PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira tč zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vse je možno, če so radiatorji dovolj veliki. Samo, ob tako nizkem DV bi moral imeti boljši COP. Pol pa mi nekaj ne štima pri tvoji porabi v primerjavi z mojo. Jaz imam pri tam 8°C višjem dvižnem vodu primerljivo enako porab. A sonda za DV pa je dobro nameščena in ti kaže realno temperaturo?

(21.2.2020 ob 15:27)csamo001 Napisal: Pa smo spet tam...  kjer so vsi nizki dvižni vodi na radiatorjih kao vprašljivi.

Poleg tega: kje piše, da gre krivulja ogrevanja v neskončnost? Jaz imam minimum nastavljen na 28 stopinj (torej TČ ne štarta, preden vremenska krivulja, korigirana s podatkom sobnega tipala, ne pokažem, da je zahtevanih vsaj 28 stopinj dvižnega voda).

Domnevam da ima @železarjeva Alpha Innotec  regulacijo na temperaturni primanjkljaj. Tam pa te temperature določajo zgolj, kdaj se začne temperaturni primanjkljaj seštevati in kdaj odštevati. Temperature DV pa tako lahko +- 5 in več °C odstopa od nastavljene vrednosti. Torej se mu pri npr. 5°C voda v radiatorjih lahko (teoretično) ohlaja pod temperaturo prostora.
Kar se spomnim  skoro desetletje starih ''primerjav porab in prepucavanj'' je precejšna razlika (kar sem že tedaj pisal) kaj kdo smatra pod:
Citat:pred montažo črpalke še na stari peči. Prejšnja poraba olja je bila res velika 
Za EPP namene pred ali po zajčku(še pomnite cicibani, pionirčki, tovariši(ce)... Tongue ) in poveličav TČ takrat, so eni namenoma pozabili omenit, razliko definicije za stare peči... Poleg porab, razlik v pravih ali milih zimah, kot je letošnja. Npr. 2012 je bla ena ''težjih'' za TČ, za oljne pred tem pa..? Nas ni dost brigalo, dokler niso šle cene v nebo...
 Eni smo imeli ''stare'' namenske peči na kurilca, drugi na osnovne stadlerce ipd. za drva, prigrajene gorilce! Spet tretji so že imeli kak par let star ''modri plamen'' in razlika je (poleg različnih zim.og.-razmer ) precej različna že v porabi ''cvička'' Idea Wink In... da, tudi poraba sanit. vode ni zanemarljiva : urejen- discipliniran ''vojaški'' sistem kratkih tuširanj, drugje neomejenih polivanj, spet tretji bananj… in kaj hitro je poraba cvička lahko različna tisočaka litrčkov Tongue , ne zgolj same TČ in nje imena oz. porekla kasneje...!
No nekatere strezni oz. prestraši tudi sukanje starih analognih števcev el. energije, pa malo znižajo ali porabo sanit. vode, kako stopinjo v bajti ….''ima puno toga Big Grin '' …. ne zgolj izo…

