PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave solarni panel - vikend

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav,

prosim vas za informacije, in sicer kako bi povezal solarni panel, ki bi mi napajal cca 3 žarnice (e27) -vsaka do 10 W ? Na aliexpress gledam solarni panel 60 W, ki ima zraven nek kontroler. Kaj vse potrebujem, da bi vse tri žarnice gorele, kako priklopim zadeve, saj nisem še delal s tem. Najbolj me zanima kako priklopim žarnice na panel ? Prosim za pomoč. Hvala za pomoč!

Lep pozdrav.
Ne bi škodilo, da bi prilepil povezavo do tega panela.

Verjetno se panel poveže na krmilnik. Ta je pa odvisno koliko ima pameti.
Hkrati povežeš gor akumulator in vejo s porabniki.
Skoraj zagotovo mora biti nekje shema.

Krmilnik pa skrbi s kakšno močjo polni akumulator in s kolikšno močjo in kako daleč ga prazni.

LP
Koliko V je panel, koliko V so žarnice?
Treba bo kakšno baterijo vezat in regulator polnjenja + inverter če bo zadeva 230V
(6.2.2020 ob 11:28)Blond Napisal: Ne bi škodilo, da bi prilepil povezavo do tega panela.

Verjetno se panel poveže na krmilnik. Ta je pa odvisno koliko ima pameti.
Hkrati povežeš gor akumulator in vejo s porabniki.
Skoraj zagotovo mora biti nekje shema.

Krmilnik pa skrbi s kakšno močjo polni akumulator in s kolikšno močjo in kako daleč ga prazni.

LP

Hvala za odgovor. Prilagam še link: gledam nekaj takega (odvisno od moči - do 60W), ampak imajo zraven nek controler ... 
https://www.aliexpress.com/item/40001904...233325%234

Kakšen pa mora biti akumulator ? Gledam kontroler pa me zanima, a se lahko povežejo žarnice direktno- DC load ? Hvala.
Ma, to lahko v SLO za skoraj isti denar dobiš (tudi kitajsko seveda, maš pa vsaj garancijo pa jutri bo doma). Za vrednost nad 25EUR ali koliko ti lahko še carino odrapnejo.
Npr.
https://www.akumulator.si/izdelek/S2%200...sb-izhodom
(10A ti je polna kapa za 50W panel)
https://www.akumulator.si/izdelek/S2%200...-modul-50w
Porabnike priključiš na sponke DC load, na vhod kontrolerja sončne celice in na BATTERY sponke akumulator. Kontroler ti skrbi in varuje da se akumulator ne sprazne pod dovoljeno napetost in hkrati skrbi za polnenje akumulatorja z viški energije.

Če želiš realno moč panelov 60W, ta "50W" z linka je bolj realno ranga ~15W potem raje glej pri poševnookih takšne kjer kitajec oglašuje kot 150W
Kot zanimivost:  v AD imam prezračevalni ventilator direktno vezan na celico in lepo dela.  (bolj kot sonce sije, bolj se ventilator vrti: naravna avtomatska regulacija)
Spodaj je slika iz testiranja.

p.s. panel ima nazivnih 20W, dejansko je to v praksi okoli 5W; merjeno skozi 3-slojno steklo če ima to kaj vpliva

Priložene datoteke Predogledne slike

ooo fantje, hvala za odgovore. Kakšno battery (akumulator) pa lahko priklopim ? Imate kakšne linke , da vem kje to kupiti - bolje kupiti močnejšega ali kako ? Če imaš recimo 100 W solarno kupiš kakšen akumulator ? Thx. Lp
Moral bi si izračunat glede na željeno avtonomijo. Žarnice naj bodo 12V, da se izogneš pretvorbi na 230V, ki prinaša izgube.
Na brzino:
Če bi želel, da ti 3x 10W žarnice (2.5A pri 12V) gorijo 8 ur, je to 20Ah.
Ciklične akumulatorje je varno prazniti do cca. 50% torej rabiš aku z vsaj 40Ah.

To je nekaj takega:
https://www.akumulator.si/izdelek/C2%200...ritar-45ah

ali to:
https://www.akumulator.si/izdelek/C2%200...80ah-smart
Hvala za informacije.... A avto akumulator je pa prešvoh ? Skratka direkt se pa tudi da priklopit (tako kot imaš ti ventilator) ? Takrat pač sveti ko sveti sonca na celice, ko pa ne , pa ne... (razmišljam zaradi nižanja stroška investicije in dejstva , ker piše, da se tale akumulator 800 krat izprazni/polni potem pa je zopet strošek)...
Ni isto: meni mora ventilator delat ko je sonce, da mi hladi avtodom, če sem parkiran kje na soncu. Tebi pa mora luč svetit takrat, ko sonca ni, torej rabiš aku.

