PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektro instalacije v lastni reziji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

zanima me kako bi lahko elektro instalacije izvedel v lastni reziji, tako da potem ne bi bilo problema s priklopom. Oba z očetom sva elektro izobrazbe z znanjem za izvedbo.
Problem nastane ker rabiš za priklop novogradnje podpis izvajalca elektro instalacij, kar pa midva ne moreva zagotoviti. 
Obstaja kakšna varianta?

lp
Enostavno, načina sta dva.
1. Najdite električarja, ki vama bo zaupal in se z njim zmenite za izjavo in podpis.
2. Sami odprite S.P. in na koncu podpišete izjavo. Na koncu s.p. lahko tudi zaprete.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
V poštev pride samo 1. tocka.
Za drugo tocko potrebuješ najprej obrtno dovoljenje za elektro inštalacije.
Pa tudi če odpreš s.p. za en mesec boš imel stroške z dajatvami, računovodjo za letno poročilo ipd. To bodo višji stroški, kot da plačaš nekomu podpis.
Kako pa pridobiš obrtno dovoljenje za elektro inštalacije? Oče namreč ima s.p. in obrtno dovoljenje za hladilno tehniko. Je problem dodati še eno dejavnost?
Pred petnajstimi leti sem urejal obrtno dovoljenje na obrtniški zbornici z dokazili o izobrazbi. Kot se spomnim posebnih stroškov ni bilo, razen takrat obveznega članstva. Kako pa je danes s tem pa ne vem. Če imata izobrazbo lahko tudi obrtno dovoljenje uredita. Kaj pa se jima bolj izplača bosta pa že sama preračunala, saj kakšen kalkulator pa upam, da imajo pri hiši.

Pred petnajstimi leti sem urejal obrtno dovoljenje na obrtniški zbornici z dokazili o izobrazbi. Kot se spomnim posebnih stroškov ni bilo, razen takrat obveznega članstva. Kako pa je danes s tem pa ne vem. Če imata izobrazbo lahko tudi obrtno dovoljenje uredita. Kaj pa se jima bolj izplača bosta pa že sama preračunala, saj kakšen kalkulator pa upam, da imajo pri hiši.

Do sedaj je veljalo,naredi ti XY oseba,ti najdeš nekoga,da ti naredi elektro meritve (strošek 150 ali več evrov) potem ti Elektro na podlagi meritev priklopi elektriko ne pa na poddlagi nekoga,kateri ti je delal elektriko.
Pred 4 tedni sem urejal priklop novogradnje na gospodinjski odjem. 
Elektro Primorska zahteva da se dostavi zapisnik o meritvah od pooblascene osebe. Nasel sem penzionista ki ima se vedno odprt doo in razumno ceno. Možakar je prišel, premeril vse vtičnice, ozemljitev na razsvetljavi,... Vprašal je kdo je delal. Ko sem rekel da jaz in svak je vprasal ce je kdo elektro stroke. Svak je elektrikar zato je zabeležil njega. Pravi da zaenkrat Elektro ne vpraša kdo je izvajalec le meritve morajo biti uspešno opravljene.
Izdelal je zapisnik o meritvah in ga dostavil na Elektro in meni. Strošek 60€.
Po klicu na Elektro je prisel njihov, odčital števec, izdelal zapisnik, popil kavo in odšel.
Od Elektro je prisel račun za 28€ in na položnici piše odjava gradbenega odjema. Položnica je tudi nekaj nižja.
Jaz in oče sva sama delala napeljavo, meritve pa je prišel narediti pooblaščeni izvajalec.
Na zapisnik je zapisal, da je bilo narejeno v samogradnji.
Vse šlo skozi brez težav.
Elektro nima nobene zakonske osnove ali pooblastila, da bi lahko preverjal izvedbo el. inštalacij po meritvah. Ima pa pravico zahtevati, da odjemalec pred priklopom na omrežje dokaže, da so inštalacije izvedene pravilno. Takšno dokazilo je uradni zapisnik pooblaščenega merilca el. inštalacij.
Druga zgodba je lahko pridobitev uporabnega dovoljenja. Tam bi verjetno bila potrebna poleg zapisnika o meritvah, tudi izjava pooblaščenega nadzornika.
Da se pridružim v tej temi.
Za manjši vikend (cca 24m2) bi si moral zrisati elektro inštalacije.
Nič posebnega, vtičnice, luči, bojler, štedilnik, pralni stroj, in tu se zgodba počasi konča.

A je kak namenski program, ki bi bil primeren za začetnika.

Potreboval ga bom predvsem zato, da bom potem znal nabavit material in da bom znal ocenit kaj kje potrebujem.

Hvala za nasvete in lep pozdrav
Primož
(2.4.2020 ob 21:07)Blond Napisal: Da se pridružim v tej temi.
Za manjši vikend (cca 24m2) bi si moral zrisati elektro inštalacije.
Nič posebnega, vtičnice, luči, bojler, štedilnik, pralni stroj, in tu se zgodba počasi konča.

A je kak namenski program, ki bi bil primeren za začetnika.

Potreboval ga bom predvsem zato, da bom potem znal nabavit material in da bom znal ocenit kaj kje potrebujem.

Hvala za nasvete in lep pozdrav
Primož
Najenostavnejše svinčnik in papir A4, za igračkanje pa AutoCAD ali pa SketchUp
Za 24m2 pa mislim da res ne rabis nobenga programa.

Prestejes vticnice, stikala luci...

Ali pa se postavi v prostor pa si na stene oznaci da vidis kaj v praksi se potrebujes.

Ni neke znanosti tukaj. Bolj pazi na presek kablov (stedilnik, bojler....)
Iskanje po temi