30c v radiatorje pri 0 zunanje?!.....hm, če tako praviš, bo verjetno držalo....Ampak, tudi meni ne gre skupaj, namreč poraba od junija do sedaj 450e, sam ne vem, če sem porabil 250e ......(cca 180m2 ....pri 0c rabim 37c vtoka, mašino pod 32c sploh ne pustim....)
(21.2.2020 ob 20:43)bohinc Napisal: Kar se spomnim  skoro desetletje starih ''primerjav porab in prepucavanj'' je precejšna razlika (kar sem že tedaj pisal) kaj kdo smatra pod:
Citat:pred montažo črpalke še na stari peči. Prejšnja poraba olja je bila res velika 
Za EPP namene pred ali po zajčku(še pomnite cicibani, pionirčki, tovariši(ce)... Tongue ) in poveličav TČ takrat, so eni namenoma pozabili omenit, razliko definicije za stare peči... Poleg porab, razlik v pravih ali milih zimah, kot je letošnja. Npr. 2012 je bla ena ''težjih'' za TČ, za oljne pred tem pa..? Nas ni dost brigalo, dokler niso šle cene v nebo...
 Eni smo imeli ''stare'' namenske peči na kurilca, drugi na osnovne stadlerce ipd. za drva, prigrajene gorilce! Spet tretji so že imeli kak par let star ''modri plamen'' in razlika je (poleg različnih zim.og.-razmer ) precej različna že v porabi ''cvička'' Idea Wink In... da, tudi poraba sanit. vode ni zanemarljiva : urejen- discipliniran ''vojaški'' sistem kratkih tuširanj, drugje neomejenih polivanj, spet tretji bananj… in kaj hitro je poraba cvička lahko različna tisočaka litrčkov Tongue , ne zgolj same TČ in nje imena oz. porekla kasneje...!
Vem, ne gre primerjat...smo davno ugotovili, pisali, pa vendar to počeli, ter se še počne...
Poraba v tem primeru za 200m2 je ''sumljiva''- ne sovpada; zaradi ''bogate'' izolacije in nizkih DV z TČ... Razen , če so radiatorji in poraba sanit. vode res enormni, ter stara peč res ''stara'' Wink pa še kaj pozabljeno .
(21.2.2020 ob 15:27)csamo001 Napisal: Pa smo spet tam...  kjer so vsi nizki dvižni vodi na radiatorjih kao vprašljivi.

Poleg tega: kje piše, da gre krivulja ogrevanja v neskončnost? Jaz imam minimum nastavljen na 28 stopinj (torej TČ ne štarta, preden vremenska krivulja, korigirana s podatkom sobnega tipala, ne pokažem, da je zahtevanih vsaj 28 stopinj dvižnega voda).
Spet tam? Sej niso povsem in vedno vprašljivi, vendarle... mnogi so.
 Leta nazaj.., si še sam oporekal EPP, ter niti ni zanemarljivo (glede na pogoje)?! Idea  
 Čeravno se čudil spremljanju TČ ob različnih pogojih, kar želiš zdaj prek Web! Skoraj za ceno TČ Tongue , v dobrem smislu ! Priznaj , zadeva vleče... ne da ga potegne Tongue , pač pa te pritegne...!?  Mnogi, kar pa sem očital ''največjim'' promo EPP TČ PSS foruma leta...., ter si občasno ''stisnil''+ Idea ''dobijo' čas'' (ki ga ''nimajo''...tudi v času plačanih delovnih ur. Izkušnje učijo, da so to po usten izročilu najbolj ''obremenjeno zaposleni'' na raznih uradih (UE, banke ipd...), skratka , ki jim ob ''obilici dela...zmanjka?! le tega...). Kdor je mel priliko ali jo še ima pogledat … CARJI! Vsako leto uprizorijo aktualno komičnno in precej resnična dogajanja https://www.google.si/search?sxsrf=ALeKk...80&bih=687  Verjamem , da jih je še več po naši lepi..., prosim za info.! Skupaj bomo močnejšji...pa nima nič s skupino...razen , da me očara iz iz leta v leto..., z realnostjo... , ki se ji smejemo... in hkrati zamislimo... , da bi se lahko jokali... Dodgy Idea 
ps Se strinjam z najnižjim min. DV, čeravno moram(o) na slabše izo. objektih imeti več..., pa makar... da OČ ne pošilja večji del dneva ohlajene ''kave'' ob debatah po objektih, čeravno deluje. Vendar , če niso OČ super varčne, ti lohk ''uničijo'' super scop kakih sončkov..., da se ravno v pasme TČ ne spuščam(o)... Idea Big Grin
(21.2.2020 ob 12:38)pentax Napisal: Če sem prav prebral ste imeli prej porabo 3000 l olja/sezono, po tem pa ste dali novo izolacijo na objekt in po tem zmontirali tč. Je tako?  Na objekt pa ste dali 12.5cm silber reflex material, ki je po izolativnosti tam tam z belim "klasičnem" EPSom 16cm.