Avtomobilski bo le za silo, dolgo ne bo zdržal, ker ni za to namenjen.
(6.2.2020 ob 16:51)Fantocci Napisal: Ni isto: meni mora ventilator delat ko je sonce, da mi hladi avtodom, če sem parkiran kje na soncu. Tebi pa mora luč svetit takrat, ko sonca ni, torej rabiš aku.

Avtomobilski bo le za silo, dolgo ne bo zdržal, ker ni za to namenjen.

Tudi meni lahko sveti podnevi, ker je prostor (soba brez oken) temen in je lahko čez dan luč, ponoči spimo in ga ne uporabljamo... Potem bi šlo brez (direkt priklop)?
Ko rabiš razsvetljavo je tema. Takrat od sončnih celic nimaš nič. 
Torej brez akumulatorja ne gre.

Kakšno kapaciteto akumulatorja....
Praviš, da boš imel 3 žarnice po 10W.
To je skupaj 30W
Za teh 30W ti bo tekel tok 30/12 = 2,5 A
Zmogljivost akumulatorjih je v Ah (amper-ure)

Tako ti bo 
Akumulator 12V / 2,5 Ah deloval s temi 30W žarnicami zgolj 1uro
5 Ah 2 ure 
10 Ah 4 ure
20 Ah 8 ur
40 Ah 16 ur 
In to je že manjši avtomobilski akumulator .........
Ker akumulatorjem kapaciteta počasi pada in ker boš s 100% praznjenjem kmalu uničil akumulator, lahko ta čas delovanja zaokrožiš navzdol na 80%

Kot je napisal Fantoci, avtomobilski akumulator ni za to namenjen in ga bo relativno hitro "pobralo", razen če ......
če ga ne boš preveč praznil  (recimo samo do polovice ali manj) in bo uporaben dlje 
Treba pa je povedati, da so akumulatorji za globoka praznjenja bistveno dražji od avtomobilskih
To so vse mišljeni svinčeni akumulatorji.

Lion in podobno so še bistveno dražji

Priklop:
Objavil pastir - 4 ur nazaj
Porabnike priključiš na sponke DC load, na vhod kontrolerja sončne celice in na BATTERY sponke akumulator. Kontroler ti skrbi in varuje da se akumulator ne sprazne pod dovoljeno napetost in hkrati skrbi za polnenje akumulatorja z viški energije.
Mogoče si domišljaš, da bo delalo brez akumulatorja ampak ventilator in luči so bistveno drugačna zadeva. Ko je sonca malo se mu ventilator pač počasneje vrti. Ko sonca zmanjka se pač ustavi in ga noben ne pogreša.

Luči menda ne boš gledal kako ti utripajo/ugašajo vsakič, ko bo šel oblak mimo ali pa kakšna veja vrže senco? Spat pa verjetno tudi ne hodite pozno popoldan, ko tisti panel ne bo več sproduciral neke uporabne moči.

Za par 12V LED luči sploh ne potrebuješ velikega akumulatorja, pa tudi običajen 60-90Ah avtomobilski se bo tako malo spraznil, da nekega bistvenega efekta na življenjsko dobo ne bo. Če boš pa gor vezal še kaj drugega pa raje investiraj v bolj primeren akumulator.
Itak bo čez čas obesil še kaj drugega gor - polnjenje telefonov (telefonski polnilec ima 2.5A kar sploh ni tako malo), TV, radio....

Med 90Ah avtomobilskim in namenskimi, na katere sem dal link spet ni taka razlika, da bi se splačalo šparat, če bo že kupoval novega. Drugo je, če kje rabljenega stakne.
Ampak avtomobilski ne bo dolgo zdržal, če se bo do polovice praznil.

Pa dobro je imet varovalo proti preglobokemu izpraznjenju, drugače bo vsako leto nov akumulator kupoval, ker ga bo ziher preveč izpraznil: https://www.akumulator.si/izdelek/N8%200...znjenostjo

Ja, stvari se vedno potem bolj zakomplicirajo in podražijo, kot pa si na začetku misliš, ko se še ne spoznaš.

Opcija pa je tudi nekaj takega:
https://www.lidl-service.com/cps/rde/xch...A1&count=1

Moč 1000W konstantno na 230V (tega s paneli in akumulatorji ne boš dosegel), poraba 0,76l/h, lep sinusni izhod

....boš ga pa slišal. Morda ga lahko umakneš kam izza stavbe, pa ne bo preveč moteč (misli tudi na sosede).

Cena v LIDLu je bila okoli 170€ (jaz sem nedavno dobil znižanega za 108).
1 2 3
Iskanje po temi