... (ni pa odveč referenca, odzivnost, zagotovljen servis...).

p.s. Nedolgo nazaj se je en s ''kilometrino'' montiranih samooglaševal ravno v temi FW, ne nizkih cen same TČ..., brez omembe cene dela...-razen popusta Wink Big Grin
Citat:Dela tale moj BOSCH  kod raketa [Slika: tongue.png] . 
Verjetno tudi ostale toplotne črpalke [Slika: huh.png] .Naj tako ostane. [Slika: heart.png]
No tale, pa v te... ki nas že desetletje grejejo BP, še vedno očitno dvomi, ob svoji raketi prvo ''švoh zimo''  Tongue
Jaz si tudi belim glavo s tem, kako toplotno črpalko izbrati. vsak seveda hvali svoje produkte, če nisi strokovnjak zelo težko primerjaš, mene pa zanima predvsem nek cost/performance seznam, lista, etc. 

zveza potroškikov slovenije dela neke teste, pri čemer je stestirala samo nekaj sanitarnih toplotnih črpalk.

na netu seveda ni nekih cen skupaj z montažo, da bi lahko primerjal. še najbljiže kaj sem našel je to https://www.mojmojster.net/cene/toplotne_crpalke
koliko si sploh monter vzame za montažo, realno?

koliko sprašujem in gledam, bi lahko v top 3 izbiro uverstil Daikin, Mitsubishi, in Kronoterm, ali ima še kdo kak predlog?
Sassapo je kakšno leto nazaj odprl temo glede Izbire prave tč..tam je zajel ogromno zadev iz katere se lahko najdeš dokaj hitro kaj je tisto, kar želiš plačati. Poišči in preberi, po pravici povedano sem se naveličal popati linke vsakemu tretjemu, kateremu se ne da niti iskalnika vklopit.
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=70953
(14.8.2020 ob 09:58)darkside Napisal: https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=70953

Hvala lepa! sem uporabil iskalnik ampak iskreno je UX konfuzen in najdem samo stare teme...
(13.8.2020 ob 13:05)gorazd g Napisal: Jaz si tudi belim glavo s tem, kako toplotno črpalko izbrati. vsak seveda hvali svoje produkte, če nisi strokovnjak zelo težko primerjaš, mene pa zanima predvsem nek cost/performance seznam, lista, etc. 

zveza potroškikov slovenije dela neke teste, pri čemer je stestirala samo nekaj sanitarnih toplotnih črpalk.

na netu seveda ni nekih cen skupaj z montažo, da bi lahko primerjal. še najbljiže kaj sem našel je to https://www.mojmojster.net/cene/toplotne_crpalke
koliko si sploh monter vzame za montažo, realno?

koliko sprašujem in gledam, bi lahko v top 3 izbiro uverstil Daikin, Mitsubishi, in Kronoterm, ali ima še kdo kak predlog?

Jaz sem uporabil primerjavo letne učinkovitosti toplotnih črpalk na Eko skladu.
najbolj učinkoviti monobloki. Izbiral 190+.
Je v prednosti tudi, ker niso predvideni obvezni pregledi , ko bo toplotnih črpalk..., vse za denar.
Zato sem  se odločil , kod sem se!
Montaža super enostavna in poceni!
Za enkrat zadovoljen!

Kolektor vodo greje in ni potrebe , da toplotna BOSCH mleje!!

https://www.ekosklad.si/uploads/c0c9362b...nam_tc.pdf
Za SV imaš kolektorje?
Pozdravljeni,

Zanima me,ali je pri predimenzionirani tc bolje imeti vklopjeno casovno ohrevanjen in ne celodnevno vremensko prilagajanje? Zanima me zaradi vklopov kompresorja in zaradi porabe. Mislim,da bi nastavil ogrevanje ponoci in takrat ko smo doma in ne celi dan.... Imam Daikin tc. Lep pozdrav
Splošnega odgovora ni, urniki se običajno koristijo v prehodnem obodbju.
(27.9.2020 ob 21:28)JerrY_- Napisal: Pozdravljeni,

Zanima me,ali je pri predimenzionirani tc bolje imeti vklopjeno casovno ohrevanjen in ne celodnevno vremensko prilagajanje? Zanima me zaradi vklopov  kompresorja in zaradi porabe. Mislim,da bi nastavil ogrevanje ponoci in takrat ko smo doma in ne celi dan.... Imam Daikin tc. Lep pozdrav