Da ne bo kdo misli, da ste porabo na izoliranem objektu imeli 3000l olja. 
To naj bi bila že višji rang tč, tako cenovno kot kakovostno predvidevam?

Spoštovani g. Železar,

hvala Vam za izčrpno poročilo o Vaši TČ in trenutni porabi v kurilni sezoni. Vaš prispevek me je spodbudil, da sem zbral položnice od elektra in preveril stanje porabe za naš objekt, ki je bil prav tako zgrajen v začetku 80 in adaptiran v letih 2017 - 2020. Fasada 12 + 5; 3 slojna lesena okna; izolacija podstrešje 15 cm stekl. volna. Ogrevalna površina cca. 150 m2; hiša medetažna.
Notranja temp.: dnev. + kuh.+ jedil. 23,5 - 24,0 st.; režim ogr. 24/7 - radiatorji. Kopalnica: 24 - 25 st.. Spalnice 22,5 st..
Toplotna vgrajena v začetku junija 2019 in ni višjega cen. razreda.
Investicija 9200 eur - 2500  eur EKO sklad.
Poraba za ogrevanje in san.vodo z 200 l bojlerjem v 8 mesecih 532 eur.
Gospodinski porabniki cca. 25 eur/ mesec = 200 eur.
Pred vgradnjo topl. črpalke ogrevanje na olje - poraba v zadnji sezoni po izvršenih adaptacijah: 1660 l.
Temp. dvižnega voda ob zun. temp. danes 21.02. ob 23,30 h -1 st. je 36 st.
Nihanje DV  v zadnjih dneh čez dan med 31 st. čez dan in 36 st. zjutraj in zvečer.
Nihanje notranje temp. mi je uspelo minimizirati preko nastavitve ogrevalne krivulje ogrevanja tako, da je temp. prostorov praktično nespremenjena čez vseh 24 ur ob oblačnih dnevih ( ni vpliva sevanja sonca skozi okna ).

Spoštovani želim Vam Smile Big Grin , da bi Vam TČ dobro služila čim več let.

Lep pozdrav !
Kaj pa porečete na plin R290, propan, ki je v kompresorjih za omenjene TČ Alpha Innotec in Novelan npr.? Nikjer ne najdem firme kompresorja pri teh ... kdo ve kdo jih dela? Danfoss, Copeland, tretji?
(22.2.2020 ob 01:45)branč61 Napisal:
(21.2.2020 ob 12:38)pentax Napisal: Če sem prav prebral ste imeli prej porabo 3000 l olja/sezono, po tem pa ste dali novo izolacijo na objekt in po tem zmontirali tč. Je tako?  Na objekt pa ste dali 12.5cm silber reflex material, ki je po izolativnosti tam tam z belim "klasičnem" EPSom 16cm.

Da ne bo kdo misli, da ste porabo na izoliranem objektu imeli 3000l olja. 
To naj bi bila že višji rang tč, tako cenovno kot kakovostno predvidevam?

Spoštovani g. Železar,

hvala Vam za izčrpno poročilo o Vaši TČ in trenutni porabi v kurilni sezoni. Vaš prispevek me je spodbudil, da sem zbral položnice od elektra in preveril stanje porabe za naš objekt, ki je bil prav tako zgrajen v začetku 80 in adaptiran v letih 2017 - 2020. Fasada 12 + 5; 3 slojna lesena okna; izolacija podstrešje 15 cm stekl. volna. Ogrevalna površina cca. 150 m2; hiša medetažna.
Notranja temp.: dnev. + kuh.+ jedil. 23,5 - 24,0 st.; režim ogr. 24/7 - radiatorji. Kopalnica: 24 - 25 st.. Spalnice 22,5 st..
Toplotna vgrajena v začetku junija 2019 in ni višjega cen. razreda.
Investicija 9200 eur - 2500  eur EKO sklad.
Poraba za ogrevanje in san.vodo z 200 l bojlerjem v 8 mesecih 532 eur.
Gospodinski porabniki cca. 25 eur/ mesec = 200 eur.
Pred vgradnjo topl. črpalke ogrevanje na olje - poraba v zadnji sezoni po izvršenih adaptacijah: 1660 l.
Temp. dvižnega voda ob zun. temp. danes 21.02. ob 23,30 h -1 st. je 36 st.
Nihanje DV  v zadnjih dneh čez dan med 31 st. čez dan in 36 st. zjutraj in zvečer.
Nihanje notranje temp. mi je uspelo minimizirati preko nastavitve ogrevalne krivulje ogrevanja tako, da je temp. prostorov praktično nespremenjena čez vseh 24 ur ob oblačnih dnevih ( ni vpliva sevanja sonca skozi okna ).

