PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Fasado delam sam

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(17.2.2020 ob 23:56)Marko1976 Napisal: OK, če ne štemam, pol samo mrežica in lepilo na špaletah... Tam, ko imam stara okna (nadokenske rolete) - na novih oknih (predokenske rolete) pa lahko dam, ker je prostor...

Ni mi edino še jasno, kaka je funkcija tega "pokrova" na zgornji špaleti zunaj pri starih oknih, kajti le-ta imajo menda dostop do rolet, če je potrebno popravilo, menda od znotraj hiše?

To pač pustim in velja isto pravilo kot ob straneh - samo lepilo in mrežica tudi na zgornji špaleti, da bo dejansko stanje enako kot je zdaj, le globja bo špaleta?

Pokrov na vrhu odstrani ker je samo veter letev in nima funkcije.Tam prilepi stiropor tako ,da bo še cca 5 mm vidnega roba škatle rolete na tisti rob 5mm se ustavlja roleta.L,D odstrani letev ter prav tako daj stiropor do vodila.Dobro je da daš na vodilo še diletecijski profil.(pokanje).Police najlažje odstraniš tako ,da jik na sredini razbiješ z kladivom potem pa vsako polovico ven potegneš.
[Slika: scan0005.jpg]
Hvala, sem ven spravil polico dokaj z lahkoto s pomočjo kladiva, malo sem še "zdrmal" s štemarco na nižjih obratih...

Kot se vidi na sliki, sem pridobil ob straneh kaka 2 centimetra za EPS... Diletacijski profil bom dal, a je to nekaj takega mišljeno?

Zanima me še ali mora nova polica levo in desno gledat čez širino okna - torej ali je lahko enako široka kot robovi okna oz. špalete, ali mora biti "utisnjena" par centimetrov levo in desno - podaljšana na vsaki strani? To ima večina hiš, eno sem videl, ki ima polico točno enako široko kot špalete in mi je lepše...

V glavnem rad bi rešil pri oknih čim bolj dobro, da bo narejeno skoraj kot pri novogradnji, kolikor pač gre... 

Problem pa se je pojavil nad oknom: kot je vidno na sliki, sem šel reševati eno razpoko, in sem malo dol tolkel omet pri razpoki, nakar sem ugotovil, da gre za malo drugo stvar: razpokala je stara fasada na tem mestu zato, ker je odspodaj še verjetno del stare škatle od starih rolet, izgleda, kot da bi bil nek na drobno zmlet les, ko neka OSB plošča, verjetno od stare škatle? Okna so menjali na hiši 5 let nazaj, razen dveh oken, ki sem jih jaz dal narediti na novo (nova imata pa predokenske rolete). Kako bi to rešil - jaz bi najraje poštemal komplet ta del proč, ki je nad oknom - lahko gre kaj narobe? Malo sem purpenal razpoko pred časom za tačas...

Za polico je dobro ,da je cca 3 cm širša od okna na vsako stran.Dobro je tudi ,da ima zvrha odkap (zarezo ) ,da voda ne teče po fasadi prav tako spodaj.Sem že videl brez tega.Tisto kar si pa pri oknu odkopal je pa manceta sestavljena iz lesa in malte.Tisto sicer lahko odstaniš spodaj pa se skriva nova roletna škatla +cca 15 cm izolacije če so jo dali.Jest bi pustil in čez polozil stiropor.
Aja diletacijski profili so tisto kar si prilepil.
Zakaj bi tisto manceto (prvič slišim, je pa res iz lesa in malte) odstranil - zato, ker sem po neki neumnosti nekako jo razštelal, in zdaj pritiska navzdol na tisti pokrov, ki je na zgornji špaleti, ko sma rekla, da ga lahko tudi odstranim - in je že malo ta pritisk upognil ta pokrov.... In mi ni všeč - bi raje odstranil.... Bom kar poštemal...

Polica širša MORA biti ali ni potrebno? 

V kateri fazi naj grem naročit police? Ko polimam EPS do konca? Preden grem obdelovat špalete, kajne?

Tako da diletacijske profile dam levo in desno med vodilo od rolet in med špaleto, na prednjem koncu špalete, ko je rob, pa navadni robnik, drži?

V glavnem lepljenje eps mi gre zelo hitro od rok, v eni uri porabim eno vrečo lepila in zalimam 6 do 7 plošč. Gremo dalje...
Letalec 007 pravi, "Pokrov na vrhu odstrani ker je samo veter letev in nima funkcije.Tam prilepi stiropor tako ,da bo še cca 5 mm vidnega roba škatle rolete na tisti rob 5mm se ustavlja roleta."

