PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Slabo delovanje talnega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(31.1.2020 ob 17:09)janko132 Napisal: Na zadnji sliki je zanimiv priklop. Stranska veja, ki se priklaplja navkreber na glavno cev. Huh

Mogoče je tisto deževnica za sekret izpirat...
Tudi meni se zdi, da s termostatom od peči ni kaj v redu , posledično ugasne peč ali pa so termostati pomešani med seboj in zapirajo napačne veje.
Ce temperatura v sodobno izolirani zgradbi s talnim gretjem niha za 2,5stC, potem nekaj ne stima pri izolativnem ovoju.
Ali pa so urniki napačno nastavljeni.

Urnike začasno izklopi, temperaturo dvižnega voda nastavi na 30 stopinj in pretoke na talnem odpri do konca. Ko se bo kateri od prostorov začel pregrevati, mu zmanjšaj pretok. To delaj tako dolgo, da bo v vseh prostorih željena temperatura. Med posameznimi pripiranji in odpiranju naj mine en dan, da se temperatura stabilizira.
Res čudno obnašanje ogrevanja. Jaz imam talno v brunarici brez izolacije in deluje bp. Temp dviga je max 32°C in to samo takrat, kadar je zunaj -15°C. V kopalnici je vedno 32°C temp dviga in je enostavno lepo toplo. Jaz imam talno samo pod keramiko. Edino v kletnih prostorih, kjer so betonski zidaki brez izolacije je še vedno prijetno, ne pa toplo. Ogrevanje je nastavljeno dnevno od 5-22h na cca dobrih 21°C. Nočna temp pa je nastavljena samo za 0,5°C manj na 20,5°C.

Moj predlod, da za test opustiš nočno-dnevni režim. Naj ogreva vsaj 1-2 tedna 24/7. Potem boš lahko rekel, da je z ogrevanjem nekaj narobe. Ogrevanje talnega na zalete in pojemke je mogoče preveč narobe, predvsem s velikimi temp. razlikami.
Temperatura dnevnega prostora ti niha za 2,5 C. Na osnovi česa? Toliko meni niha v mansardi, z eno drek izolacijo v strehi. 
Ker na osnovi vse izolacije in sosedov  mi res ni jasno. Kljub temu da ogrevas samo tretjino dneva. 
Daj ti za foro najprej tisto drugo temperaturo (13C) dvigni na 22,5. Recimo 
Reskiraj dan ali pa dva, oziroma vikend ko boš doma. Boš še najbolje lahko spremljal temperaturo.
Sonce naj sveti vsak dan!
Seveda mu niha. Fazni zamik in močna peč.
12 ur praktično ne greje, potem pa žge na polno s 36 stopinjami v talno.
Estrih stalno piči gor in dol.
Kdo je sploh dal to noro idejo, da izklopiš ogrevanje od sedmih do treh?

Talne obloge so enake? V sobah verjetno so.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Izklapljanje ogrevanja v delu dneva/noči je starinska logika, ki je še danes običajna v (pre)velikih neizoliranih in na nafto ogrevanih bajtah. V novogradnjah s talnim ogrevanjem je to čisti mimosun. Največ, kar je še pogojno smiselno, je ponoči malenkost znižati temperaturo, a ne več kot za stopinjo.
Termostat peči je montiran v samo peč (sredinski element z okroglim gumbom). Kakšnega senzorja za temperaturo v prostoru ni, samo zunanji senzor za temperaturo, ki prikazuje vrednost ob simbolu hiške na zaslonu. 

[Slika: img20200202161250.jpg]

Termostati, ki so po sobah krmilijo samo ventile na razdelilcu talnega gretja. Ti so vezani pravilno po prostoru, ker sem premeril signale. Vprašanje je samo, če gredo ogrevalne veje po zaporedju kot predvidevam, da naj bi šle. Ta del moram raziskat.

@zakl ni termostata, ki bi izklopil peč. Peč samo predvideva, da je segrela na 23°C po krivulji, ki je nastavljena. 

@Hanzi temperatura v dnevnem prostoru verjetno niha zaradi robne cone, ki ni regulirana preko sobnega termostata na razdelilcu. Za koliko niha pa vidim na vrednosti, ki je prikazana na sobnem termostatu. 

@Fery talna obloga je parket, razen kopalnica in dnevni WC so ploščice. Nora ideja zmanjšane temperature je pa moja, ker sem imel pri 20°C nočne temperature zjutraj prevroče v stanovanju.

V petek zvečer sem vklopil talno v spalnici in v soboto zjutraj je bilo v otroški sobi 22,2°C, spalnica pa 21,7°C. Se bom poigral s pretoki, ker očitno je res problem v tem, da se spalnica ne ogreva. 

Bom nastavil nočno temperaturo na 21°C, dnevno pa na 22°C. Je pa verjetno na peči zgrešena krivulja ogrevanja, ker ponoči, ko pride proti 0°C ali nižje peč po mojem mnenju greje več kot bi rabila. Čez dan pa včasih premalo sploh, če se pokaže sonce. 
Je pa verjetno zgrešena namestitev zunanjega senzorja temperature... Na severni strani ravne strehe (dejansko na strehi, orientirano proti severu) pod kovinsko strehico. Ko se pozimi pokaže sonce, peč zmanjša ogrevanje, ker beleži napačno temperaturo ozračja. Meni peč kaže, da je zunaj npr. 6°C, temperatura ozračja je pa npr. 0°C.
Kolikor je meni znano se zunanji senzorji montirajo na severno steno objekta.
Potem nastavi nočno na 22 in dnevno na 20. Če bi ponoči rad hladneje.
Zamik na talnem je vsaj par ur.