Spoštovani želim Vam Smile Big Grin , da bi Vam TČ dobro služila čim več let.  

Lep pozdrav !

Hvala lepa, enako želim tudi vam.

Lep pozdrav

(24.2.2020 ob 14:58)tharocky Napisal: Kaj pa porečete na plin R290, propan, ki je v kompresorjih za omenjene TČ Alpha Innotec in Novelan npr.? Nikjer ne najdem firme kompresorja pri teh ... kdo ve kdo jih dela? Danfoss, Copeland, tretji?

Pozdravljen,

na nekem nemškem forumu sem prebral, da ima AI enak kompresor kot Nibe, kdo jih pa dela za Nibe pa ne vem.

Lp
Nibe je lastnik Alphe Innotec, oba uporabljata najboljše scrool kompresorje na svetu, Copeland.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
V celju na sejmu me je pri AI prepričeval da je kompresor v AI njihov se pravi ni coopeland.
Saj imata oba prav. Copeland dela kompresorje za Nibe oz. AI. Tega kompresorja ne moreš kupiti v trgovini ampak le pri AI servisni mreži. Torej je to dejansko kompresor od AI. Podobno je z OČ. Dela jo sicer Grundfos, ne moreš pa je kupiti v prosti prodaji.

Je pa podobno za celo paleto izdelkov, ko ena firma dela izdelke za drugo firmo (npr. Gorenje dela štedilnike za Bosh in ti so potem Boshe-vi štedilniki, ali originalni rezervni deli za avte...)
Tukaj temu ni tako, oba kompresorja sta čisto serijski proizvod Copelanda, kar pomeni da se jih lahko prosto kupi na trgu. Copeland ne izdeluje OEM produktov za posamezne naročnike. Izjema je edino Kitajska podružnica, kar se pa nas tako ne tiče.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Bo držala trditev od sassapoja, na firmi v kleti so postavljeni 3-je kompresorji copeland, mislim da vsak 20kW, za pripravo SV, v izvedbi menard ra.
Sem šel malo gledat, Nibe Group je v bistvu lastnik tudi CTCja, Gorenje Tiki, AIT (Alpha Innotec, Novelan), en kup firm, ki delajo kamine ...

Zdaj če gledamo AIT in Alpha Innotec ter Novelan, je Novelan na isti valovni kot AI ali cenejši oz. nižji razred? Škatle TČ so čisto iste, pa je notri tudi tako (kompresorji, uparjalniki itd)?
(25.2.2020 ob 17:35)tharocky Napisal: Sem šel malo gledat, Nibe Group je v bistvu lastnik tudi CTCja, Gorenje Tiki, AIT (Alpha Innotec, Novelan), en kup firm, ki delajo kamine ...

Zdaj če gledamo AIT in Alpha Innotec ter Novelan, je Novelan na isti valovni kot AI ali cenejši oz. nižji razred? Škatle TČ so čisto iste, pa je notri tudi tako (kompresorji, uparjalniki itd)?

Produkta obeh blagovnih znamk sta popolnoma enaka, razlikujeta se le po načinu trženja.
https://www.ait-deutschland.eu/en/company/history.html
V Sloveniji od leta 2002. Prva montirana v okolici Vodic še danes opravlja svoje poslanstvo.  Shy
https://ekoenergija-team.eu/
1 ... 16 17 18 19 20 Pojdi na stran 
Iskanje po temi