PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotnih črpalk zamenjava za pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

vem, da je bilo na to temo že ogromno napisanega in da največkrat vsak berač svojega konja hvali ampak jaz izhajam iz predpostavke, da je verjetno s toplotno črpalko tako kot je bilo pri peletih 8 let nazaj ko sem predelal peč. Vsak je hvalil svoje, ko pa sem vprašal različne ponudnike za gorilnike pa je bilo pri vseh pogoj da dobro dela dobri peleti. Na koncu sem se odločil za najcenejšega Ferolija, ki mi v osnovi čisto v redu deluje, pogori vse, je pa potrebno za vsake pelete svoja nastavitev. 
Pa da se vrnem k mojim vprašanjem vsem vam. Rad bi kupil toplotno črpalko, v katero ima proizvajalec toliko zaupanja, da ji da čimveč garancije in za normalno ceno. Mislim, da se cene gibljejo od 6 do lahko tudi 12000eur. Če računamo razliko v ceni je za par deset let elektrike, tudi če ima precej boljši koeficient. 
Hiša je iz 50tih leta 2000 smo ji zamenjali Arcont okna in vrata, delno izolirali in naredili fasado.
Sedaj imam staro peč na trda goriva s predelavo na pelete  Feroli in pokurimo cca 4 tone pelet (cca 20,600MW energije). Hiša ima dva nadstropja in za vsako nadstropje imam svojo črpalko in svoje termostate za vklop. Imamo izključno radiatorsko ogrevanje. Imam še 16m2 cevnih kolektorjev, ZGIB 850 zalogovnik z 150 litrskim integriranim bojlerjem za sanitarno vodo ter posebej 400lit zalogovnik za sanitarno vodo. Sedaj bi peč zamenjal s toplotno črpalko in SE. 
Sedaj imam priklopljeno tako, da mi zalogovnik segreje sanitarno vodo v zalogovniku na določeno temperaturo, nato pa je speljana v 400 litrski bojler. V tem bojlerju imam dve kači - ena za sončno, druga za dogrevanje iz peči. 
Zanimajo me vaši predlogi, kako bi vezal vodo za ogrevanje iz toplotne in kako sanitarno vodo.  Seveda pa je moja velika uganka tudi katero TČ kupiti. Trenutno se nagibam k Panasonic AQUAREA T-CAP ali  Orca seveda ranga 11-12kW. Zanimiva pa mi je tudi Hitachi.
Najbolj me skrbi, da bom na koncu moral letno plačati več za ogrevanje in toplo vodo kot sedaj cca.850eur.
Zelo bi bil hvalažen za vsak komentar, predlog ali kritiko. Vem, da vas je veliko strokovnjakov na tem področju, zato se vam že v naprej zahvaljujem.

Uroš
sodelavec, zaprisežen paletar, je prav tako cca 10 let nazaj Ferotermki dodal ferolijev gorilec in nekje konstantno kuril cca 5t pelet (nonstop Cugmajstrove) ker se je tona približala 300eur je lani montiral Kronotermovo 13 TČ peč na odpad, in z odbito subvencijo dal 7,5k eur Letošnja zima, ki niti ni zima mu je pobrala za nijanso več kot 400eur. Najpomembneje je pa to, da ni nobene brige. niti pikice zamazanije, ne praha, skratka prezadovoljen.....ko sem pa jaz montiral TC pred osmimi leti, pa niti slišat; sedaj se je prepričal v svojo zmoto in to vsaj prizna...
Mi smo lani tudi vrgli ferrolija ven in montirali tč zemlja-voda. Ni mi zal niti centa...Letni strosek elektrike za ogrevanje in toplo vodo bo dosti manjsi kot je bil prej strosek samo za pelete.
Hvala za spodbudna mnenja. Mogoče še kakšno mnenje o TČ Orca, Panasonic, Hitachi? Kako priklopiti?
Hvala za odgovore.
L.p. Uroš
Dobro, glede stroška na kWh je primerjava bolj kot ne zelo jasno v prid TČ: http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html. Ceno za kWh elektrike iz tabele je potrebno še dodatno znižat, ker imajo ta preračun narejen na relativno nizko gospodinjsko porabo in ob upoštevanju cene fiksnega dela, kar pa ni OK, ko delaš izračun dodatne porabe za TČ. Recimo realna cena je nekje okoli 11 centov za kWh, potem pa to deliš s SCOP. Kar se pelet tiče pa je potrebno nujno upoštevati izkoristek kotla (poleg izkoristka gorilnika), ker se v bistvu na samem kotlu delajo največje razlike. In pri starih "kombinirkah", ki se jim je gor našraufal zgolj gorilnik so izkoristki (in s tem efektivna cena kWh) temu primerni. V skrajnem primeru sp lahko peleti tudi štirikrat dražji energent kot ogrevanje s TČ, morda celo več. Če imaš po drugi strani dober namenski kotel, srečno roko pri nakupu pelet, itd., pa recimo 1,5-krat dražji. Ampak še vedno dražji; v bistvu še nisem videl specifičnih robnih pogojev, ko bi se cena pelet približala ceni kWh s TČ.

