PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Instalacije skozi zračnik dimnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker se bliža prihod instalaterja bi rad kakšno mnenje glede naslednje rešitve.

Za potrebe vodovodnega in ogrevalnega omrežja (talno gretje) v mansardi, bi skozi dimniški zračnik speljali cevi do kurilnice 2 etaži nižje. Torej cev za vodo (alumplast) do TČ za sanitarno vodo v kurilnici in cevi do razvoda za talno ogrevanje v mansardi s priključkom na zalogovnik v kurilnici.

Vse se sliši super, edino kar me zanima, če kdo ve, kakšne so temperature v zračniku, ali bi lahko to bilo problematično za te cevi (predvsem v smislu izolacije, ki jo ponavadi ima alumplast cev)?

Ob tem pa še vprašanje, ki je sicer bilo že predebatirano na forumu, en predlaga talno na staro klasiko mreže+alumplast cevi. Sam bi raje pex in na sistemske / tacker sistem. Skrbi me predvsem to, da ste nekateri izpostavljali, da železo (armaturna mreža) in "cev nista najboljša prijatelja" zaradi morebitnega "razpadanja" cevi. Mnenja?
(19.2.2020 ob 12:11)kristjan1 Napisal: Za potrebe vodovodnega in ogrevalnega omrežja (talno gretje) v mansardi, bi skozi dimniški zračnik speljali cevi do kurilnice 2 etaži nižje. Torej cev za vodo (alumplast) do TČ za sanitarno vodo v kurilnici in cevi do razvoda za talno ogrevanje v mansardi s priključkom na zalogovnik v kurilnici.

Vse se sliši super, edino kar me zanima, če kdo ve, kakšne so temperature v zračniku, ali bi lahko to bilo problematično za te cevi (predvsem v smislu izolacije, ki jo ponavadi ima alumplast cev)?
Ni priporočljivo in je v neskladju s predpisi. Dimnik je nemenjen odvodu dimnih plinov in ničesar drugega. Sicer pa imaš preglede s strani dimnikarja in dvomim, da bi ti dal pozitivno mnenje. Tudi sicer si lahko nakoplješ s časoma težave, tako da bi ti jaz to možnost, kjub temu, da se sliši super, odsvetoval.
Če nimaš kurilne naprave za ta dimnik in jo tudi nikoli v bodoče ne boš imel, potem ne vem v čem bi bil problem.
Če ne kuriš z uporabo dimnika, potem tudi dimnikar nima kaj pregledovati
Hvala za mnenja. Žal kurimo skozi ta dimnik, na drva in pelete. Torej gre za kar visoko temperaturo v tuljavi. Bom preveril še malo pri proizvajalcih dimniških sistemov. Ta je sicer Schiedel, star dobrih 20 let.
Kot alternativo vidim edino še to, da poleg dimnika skozi 2 etažni plošči zavrtamo luknjo, ki bo dovolj velika za cevi.
Jaz tole berem kot da bo cevi vlekel po tuljavi zračnika, ne pa po dimniški. Je pa res da je oboje v sklopu dimniskega zidaka. 
Recimo drugi na sliki

Ali je tuljava dimnika izolirana? 
Ko boš močno zakuril peč,izmeri temperaturo v notranjosti zračnika. Potem boš vedel kaka temperatura je v notranjosti. Ali pa obesi en konc cevi v zračnik in opazuj kaj se z njo dogaja. 
Meni se stena v kopalnici kjer je dimnik segreje na 30+°C. Kakšna je temperatura v notranjosti zračnika nisem meril. Imam pa namen po njem spustiti en kabel
Razmisli o postavitvi STC v mansardo ali pritličje. Ti bo poleti nekoliko hladila mansardo,oziroma nizala vlago.

Priložene datoteke Predogledne slike

Sonce naj sveti vsak dan!
Točno tako, ja skozi ta jašek ob tuljavi. Bom spremljal ob kurjavi na drva in na pelete. Ali lahko samo pojasniva kratico STC ????
STČ = sanitarna toplotna črpalka
če boste vlekli inštalacije po zračniški tuljavi (ponavadi je priključena kakšna napa ali zračnik) in ne po dimniški (izpuh kurilne naprave) nima kaj bit narobe, poizkusite izolirati-zaščititi cevi (zrak, dež)...res pa je da dimnikar "omete" vse luknje z vrha dimnika če se to spravi delati...
Iskanje po temi