PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Preureditev kleti v sobo (kamen)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

lotil sem preurejanja vinske kleti v dnevno sobo. Klet je del stare hiše, ki je v velikem delu grajena še iz starega kamna.Klet ima seveda svoj vhod z zunanje strani in pa vhod iz hodnika hiše. Strop je t.i. velba. Tla- samo zemlja oz skopano in veliki kamni. Kako je s hidroizolacijo hiše ne vem. Trenutno sem na tla nasipal tampon, potlačil in (ker je bila klet cca 0,5m skopana v zemljo) in zalil 10 cm betonsko plato.

Zdaj razmišljam, kako naprej, da bi sobo solidno zaščitil pred vlago, predvsem stene, ki so zdaj iz golega kamna.

1. Tla
Na plato bi dal izotekt in bitumenski premaz (vlaga), nato stirodur (toplotna izolacija) in nato še estrih.

2. Stene
ena varianta bi bila, da stene oblečem s stirodurom, dam gor fasadno mrežico in pokitam. Tukaj ne vem točno, kako bi bilo najbolje pritrditi stirodur na kamen...kar vložki in vijaki oz kakšne sidre?

druga varianta, meni ljubša, pa bi bila, da oblečem stene z gipsom. Torej s profili bi lahko tudi enostavno zravnal stene (ki so mimogrede fino postrani), pa manj dela je potem s kitanjem. Ampak tu imam pa problem, kako dobro izolirati stene pred vlago (ker je kamen)...Kakšna folija itd...?? Strop bom tako ali tako oblekel z gipsom, saj lahko na trame enostavno namestim profile....

Torej prosim koga, če mi lahko svetuje kaj bi bilo smiselno...Večino bom delal sam...lahko tudi, da sem napisal kakšno neumnost, kar popravite me prosim...

Hvala in lp
Kako je s talno vodo, je kdaj že zalilo klet? Ali je možno odkopati in urediti iz zunanje strani? V primeru talne vode je po mojem nesmisel tole predelovat v dnevno sobo.

Sicer pa bi bilo v tem primeru najbolj  varno narediti kar dvojne stene, torej pozidaš npr. z Ytong na tvojo novo ploščo z nekje 5-10cm odmika od kamnitih sten, v vmesnem prostoru pa na tleh urediš mulde, ki se stekajo v skupni jašek za odtok. Seveda to le, če ni preveč talne vode, sicer bo itak zalilo jašek.

Če vode ni res nič, morda ne bi bila slaba rešitev lepljenje XPS-a na stene + mrežica+lepilo. Na ta način bo vsaj notranja stran stene suha in topla brez kondenza. Stara stena zadaj pa bo v vsakem primeru nasičena z vlago, saj je direktno v zemlji, je vseeno, če še kondenzira na njej.
Za tla mislim da je OK sestava. Pa talno zalij v estrih.
Talne vode v dveh letih, odkar sem tukaj, ni bilo, oziroma nikoli ni bilo nič mokro po zemlji, da bi voda od kod vdirala...kar pa ne pomeni, da kdaj v prihodnosti ni možno. Odkopati od zunaj je sicer možno, vendar je treba razbiti cel tretoar okoli bajte, tega zaenkrat ne bom delal...

Razumem, da bi to bil najboljši in najbolj varen način, ampak trenutno se ne bom spuščal v to...

Če bom moral narediti kompromis da to ne bo t.i. dnevna soba, bom pač to naredil  in bo 'soba za druženje' (kjer se ne bo treba sezuvati) , bom pa položil ploščice...v vsakem primeru pa bi rad naredil čimbolj varno proti vlagi, kolikor se glede na situacijo da....

KAj pa če bi npr. eno ozko linijo Y-tonga položil na plato ob stenah (koliko je pač višina 30 -40 cm), da lahko potem ukrivim in zavarim izotekt. Nato pa na Y-tong naprej XPS-s po celi višini sten...vlaga bi se potem odtekala za izotekt...? Bi to bilo smiselno?
Iskanje po temi