Torej na starih oknih (nadokenske rolete) naj odstranim tako stranske PCVC letvice, kot tudi te "zgornje"? Ker rad vedno vem, kaj delam, me zanima, ali sklepam pravilno, da so te "zgornje letvice" prišraufali zato, da se roleta ob njih ustavi, kajti do škatle od rolete se ne more ustaviti zaradi tega, ker je zgornja špaleta od fasade prenizko narejena? Ker so okna menjavali pred 5 leti, fasada pa je bila narejena pred 20? Torej po novem, če odstranim zgornjo letev in malo poštemam zgornjo špaleto, naredim tako, da se bo roleta pač ustavljala ob svojo škatlo in je to to? 

Dam diletacijske profile pb straneh in tudi zgoraj, ko bo zdaj stičišče med zgornjao špaleto in škatlo od rolet?

Tam, ko sem odštemal proč manceto, zadeva izgleda takole:

Ali naj zgornjo "luknjo" zapolnim z EPS kosi in purpenom in je to to? Bolje kot pustiti kot je?

Ali taka "luknja" ne predstavlja topl. mostu? Sicer pride zdaj itak eps preko jasno. Ali je potreba po tem, da bi na vseh oknih stolkel dol te mancete? Če bom štemal zgornje špalete, bom itak malo "zdrmal" te mancete, vidim pa, da zaradi teh mancet rado poka na stari fasadi ob zgornjih špaletah...

Ko odstranjujem zunanje police, zadeva izgleda takole:

Ali velja še malo poštemati spodnjo špaleto, da lahko da čim debelejši kos XPSa pod polico? Slednje je verjetno zelo priporočljivo, da dam, drži?

Po par urah dela:

Zaenkrat gre precej dobro to lepljenje. Čez dan, ko delam, je vedno nad 6 stopinj, ponoči sicer pade, ampak menim, da ne bi smelo bit problem.

Delam vse to prvič v življenju, tako da vsak komentar dobrodošel...
(24.2.2020 ob 08:14)Marko1976 Napisal: Letalec 007 pravi, "Pokrov na vrhu odstrani ker je samo veter letev in nima funkcije.Tam prilepi stiropor tako ,da bo še cca 5 mm vidnega roba škatle rolete na tisti rob 5mm se ustavlja roleta."

Torej na starih oknih (nadokenske rolete) naj odstranim tako stranske PCVC letvice, kot tudi te "zgornje"? Ker rad vedno vem, kaj delam, me zanima, ali sklepam pravilno, da so te "zgornje letvice" prišraufali zato, da se roleta ob njih ustavi, kajti do škatle od rolete se ne more ustaviti zaradi tega, ker je zgornja špaleta od fasade prenizko narejena? Ker so okna menjavali pred 5 leti, fasada pa je bila narejena pred 20? Torej po novem, če odstranim zgornjo letev in malo poštemam zgornjo špaleto, naredim tako, da se bo roleta pač ustavljala ob svojo škatlo in je to to? 

Tako je

Dam diletacijske profile pb straneh in tudi zgoraj, ko bo zdaj stičišče med zgornjao špaleto in škatlo od rolet?

Če že delaš daj tudi tam.Prednji del rolete je zelo viglvagl in b tam sigurno pokalo

Tam, ko sem odštemal proč manceto, zadeva izgleda takole:

Ali naj zgornjo "luknjo" zapolnim z EPS kosi in purpenom in je to to? Bolje kot pustiti kot je?

Nad škatlo ptide običajno purpen ter mehka izolacija (tervol).Pri tebi je videt ,da so notri vtaknili zgolj kos stiroporja.Zapurpenaj in piči dalje.

Ali taka "luknja" ne predstavlja topl. mostu? Sicer pride zdaj itak eps preko jasno. Ali je potreba po tem, da bi na vseh oknih stolkel dol te mancete? Če bom štemal zgornje špalete, bom itak malo "zdrmal" te mancete, vidim pa, da zaradi teh mancet rado poka na stari fasadi ob zgornjih špaletah...

Če zgoraj na škatlah nimaš nič purpenano in samo kos tankega stiroporja ,je zdaj pravi čas ,da to popraviš.Ker ti hladen zrak uhaja nad škatlo in hladi ploščo na notranji strani .Zato se tam uporablja mehka izolacija ,da zadelaš ,do stropa.