Odvisno tudi od hiše, kako je sposobna zadržati toploto.
Aha,razumem prehodno obdobje in urnik,potem pa vidim kako se odziva hisa... A je bolje nastavit pri urniku potem visjo temperaturo v radiatorje kot pri celodnevnemmdelovanju,ko je lahko nizja? Hvala vam.
Za taktiranje ni kriva predimenzionirana naprava ampak vedno in edino njeno krmilje in jasno tudi izvedba kotlovnice.
Zakaj nobena evropska TČ ne taktira?
Zakaj imajo s taktiranjem probleme samo klima TČ daljnovzhodnih znamk?
Že večkrat sem napisal, da se da v vsaki situaciji in pri vsaki napravi eliminirat taktiranje na več načinov. Je pa tako, da večina niti ne ve, kaj je to taktiranje, ostalim je za to vseeno, manjšina se pa sekira zaradi malenkost slabšega izkoristka, kateri je posledica preveč vklopov.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(28.9.2020 ob 09:28)sassapo Napisal: Za taktiranje ni kriva predimenzionirana naprava ampak vedno in edino njeno krmilje in jasno tudi izvedba kotlovnice.
Zakaj nobena evropska TČ ne taktira?
Zakaj imajo s taktiranjem probleme samo klima TČ daljnovzhodnih znamk?
Že večkrat sem napisal, da se da v vsaki situaciji in pri vsaki napravi eliminirat taktiranje na več načinov. Je pa tako, da večina niti ne ve, kaj je to taktiranje, ostalim je za to vseeno, manjšina se pa sekira zaradi malenkost slabšega izkoristka, kateri je posledica preveč vklopov.

Tvoj zadnji stavek pove, da je bolje imeti vedno prižgano.

Kaj pa misliš z izvedbo kotlovnice? Zakaj je toliko odvisno od nje?
(28.9.2020 ob 17:33)Blue30 Napisal: Tvoj zadnji stavek pove, da je bolje imeti vedno prižgano.

Če bi bilo tako enostavno...
SCOP TČ je odvisen tako od temperature DV, obratov kompresorja, obremenitve kot tudi od števila vklopov, števila defrostov... Za najboljši SCOP je potrebno najti nek optimum za vsak temperaturni režim posebej. Čeprav ima vsaka TČ kompresor, uparjalnik, izmenjevalnik, ventilator... se po fizikalnih lastnosti podobne TČ razlikujejo ravno po krmilju oz. določanja optimuma delovanja. Včasih je bolj da se TČ ustavi, kot pa, da bi delala nepretrgoma pri nizki obremenitvi. Pri neki drugi obremenitvi, pa je bolje da deluje čim dlje...
(28.9.2020 ob 19:10)bozgom Napisal:
(28.9.2020 ob 17:33)Blue30 Napisal: Tvoj zadnji stavek pove, da je bolje imeti vedno prižgano.

Če bi bilo tako enostavno...
SCOP TČ je odvisen tako od temperature DV, obratov kompresorja, obremenitve kot tudi od števila vklopov, števila defrostov... Za najboljši SCOP je potrebno najti nek optimum za vsak temperaturni režim posebej. Čeprav ima vsaka TČ kompresor, uparjalnik, izmenjevalnik, ventilator... se po fizikalnih lastnosti podobne TČ razlikujejo ravno po krmilju oz. določanja optimuma delovanja. Včasih je bolj da se TČ ustavi, kot pa, da bi delala nepretrgoma pri nizki obremenitvi. Pri neki drugi obremenitvi, pa je bolje da deluje čim dlje...
Toplotne imajo letno učinkovitost, podatki se primerjajo pod "istimi?" pogoji  in so objavljeni.(NE KOMERCIALNI PODATKI)
Toplotna , ki že v štaru nima dobre učinkovitosti , je ne moreš z  več popraviti!
Prava toplotna (Sassapo)! ; je v osnovi programirana za naj boljši izkoristek.Tu lahko kvalitetno krmiljenje naredi največ. Ne sme omogočati nastavitev, s katerimi pokvariš izplen!!!
Vgrajena mora biti najbolj , kod je možno, po navodilih proizvajalca. To omogoča do  100% izplen! Vsak odmik je minus na izkoristku,Odmiki se  množijo!
Kaj delaš s toplo vodo naprej od notranje enote je za letno učinkovitost popolnoma vseeno, vendar mora biti povratni vod na temperaturi, ki jo zahteva toplotna . Če ni ,je še en pomemben odmik!
Stroški ogrevanja so odvisni od odmika idealne montaže in delovanja  ter izgub toplote iz objekta. 
Kotlovnica mora biti po  navodilih z čim manj pomožne šare. 
Delovanje.
Mojo sem 20 maja izklopil (vtikač)iz napeljave .  Sem na območju , kje več treska z neba in marsikaj zbriše.
30 septembra vklop in na OBTIMUM.
Ko me je potrebno pogreti, me bo pogrela.
Prvič je zagnala  4 oktobra zjutraj .  Zaznala je manj kod 21c v dnevni .Zdaj deluje na minimum . Zažene se cca 2-4 x na 24 ur.  V hišo pošilja vodo 38c vrača se 30c ( Za radiatorje piporočeno 6c-8c Dt ) Trenutno moč kompresorja  2,7kw .Najmanj , kar sem videl je 2.5kw. Zdaj  zunaj 4,8c. hiša 21,5 c Tu nekje se zaustavi , morda tudi ne bo , če bo zunaj temperatura  padala. Deluje po več ur neprekinjeno s tako močjo. Tako, da ne verjamem, da to kompresorju   škodi! PREJ MU KORISTI!

Ko sonca ni,za toploto  moj BOŠČEK poskrbi!
1 ... 40 41 42 43 44 ... 70 Pojdi na stran 
Iskanje po temi