PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri toplotna črpalka-kako kupit?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
z možem kupujeva nepremičnino, vrstno hiško 138m2..."loviva" se na vsakem koraku saj sva v ta projekt vstopila povsem nepripravljena in oba iz bloka, kjer so za nujne zadeve poskrbeli hišniki ipd.
Torej, prišla sva do toplotne črpalke in nimava pojma kako se lotit in izbrat pravo??  Čez nekaj dni sva naročena k svetovalcu za energetiko a so mi svetovali naj pridemo tja z vprašanji in pripravljeni kaj sploh želimo.
Jaz vem samo da rabimo TČ zrak-voda. Talno po stanovanju nam bodo polagali majstri, ki nam dokončujejo hiško iz 4.GF do "na ključ", sami moramo kupit TČ. In za povrh vsega sem zvedla da moramo kupit tudi bojler za toplo vodo.
Je kdo tako prijazen in mi čisto po domače razloži kje se stvari lotit? Kako izbrat pravo moč TČ, kako izbrat znamko, katere funkcije naj ima?
Ter za bojler...kako se mu sploh reče pravilno? Koliko stane bojler, koliko velik mora bit (2 kopalnici, kuhinja, 3odrasli+2otroka)??

Hvala vsakemu, ki si bo vzel čas in pomagal z nasveti. Wink
Glede na to, da je bajta nova, imaš izračunane toplotne izgube pri projektni temperaturi. Koliko znašajo?

So sosedje levo in desno, ali je na koncu vrste vrstnih hiš? Kakšna je izolacija na fasadi, v strehi, kakšna o okna?
(2.2.2020 ob 00:05)Balea Napisal: Pozdravljeni,
z možem kupujeva nepremičnino, vrstno hiško 138m2..."loviva" se na vsakem koraku saj sva v ta projekt vstopila povsem nepripravljena in oba iz bloka, kjer so za nujne zadeve poskrbeli hišniki ipd.
Torej, prišla sva do toplotne črpalke in nimava pojma kako se lotit in izbrat pravo??  Čez nekaj dni sva naročena k svetovalcu za energetiko a so mi svetovali naj pridemo tja z vprašanji in pripravljeni kaj sploh želimo.
Jaz vem samo da rabimo TČ zrak-voda. Talno po stanovanju nam bodo polagali majstri, ki nam dokončujejo hiško iz 4.GF do "na ključ", sami moramo kupit TČ. In za povrh vsega sem zvedla da moramo kupit tudi bojler za toplo vodo.
Je kdo tako prijazen in mi čisto po domače razloži kje se stvari lotit? Kako izbrat pravo moč TČ, kako izbrat znamko, katere funkcije naj ima?
Ter za bojler...kako se mu sploh reče pravilno? Koliko stane bojler, koliko velik mora bit (2 kopalnici, kuhinja, 3odrasli+2otroka)??

Kaj v projektu ni info o potrebni moči? Seveda boš vzela tc z integriranim bojlerjem. Za kaj več podatkov pa bo potrebna tudi kaka info o lokaciji hiše, izolaciji itd.
No ja, če gre tole za novogradnjo, je gor tudi izolacija. Ker je talno, ni treba ravno doktorske dizertacije, vsaka 8kW naprava z 200-300 litrskim bojlerjem bo OK. Če pa je izolacija nadstandarda, se lahko vzame tudi nekaj švohnejšo.
Okoli moči kot so rekli, med 6 in 8kW bo OK, raje 8kW, da ne bo delovala na 100%.

Še o tem razmišljajta:
Glede na to, da je vrstna hiša in bodo sosedje blizu se orientirajta na modele, ki so tišji.
Niso vse enako hrupne. Rabita izvajalca, ki dela z različnimi TČ (Sassapo iz foruma na primer), ne pa da montira samo eno firmo ali pa bo promoviral le to, pri kateri ima največ rabata.

Zadnje čase se namreč na forumu veliko govori o medsosedskih sporih zaradi hrupnih in slabo postavljenih TČ zrak/voda. To ni majhen problem in ga je treba resno vzet.
(2.2.2020 ob 00:05)Balea Napisal: Pozdravljeni,

Dejansko potrebujeta nekje moči 6kw. Gradnje za trg imajo po navadi 15 cm izolacije, pa če sta sredinska, so izgube še nekaj manjše. V kolikor vas je več kandidatov, bi lahko šli v skupni nakup in s tem v večje rabate.
Drugače pa svetujem TČ s kompaktno notranjo enoto z integriranim bojlerjem 230 l. Zavzame bistveno majn prostora, kar je v vrstni hiši lahko problem.
Poglej tale link :
https://www.topeldom.si/toplotne-crpalke...ltherma-3/
kar napredna zadeva.
Iskanje po temi