Ko odstranjujem zunanje police, zadeva izgleda takole:

Ali velja še malo poštemati spodnjo špaleto, da lahko da čim debelejši kos XPSa pod polico? Slednje je verjetno zelo priporočljivo, da dam, drži?

Da 

Po par urah dela:

Zaenkrat gre precej dobro to lepljenje. Čez dan, ko delam, je vedno nad 6 stopinj, ponoči sicer pade, ampak menim, da ne bi smelo bit problem.

Delam vse to prvič v življenju, tako da vsak komentar dobrodošel...
Hvala Letalec, tako kot sem torej predvidel je vse OK, edino če tiste škatle od rolet izoliram, je bolje da vse luknje zafilam s tervolom - ali purpen če ni velika luknja - spredaj pa itak pride čez vse še 10 eps...
Še vseeno podvprašanje: ali lahko na to škatlo od rolet (modra barva) s purpenom zalepim eps, na način, da zadevo poravnam s staro fasado, torej kake 4 cm, in potem preko "glavni" eps 10 cm, v obliki črke L na vsaki strani levo in desno? Ali je to najboljši način - namreč, da najprej s kosi epsa zafilam luknje pred in nad škatlo in s tem vse skupaj poravnam s staro fasado?

Rad bi, da ne bo potem tu kakega pokanja ali kaj takega, pa da dobro in stabilno prime.... in še nekaj - lahko vendarle pustim gor to letev zgoraj? Ker na drugih oknih mogoče ne bi štemal?
(26.2.2020 ob 00:28)Marko1976 Napisal: Še vseeno podvprašanje: ali lahko na to škatlo od rolet (modra barva) s purpenom zalepim eps, na način, da zadevo poravnam s staro fasado, torej kake 4 cm, in potem preko "glavni" eps 10 cm, v obliki črke L na vsaki strani levo in desno? Ali je to najboljši način - namreč, da najprej s kosi epsa zafilam luknje pred in nad škatlo in s tem vse skupaj poravnam s staro fasado?

Lahko pazo samo da ti prednji pokrov ne zvije ,ker ti roleta nebo delala

Rad bi, da ne bo potem tu kakega pokanja ali kaj takega, pa da dobro in stabilno prime.... in še nekaj - lahko vendarle pustim gor to letev zgoraj? Ker na drugih oknih mogoče ne bi štemal?

Lahko pustiš
Purpen NE! Silikon ce ze. Pa s3 to moras pazit da ne stisnes rolete.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Letalec, da se vsaj malo potrudi in piši odgovor tako, da se bo videlo kaj je tvoje pisanje in kaj ne. Pač tipkaj zunaj polja in ne v isto polje, kjer je post prejšnjega uporabnika.
OK, jutri delam dalje fasado in moram nujno najti rešitev, kaj narediti pri tej škatli.

Vsekakor moram ta del poravnat z zunanjo fasado. Imam pri roki purpen za lepljenje izolacijskih plošč na gradbene podlage, mislim, da ni tako agresiven? Če pazim, da ne upogne škatle? Imam pa tudi montažno lepilo za v pištolo, ki ima močan oprijem. Nekaj moram uporabit, da zalepim stiropor na ta moder del škatle. Da lahko potem dalje delam fasado...
Najprej zalepi manjkajočo debelino, le do izravnave s trenutno fasado, potem pa v enem kosu, en eps čez celo širina okna...tako ti tudi ne bo igralo neke hude vloge koliko bo ta prvi, spodnji nalepljen del držal.
Nekako v to smer bom napravil, hvala...

Glede na to, da je dimenzija odprtine 120 krat 40 cm, ena plošča ne bo prekrila po širini, zato sem zunanjo 10ko mislil dati takole:

Če je to OK:. še vedno pa ne vem, ali lahko s purpenom previdno notranji eps nalepim na škatlo? 

Pa še nekaj: ko bo notranji eps nalepljen na škatlo, ali lahko s fasadnim lepilom zunanjo 10ko lepim tako na staro fasado kot tudi na notranji eps? Torej lepilo od zadaj - ne kakšen purpen ko bo eps na eps?
Ne! Purpen ne! Ce fronto samo za pol cm stisnes so ze lahko problemi.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
1 ... 20 21 22 23 24 ... 27 Pojdi na stran 
Iskanje po temi