PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Telekom MODEM-TV max. razdalja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni !
V stari hiši bi radi imeli TV vmesnik, priklopljen na modem v drugi hiši.
Potegnit bi UTP kabel od telekomovega modema na TV vmesnik.
Razdalja je cca 60m. Bo to delovalo, ali bo vse štekalo ?

Zanimajo me preverjene informacije. Ima kdo tako daleč ?

Vem da večino IP naprav deluje na tej razdalji, pri telekomu se mi pa zdi, da  velikokrat še na 15 metrov ne deluje, vsaj pri unem starem sagemu je vse štekalo.

Kabel bi napeljav iz ene hiše na drugo pa zraku - pripet utp na zajlo.....

Hvala za vaša mnenja !
Do 100 m bi moralo delovat z manjšimi izgubami, važna je tudi kvaliteta kabla.
Predvsem kvaliteta kabla!
In tu bi ti svetoval FTP CAT 6 priznanega proizvajalca
Z normalnim 5e kablom in pravilno montiranimi konektorji deluje bp. 
Telekom ima druge probleme, ki jih samo zapakirajo v uporabnokove kable. 
Delalo skoraj sigurno bo (100% ti pač nihče ne bo zagotovil prek kristalne kugle), vsaj do prvega bližnjega srečanja z nevihto...
Kaj ti to misliš po zraku obesit med dve hiši?
Po zraku ja..... zakaj pa ne ?
Sej je tut glavni vod po zraku, pa ne udarja strela not, če to misliš....
Ja, tudi Telekom ima kabel po zraku......
Pa si dobro pogledal kakšen je to kabel?

Če bi pogledal, bi videl da je to robusten kabel z jeklenico in ne neki UTP kabel.

Glede udara strele pa sploh ni potrebno da ti trešči v kabel

Torej dva faktorja:
- jeklenica, ki jo UTP nima in se bo zato kabel povešal in raztegoval. Rešitev je da ta UTP kabel pripneš na jeklenico, to pa napneš med obema hišama. Zaželeno bi bilo, da bi ta jeklenica bila povezana z neko ozemljitvijo, ker bi kake posledice razelektritve v bližini bile manjše, ali pa jih sploh ne bi bilo.

- UTP ki ga uporabljamo za notranje instalacije ni narejen tako da bo dolgo časa zdržal zunaj. Prej ali slej bo zaradi UV, vročine, mraza, mehanskih obremenitev, .....
zunanji plašč razpadel, voda pa vdrla v notranjost

Na tebi pa je odločitev:
- zasilno, samo da je
- trajna rešitev, ki bo zdržala desetletje in več
Homer, si me prehitel. Ravno to sem mu hotel razložiti.
Dodal pa bi še, da je na tej razdalji potrebno upoštevati tudi dopustno silo natezanja zajle pri temperaturi napenjanja ter pri tem upoštevati dopustno natezno silo pri -5°C z dodatno obtežbo (sneg, žled), ali pri -20°C ter maksimalni poves pri 40°C.
"Od kavlja do kavlja" je verjetno nekaj manj, recimo 40m, pa v vsaki bajti 10m nenapetega.
Pa vseeno, tudi če je zgolj 30m, po možnosti čez cesto...
Jaz bi vsekakor raje iskal kakšno wifi rešitev.
Jaz sem mislil na zajlo. Kabel naj ne bi bil natezno obremenjen.
Saj je že v uvodnem postu tako napisal:

Citat:Kabel bi napeljav iz ene hiše na drugo pa zraku - pripet utp na zajlo.....
Spodaj imaš link do kabla z zajlo po 80 centov na meter

Kabel FTP z zajlo
Super, nisem vedel, da ga Catena prodaja na meter ........

Poleg kabla rabiš še nekaj montažnega materiala (kljuke, napenjalci, objemke, .....)
Ja menda niste mislili da bom kr napel iz enkga konca na drugega ....  Big Grin
V zaščitno cev, pa pripet na zajlo. Na zajli je že sedaj ali elektrika ali druga varianta optika. Jeklenica mora biti ozemljena, prav tako pa UTP kabel, pa da boste vedeli, le na eni strani, NE NA OBEH
Strela ne bo nikoli udarla v utp v zraku, bo prej prenapetost pobral v zemlji, kamor useka, če ni v zaščitni cevi ....

Pa pustimo strelo... to so višje sile, zato plačujem zavarovalnino, pa telekomu drago položnico pa naj menjajo..

Jaz vas samo sprašujem če KDO IMA tako dolgo linijo iz modema na tv vmesnik, vi mi pa razlagate kako naj to naredim pa s kakšnim kablom.
Nisem pek, štromar sem....
Očitno ni druge, kakor da raztegnem po tleh 100m kabla, priklopim in testiram ene dva dni....
Hvala pa vseeno za vašo pomoč
  Smile
(23.2.2020 ob 10:04)Svedr Napisal: Ja menda niste mislili da bom kr napel iz enkga konca na drugega ....  Big Grin

Takole si v prvem postu napisal: "Kabel bi napeljav iz ene hiše na drugo pa zraku - pripet utp na zajlo....."

Jeklenica mora biti ozemljena, prav tako pa UTP kabel, pa da boste vedeli, le na eni strani, NE NA OBEH

Zakaj že?
Kako pa UTP kabel ozemljiš?

Strela ne bo nikoli udarla v utp v zraku, bo prej prenapetost pobral v zemlji, kamor useka, če ni v zaščitni cevi ....

Pa pustimo strelo... to so višje sile, zato plačujem zavarovalnino, pa telekomu drago položnico pa naj menjajo..

Jaz vas samo sprašujem če KDO IMA tako dolgo linijo iz modema na tv vmesnik, vi mi pa razlagate kako naj to naredim pa s kakšnim kablom.

Zakaj potem sprašuješ na forumu? Vsak, ki ti je odgovarjal, ti je hotel pomagati. Torej tebi hvala za hvaležnost.

Nisem pek, štromar sem....

Tega pa res nismo vedeli.

Očitno ni druge, kakor da raztegnem po tleh 100m kabla, priklopim in testiram ene dva dni....

Hvala pa vseeno za vašo pomoč  Smile

Mogoče sem ti nekoliko zajedljivo repliciral, samo moraš vedeti, da če na forumu nekaj vprašaš, je tvoje vprašanje mogoče zanimivo še za koga drugega. Pri odgovorih pač uporabiš tistega, ki tebi najbolj odgovarja ali pa nobenega, če z odgovori nisi zadovoljen.
Vseeno, tudi če boš kabel zakopal v zemljo ti predlagam namesto UTP kabla FTP.
1 2
Iskanje po temi