PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Slabo delovanje talnega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(30.1.2020 ob 21:06)ddejc Napisal: Na peči je nastavljena željena temperatura dvižnega voda 36°C. Plinska peč ima zunanji senzor temperature po katerem deluje. V prostorih pa so nameščeni termostati, ki na razvodu talnega gretja odpirajo in zapirajo ventile za posamezno vejo. Termostati so v spalnici, otroški sobi in dnevnem prostoru. V spalnici je cel čas izklopljen, ker se spalnica ne ogreva, v otroški sobi je nastavljen na 26°C, v dnevnem prostoru pa na 22,6°C. Trenutno pa so pri vseh odprtih vratih temperature; spalnica 20,8°C, otroška soba 21,8°C, dnevni prostor 22,7°C, peč pa je na režimu dnevne temperature (23°C) od 15 ure dalje.

Nekaj prinese tudi hladnejša spalnica. Izgube v hladnejšo spalnico so lahko večje kot skozi izolacijsko fasado, kljub 20x manjši temperaturni razliki.
Torej pretok imaš, kot sem rekel ali so razmaki preveliki ali so pač izgube. Obstaja še možnost da ti termometer v otroški laže.

Kot že omenjeno, povečaj temperaturo dvižnega voda, dokler ne bo v otroški želena temperatura. Drugod ti bodo itak termo ventili zaprli. Imaš plinsko peč, 40° voda namesto 36° ne bo nič poslabšala izkoristka.
Pa kar visok DV imate za te razmere, koliko pa je izolacije na samem objektu?
Hmm, a tole k je napisal pa nima vpliva, urniki pa talno???

peč pa je na režimu dnevne temperature (23°C) od 15 ure dalje
Točno tako.
Urniki in talno ne gre skupaj!
Urniki na talnem niso problematični, kar moraš vedet je samo faza zamika vklopa/izklopa (vklop toliko časa prej, da pride prostor  na željeno temp, in izklop toliko časa prej, da še estrih, da od sebe kar je akumuliral)... je pa seveda za se vprašat o smiselnosti in ekonomičnosti takega početja...  to pa mora vsak zase preračunat...

Verjetno imaš vse veje odprte na isti pretok, najprej poskušaj to regulirat torej zmanjšaj pretoke v prostore ki se ti "pregrevajo" tako da bo npr soba imela npr 3l/min, dnevni prostor pa 1,5l/min ... s tem boš podaljšal čas ogrevanja... nekaj časa boš rabil da se s tem poigraš potem bi moralo biti ok... 
tudi termostati kateri ti odpirajo/zapirajo veje ti lahko povzročajo težave ... ker s tem ko enega zapreš povečaš pretok skozi druge veje in obratno... temperatura DV, ko se odpre na polno recimo ventil za dnevni prostor,  pa lahko zelo zaniha saj je takrat  velik oduzem tople vode in DV lahko hitro pade pod nastavljen in rabi nekaj časa da peč spet ulovi ustrezen DV ... in tej vklopi/izklopi ventilov in peči lahko privedejo do velikega nihanja temperatur DV in posledično prostorov...
Urniki na talnem niso problematični, a niso smiselni?!

No ja, lahko tudi tako rečeš .......
Zakl
Slik od lončkov nisi pogledal?
Če ima.prav označene, potem....?
Jaz bi šel najprej preveriti toploto tal. Lahko tudi z roko če je finalna.obloga povsod enaka
Sonce naj sveti vsak dan!
Homer 

smiselni so pri neizolirani hiši, kjer je padec temperature hitrejši in posledično je več izgub skozi ovoj, tukaj so smiselni v stilu, da za ure, ko te ni doma znižaš temp v prostoru za nekaj °C in prihraniš nekaj €/leto... Če je na hiši vsaj minimalna izolacija nima smisla tega počet...  Smile Tongue Big Grin

Hanzi

Ne slik res nisem pogledal,... sem jih sedaj. Po moje je razlogov lahko več in sicer: 
- Ker samo sklepa katera veja gre kam obstaja možnost, da tudi termostati niso točno povezani po sobah, pa da mu prej zapre zanko kot doseže temperaturo v prostoru in mu zato nekje  drugje preveč dviguje temp v prostoru ??? 
- jaz bi kot si že napisal najprej preveril temperature tal po prostorih.
- kasneje bi vse termostate/ventile odprl do konca in poskušal zbalansirat pretoke na željene temperature po prostorih ... mogoče mu pretok skozi spalnico toliko pade v primeru da se odpre ventil za dnevno sobo, da potem ne dosega takega učinka ogrevanja...???
- Glede na to da peč vklaplja urnik in je vodena preko zunanje temp.  vprašanje če bo sploh še potreboval termostate po sobah oz ventile na zankah ko bo enkrat zbalansiral sistem ? edino uporabnost v termostatih vidim v tem da če sobe nočem ogrevat da lahko zanko odklopim, kar pa je itak zame nesmiselno početje, če že grejem naj bo cel bivalni del ogret...
(31.1.2020 ob 14:32)zakl Napisal: Homer 