Zdaj, kar se vezave tiče, pa bi bilo dobro vedet kakšna je temperatura dvižnega voda v primeru 24-urnega ogrevanja. Je pomembno med drugim zato, da se vidi koliko temperature se ob tvoji specifični trenutni vezavi prenese na sanitarno vodo. Tudi sam temperaturo dvižnega voda posredno (ne prek izmenjvalnika) prenašam na sanitarno vodo, potem jo pa sanitarna toplotna črpalka še dogreje.
CSamo001 dobro si to napisal kar se peletov tiče. Ker bom imel slej ko prej težave s pečjo zaradi starosti sem se ravno zato odločil za TČ.
Zdaj kar se tiče temperature dvižnega voda sem imel v najbolj mrzlih dneh max malo čez 60C dvižni vod. Ampak seveda tukaj je sedaj malo drugačna situacija ker pri peči na pelete sem imel čez noč ugasnjeno, dopoldne na 20c, zvečer pa ko smo bili doma pa sem se želel čimbolj približati 23C.
Kar se pa tiče TČ pa ne vem, vedno več je ponudb monoblok TČ. Jaz imam namreč od zalogovnika do zunanje enote slabih 5m. Recimo s Samsungovo 12kW bi prišel že za dobrih 4ke že skozi.
strokovnjak s foruma je že časa nazaj napisal (in to mi je ostalo v spominu) 》Samsug si kupi telefon, za TČ pa poglej drugam....
+1; tudi Orca
Če že cenejše , bo boljši LG.
Taisti strokovnjak poudarja , da pri ''klima'' TČ  pisani  kW odpovejo, ko jih najbolj rabiš...
Sosedom menda 14kW(Samsung R410- dvopropeler) ne ogreva zadostno... 
Sama moč-velikost naj bo primerna potrebam objekta !

Mogoče še pogled h TČ-jkam s polnitvijo R32 oz. gretjem do 65-70 DV.
Sicer ob spremembi navade ogrevanja 24/7 , pade tudi potreba višine DV za ''od oka'' cca10 stC DV.
Ob vztrajanju na podobnem režimu (kot s peleti), bo nezadovoljstvo z TČ-jko… zagotovljeno, četudi zadostne moči!
Drugače s prve roke 10 let nazaj, moj monter CK -og. naprav ni najbolj zaupal TČ, ter se je leto za mano odločil za pelete. Primerjalno  ( za podobne potrebe) pokuri dobro 1/3 več.
Spomnim se teh let (9-10), ko večina ni zaupala TČjkam tudi v forumu (zaradi 'težav'' s TČ in vprašljivemu ogrevanju, razen- mogoče oglaševane v vsaki temi DHT..., ki so tudi ''zatajile'' -ob nepravilni izbiri).
Po letih prebiranja sodeč...je precej več težav bilo s peletnimi pečmi (in tudi zgolj z izbiro pelet, nastavitvami, svečkami...) ! 
Pri TČ je bila na ''udaru'' okvar Micka, pa TČ , ki niso zadostno ogrevale zaradi (v uvodu omenjenega) premajhne moči, površne montaže...ne glede na pasme - tudi ''promo TČ'' Idea Wink
Vse informacije mi bodo prišle še kako prav,  rad bi pa slišal oz. prebral sassapovo mnenje kaj si kupiti za radiatorsko ogrevanje in priklopiti gor na 850 literski zalogovnik ki ga uporabljam s kolektorji pa da me pozimi ne bo zeblo. Gledam cene okoli 7ke. Zunanjo enoto bom imel pod nadstreškom in ne bo pri steni. Vem da ni idealna ampak nekako mi je od ponudb trenutno najbližje Orca MONO (8-16) + MITSUBISHI PUHZ-
SHW112YAA.  Sašo hvala za tvoje mnenje, tudi meni nekako Samsung ni všeč.

Vse informacije mi bodo prišle še kako prav,  rad bi pa slišal oz. prebral sassapovo mnenje kaj si kupiti za radiatorsko ogrevanje in priklopiti gor na 850 literski zalogovnik ki ga uporabljam s kolektorji pa da me pozimi ne bo zeblo. Gledam cene okoli 7ke. Zunanjo enoto bom imel pod nadstreškom in ne bo pri steni. Vem da ni idealna ampak nekako mi je od ponudb trenutno najbližje Orca MONO (8-16) + MITSUBISHI PUHZ-
SHW112YAA.  Sašo hvala za tvoje mnenje, tudi meni nekako Samsung ni všeč.

+1; tudi Orca
Bohinc če sem te prav razumel, naj namesto orce raje vzamem LG. Ali si mislil namesto Samsunga vzamem LG?