Če ti peč/talno celo noč in dopoldne počiva, potem popoldne nabija kot noro energijo noter, ki se šele zvečer začne sproščati v prostor. In imaš, kar imaš.

Že kdaj smo ugotovili. Več je regulacije v NEH, slabši bodo rezultati.
@Fery bom dal še to na seznam poskusov Smile

Kako je pa s temi krivuljami ogrevanja in faktorjem? Gre to po kakšnem standardu/dogovoru ali vsak proizvajalec fura nek svoj sistem/algoritem po katerem dela krivulja ogrevanja glede na zunanjo temperaturo?
Vsi furajo enako.
Popraviti jo moraš pa ti. Ko švaba naredi plinsko peč, ne ve, ali boš ti imel gole zidove ali pol metra izolacije. Laufati mora pa vsem.
(2.2.2020 ob 18:28)ddejc Napisal: @Fery bom dal še to na seznam poskusov Smile

Kako je pa s temi krivuljami ogrevanja in faktorjem? Gre to po kakšnem standardu/dogovoru ali vsak proizvajalec fura nek svoj sistem/algoritem po katerem dela krivulja ogrevanja glede na zunanjo temperaturo?

Imaš praktično isti regulator, kot moja Vaillant TČ (tista kišta na sredini na tvoji sliki). In tisto lahko deluje na 3 načine - brez vpliva sobne temp., kot korektor ali kot termostat. Najprej preveri, kaj od tega imaš nastavljeno. V vseh treh primerih dela glede na krivuljo in zunanjo temperaturo. V tretjem primeru tudi izklaplja peč/TČ, ko se doseže sobna temperatura.
Talno ogrevanje se v tem primeru ne obnaša čudno, obnaša se prav tako butasto, kot z njim rokuje uporabnik oziroma kot je moral nekdo svetovat in nastavit.

Pretoke imaš ok, stanovanje imaš popolnoma neuravnoteženo. Če je mojster pravilno izvedel robne cone bo temperatura ob konfiguriranih pretokih enakomerna.

Otroško sobo boš z lahkoto zagrel:
- odstrani vse urnike!!
- vklopi vremensko krivuljo
- zmanjšaj pretok na ostalih prostorih, kjer imaš topleje
- dobil boš višji pretok v hladni otroški sobi
- spremljaj nekaj dni in potem nižaj/višaj krivuljo po potrebi ter seveda nastavi si ustrezne pretoke za vsako zanko, kot jih potrebuješ na podlagi toplotnih izgub (zunanje stene, velika vrata), toplotnih dobitkov in tvojih želja (nižja temperatura v spalnici, višja v otroški sobi, visoka v kopalnici)..
Sem upošteval vaše nasvete in izklopil urnik oz. dnevno in nočno temperaturo sem nastavil na 22°C (urnike sem obdržal zaradi konfort funkcije za pripravo sanitarne vode). Pridobil sem navodila za inštalaterje za regulator, znižal krivuljo in se ob enem igral s pretoki. Ob enem sem na sobnem termostatu, ki odpira/zapira ventil posamezne veje na razvodu, nastavil na višjo vrednost za dnevni prostor in otroško sobo, da mi ne zapira vej. Spalnico sem obdržal na 21°C. 

Sedaj imam v dnevnem prostoru konstantno med 22.2 in 22.8°C, otroška niha med 21.8 in 22.2°C, spalnica pa se drži med 20,8-21,2°C. 
Pretok v spalnico je 0,5L/min, otroška soba je odprta na max, dnevni prostori so na 0,5L/min na vseh 4 vejah (dnevni prostor ima 4 ogrevalne veje, ena je robna cona). 
Če so vrata otroške sobe zaprte je notri hitro 22.4°C, če so odprta pa niha med 21.8 in 22.2°C. Tekom dneva glede na zunanjo temperaturo niha tudi dnevni prostor. 

Hvala vsem za predloge, informacije in nasvete.

Na zunanji strani objekta sem v predelu otroške sobe naredil pregled s termo kamero in ni bilo nikjer vidnega uhajanja toplote. Toplota tudi znotraj sobe ne prehaja na steno, tla pa se tudi normalno segrevajo kar je pokazala termo kamera.   

@Energetik81 regulator je nastavljen brez vpliva sobne temperature, ker senzor sobne temperature ni inštaliran in tudi ne pokaže vrednosti sobne temperature. Kako se zadeva obnaša v načinu korekcije, če dodam senzor sobne temperature? Če se opcija samo vklopi na regulatorju, le tega ne morem naredit, ker se regulator nahaja na peči v kopalnici, ki pa ima konstantno med 24 in 25°C. 

@azuprej ti mojstri niso m od mojstra. Ko so oni nastavljali je bilo vse samo slabše. Ko sem jim to povedal so pa skomigali z rameni, govorili da ne vedo zakaj se tako obnaša gretje in me hotli prepričat, da sem jaz čuden. 

Torej otroška soba se sedaj segreje, po celotnem stanovanju mi temperature nihajo minimalno in ni več občutka, da je enkrat hladno, drugič prevroče in tudi peč se vklaplja precej manj kot se je prej. 
Zadevo bom še spremljal in probal kaj se zgodi, če še malenkost znižam krivuljo ogrevanja. Za enkrat pa sem z rezultatom zadovoljen.
1 2 3 4
Iskanje po temi