smiselni so pri neizolirani hiši, kjer je padec temperature hitrejši in posledično je več izgub skozi ovoj, tukaj so smiselni v stilu, da za ure, ko te ni doma znižaš temp v prostoru za nekaj °C in prihraniš nekaj €/leto... Če je na hiši vsaj minimalna izolacija nima smisla tega počet...  Smile Tongue Big Grin

Hanzi

Ne slik res nisem pogledal,... sem jih sedaj. Po moje je razlogov lahko več in sicer: 
- Ker samo sklepa katera veja gre kam obstaja možnost, da tudi termostati niso točno povezani po sobah, pa da mu prej zapre zanko kot doseže temperaturo v prostoru in mu zato nekje  drugje preveč dviguje temp v prostoru ??? 
- kasneje bi vse termostate/ventile odprl do konca in poskušal zbalansirat pretoke na željene temperature po prostorih ... mogoče mu pretok skozi spalnico toliko pade v primeru da se odpre ventil za dnevno sobo, da potem ne dosega takega učinka ogrevanja...???
- Glede na to da peč vklaplja urnik in je vodena preko zunanje temp.  vprašanje če bo sploh še potreboval termostate po sobah oz ventile na zankah ko bo enkrat zbalansiral sistem ? edino uporabnost v termostatih vidim v tem da če sobe nočem ogrevat da lahko zanko odklopim, kar pa je itak zame nesmiselno početje, če že grejem naj bo cel bivalni del ogret...
Urnik je smiseln tudi v NEH na talnem, npr. moj primer ko med delavnikom TČ miruje 6-12h, tako da gre mimo slaba kombinacija najnižjih temperatur in VT. Ne vem, koliko se prihrani,  vendar negativnih posledic ni, urnik sem nastavil v 20 sekundah, udobje je povsem enako kot prej.

Glede termostatov - so uporabni, predvsem za osončene prostore. Imaš pozimi več dni zaporedno meglo ali pa več dni zaporedno sonce. Če imaš zgolj zbalansirane pretoke, bo v teh prostorih pretoplo ali premrzlo. S termostati pa bo precej bolje. Jasno pa termostati na talnem ne bodo naredili nič, če daš samo za 2h pečt pečenko.

Za odklopit zanko pa ne rabiš termostata, ampak jo zapreš z navadnim ventilom. Ni nesmiselno početje, jaz imam zaparto zanko v spalnici in se vsekakor pozna.

Za štart vzemi dol iz ventila tisto glavo.
(31.1.2020 ob 14:47)Energetik81 Napisal:
(31.1.2020 ob 14:32)zakl Napisal: Homer 

Hanzi

Urnik je smiseln tudi v NEH na talnem, npr. moj primer ko med delavnikom TČ miruje 6-12h, tako da gre mimo slaba kombinacija najnižjih temperatur in VT. Ne vem, koliko se prihrani,  vendar negativnih posledic ni, urnik sem nastavil v 20 sekundah, udobje je povsem enako kot prej.

Glede termostatov - so uporabni, predvsem za osončene prostore. Imaš pozimi več dni zaporedno meglo ali pa več dni zaporedno sonce. Če imaš zgolj zbalansirane pretoke, bo v teh prostorih pretoplo ali premrzlo. S termostati pa bo precej bolje. Jasno pa termostati na talnem ne bodo naredili nič, če daš samo za 2h pečt pečenko.

Za odklopit zanko pa ne rabiš termostata, ampak jo zapreš z navadnim ventilom. Ni nesmiselno početje, jaz imam zaparto zanko v spalnici in se vsekakor pozna.

Ok TČ je specifika kot si napisal Smile  

ja OK se strinjam, da lahko odpreš  z navadnim ventilom ali pa elektroventilom na tipko on-off katero imaš recimo na zidu... Big Grin
(30.1.2020 ob 17:45)Fery Napisal: Ko misliš, da si vse videl, pojdi enkrat ven gradnjo pogledat. Da te srat prime. Ko so končane bajte so cortkane, a če veš, kaj in kako je vgrajeno... smo mi zakon. Četudi je še tako slabo.

Res je. Ko sem to prebral, sem se spomnil, kak sem se smejal, ko sem gledal angleške izvedbe nadometne odtočne inštalacije - po zunanji steni.