Citat:kaj si kupiti za radiatorsko ogrevanje in priklopiti gor na 850 literski zalogovnik ki ga uporabljam s kolektorji
Zgolj kot zanimivost, v sosednji vasi ogreva nekdo 100m2 več, dva objekta (mi 200m2, vsi radiatorsko) Ima manjšo TČ=15kW NT,  pri nas 18kW VT . Vendarle ima 1000 l zalogovnik. TČ mu ne zmore ob npr. 14dni konstantnega mraza konkretno pod nulo 10- (npr. l.2012 februar).
Koliko pa ima smisel ogrevat tolk velike zalogovnike non-stop... (manjših potrebah) je druga plat zgodbe.
 Verjetno bolje, ob manjših potrebah, oz. invert. delovanju TČ,  zaobiti zalogovnik....; koment. za tiste iz foha ?!
p.s. LG, namesto obeh omenjenih...
 Sicer  je sassapo idr. foha ''boljši naslov'' …
ps. Bilo (pred leti) je precej zgražanja, ko je ata Kronovšek nadgradil LG  (za manjše zahteve) za cenovno dostopnejšo TČ; ki enako- s samo s spremembo imena prodaja tudi Sonenn..
 Ker je iz foha... je očitno vedel ... kaj izbrati...!? Idea Napram forumskim ''vračem'' (ki so takoj napadli)...
Bohinc hvala, tudi mene to z zalogovnikom malo skrbi. Mogoče bi bilo bolje en rotodivert ventil gor dati, pa segrevati direktno vodo v radiatorjih?
Mi lahko realno poveš kaj je z orco narobe, oz. kaj je na LG boljše. Ker jaz imam dobro ponudbo za orco, pa nikjer nisem našel konkretnih minusov. Plus sem našel, ker ga ima sodelavec pa pravi da mu na Jezerskem deluje čisto ok. Čisto odkrito - bolj berem bolj sem zbegan.
Res nisem najbolj pravi naslov...
Ampak vendarle...., do težav... so tudi ''tisti'' lastniki Mick bili povsem zadovoljni...različno let (verjetno odvisno od razmer delovanja TČ, delovnih ur...)
Orca ? = Coolwex ? Da, ne bom česa obtožen.... googlaj... Wink
S Coolwex STČ npr., po pisanem..., največ težav.
Citat:Čisto odkrito - bolj berem bolj sem zbegan.
Čisto odkrito...več ali manj smo bili vsi na tem... Tongue 

Enim je važna zgolj cena, drugim izgled, spet tretjim... sestava TČ, suport…?!
Kaj komu prevaga , kam...?!
 Tošl verjetno odpreš sam, če ga ne žena prej Big Grin 
Zato se izbiri posameznikom ogibam od nekdaj! včasih dam zgolj + ob par izbranih...  Izbora je npr. … ohohoh …. : https://www.ekosklad.si/uploads/c0c9362b...nam_tc.pdf  , težko razen ''sončkov'', ti kdo pove prednosti-slabosti za vse... Wink 
Tud peč, avto, čevelj, cunjo ...., vsak hvali svojo..., dokler je zadovoljen z njo...
Prioritete so različne...
Ja, zame je TČ le škatla ki jo moram kupiti, opravljati mora čimbolj svoje delo za čim manj stroškov. Ker če gledam da imajo za 4-5ke dražje boljše dobitke in so bolj ekonomične za 10% to v svoji življenski dobi ne bodo vrnile.
Če je govora o čim manj za čimveč, potem LG ne bo slaba izbira. Je pa sassapo že večkrat napisal, da je krmilje za cajtom. Kak flowswitch zna odpovedat, ampak to je majhen strošek zamenjave (povzemam informacije s foruma).

Veliki zalogovniki niso ravno pogosti pri ogrevanju s TČ, običajno se uporabijo majhni, ki dajejo sistemu vztrajnost in dodatni šus energije za pogoste defroste (tam okoli 0 stopinj in visoka vlaga zunaj).

Kolega je bil pred veliko leti zastopnik za LG, pa še danes pomnim, kar je rekel: kupi garancijo (torej kupi mašino, ki ponuja največ garancije).

Kako pa imaš kaj parcelo? Ker če je dovolj prostora na razpolago in si pripravljen v roke pljunit ter sam naredit zemeljski kolektor, je lahko zemlja-voda sistem zelo dobra izbira za pametno ceno.

Dobro bi bilo, da več napišeš o kvadraturi in izolaciji bajte, lokaciji in osončenosti parcele, pa dobro bi tudi bilo naredit test 24/7 ogrevanja, da si prideš na jasno glede potrebne temperature dvižnega voda ob konstatnem ogrevanju.
Vsekakor ob omenjenem zalogovniku je smiselno razmišljat o kakšnem on off sistemu, tudi pri voda zrak. Še boljše pri zemlja voda ali celo voda voda. Pri takšni kapaciteti ga lahko  konkretno nafilaš v nočnem toku, čez dan pa svoje opravi sonce, seveda ko je na voljo.
1 2
Iskanje po temi