Nekaj takega je bilo, in to ne na eni bajti, ma skoraj vsi v selu od 50.000 duš so imeli tako nekako izvedeno:

[Slika: cornish-plumbing.jpg]

[Slika: external-plumbing-in-an-old-house-oxford-uk-CB8RYP.jpg]

Da jih ni sram, aristokratine jedne. Zadnji cajt, da so se  spokali ven iz EU. Že prej bi jih morali naterat ven.
Uh kakšen odziv. Vsa čast in hvala vsakemu! Če je kdo pripravljen pridt tole pogledat plačam brez problema. Pa tudi pivo z in brez alkohola je na hladnem. 

Najprej nekaj splošnih zadev, ki sem jih pozabil povedat. Lokacija stanovanja je na obrobju LJ. Stanovanje je orientirano na J in Z. Spodnji rob iz slike načrta je južna stran, levi rob je zahodna stran. Na severu in vzhodu sta sosednji stanovanji. Tudi pod in nad mojim stanovanjem je ogrevano stanovanje. Izolacija je EPS 18cm fasada.

Urnik ogrevanja na peči je sledeč; 
ponedeljek-petek 5.00-7.00 in 15.00-22.00 23°C
ponedeljek-petek v preostalem času 13°C
sobota-nedelja 7.00 - 22.00 23°C
sobota-nedelja v preostalem času 13°C

Sedaj pa po vrsti z odgovori. 

@Hanzi spalnica ni vogalna. Na drugi strani stene je naslednje stanovanje. Nisem zajel v sliko, da ne bo kakšna GDPR zgodba Smile Bom pa izmeril temperaturo. Če uspem dobit termo kamero bom z njo pregledal.

@pentax vizualno in na občutek ni čutiti prepiha. Troslojna balkonska vrata od Inlesa. Stene ob okvirju na otip niso mrzle. Termovizija stavbe tudi ni pokazala toplotnih mostov, se pa ni preverjalo, če je toplotni most preko estriha. Sodeč, da na balkonskih ploščicah zamrzne megla, bi rekel, da ni toplotnega mostu. Bom pa poskusil dobit termo kamero, da preverimo. Izolacija je pa EPS 18cm fasada.

@bk9105 merilec se premika. Zdej ali kaže prav ali ne, ne vem. Ko se črpalka ugasne pade na 0. Če ga privijam ali odvijam pa se povečuje oz. znižuje. Je pa tole kar je na sliki maksimalno odprt. Ne vem pa, če ima črpalka modulacijo, da spreminja pretok ali ne.

@Energetik81 izguba v hladnejšo spalnico je dober pomislek, ampak dvomim vanj. Estrih je plavajoč, spodaj in ob steni ima izolacijo. Predelne stene so dvojni knauf (dve plošči na vsaki strani) z izolacijo. Termometer oz. termostat bom pa zamenjal med spalnico in otroško sobo.

@okane, Homer če bi imel peč cel čas na 23°C ali pa 22°C imam zjutraj v dnevnem prostoru zaradi robne cone, ki ni regulirana preko termostata 24-25°C. V kopalnici imam pa že na pol finsko savno. Če je mrzla noč (pod 0°C zunaj) imam ob 6.00 v dnevnem prostou 22°C pa tja do 22,4°C, če je toplejša noč pa 21,4°C in navzgor proti 22°C.

@zakl ene veje sem nekoliko zapiral, ampak ne vem, če sem ostal pri tem ali ne. Bom preveril in poskusil z zapiranjem. 3L/min pretoka nikoli ne doseže. Vsaj po merilnih lončkih ne. Največ kar sem videl je bilo 2,5L/min. Bom poskusil kar predlagaš. Termostati pa so prav povezani, sem preveril. 

@letalec007 sem vzel glavo iz ventila. Ni bilo razlike. Sem tudi preveril, če elektro-mehanska glava dela kot bi morala - vse BP. 

Nekateri omenjate, da naj dvignem DV na več. Že sedaj je 36°C. Ni to že precej za talno gretje?
Sklepam, da tudi krivulja peči ni optimalna, ker mi temperatura dnevnega prostora skozi dan "precej" niha (med 20 in 22,5°C).
Na zadnji sliki je zanimiv priklop. Stranska veja, ki se priklaplja navkreber na glavno cev. Huh
Mene sedaj bolj zanima kje imaš termostat od peči ker praviš da je na 23C - oz ko doseže temp izkljuci peč ... Posledično zmanjka toplote za sobo ker termostat že prej izključi peč ... Če imaš brezžičnega ga poskušaj prestaviti v najhladnejso sobo...tako ti bo peč delovala več časa in po ostalih prostorih bodo itak ostali termostati zaprli ...
1 2 3 4
Iskanje po temi