Glede na vse tele opcije se najbolj nagibam k plinu, ki je na bajti... kakorkoli vzameš je trenutno ena bolj ugodnih investicij, denarja ti pa največ manjka na začetku, ko gradiš / prenavljaš... in glede na dobro izoliranost hiše drugi energenti niso niti bistveno cenejši v dobi 20-ih let...
PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira načina ogrevanja
21.1.2020 ob 07:26
Ne jemlji ogrevanja za 20 let. V zadnjih dvajsetih letih, so ljudje po 3x menjali ogrevalni sistem.
Daj, kar je danes ugodno. Tako investicijsko, kot stroškovno.
Daj, kar je danes ugodno. Tako investicijsko, kot stroškovno.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
21.1.2020 ob 07:53
(*Zadnja sprememba objave: 21.1.2020 ob 07:54 uporabnik Energetik81.)
(21.1.2020 ob 00:23)Fery Napisal: Ja, ja, agregat za 700 evrov bo TČ vozil!? Dobro jutro, če ste glih kar vstali.
In zakaj ne, če ima deklarirano trajno moč 5kW?
Komplet kotlovnica pa gre do max 3,2kW, izmerjeno. Tudi če se kitajc laže za 20%, je moči še vedno dovolj.
21.1.2020 ob 08:23
(21.1.2020 ob 07:53)Energetik81 Napisal:(21.1.2020 ob 00:23)Fery Napisal: Ja, ja, agregat za 700 evrov bo TČ vozil!? Dobro jutro, če ste glih kar vstali.
In zakaj ne, če ima deklarirano trajno moč 5kW?
Komplet kotlovnica pa gre do max 3,2kW, izmerjeno. Tudi če se kitajc laže za 20%, je moči še vedno dovolj.
Če zaenkrat gledaš samo potrebno izhodno moč, bo treba še kaj drugega dodati pod lupo, ker toplotna ti ni mešalec za beton, ampak en kup elektronike.
Drugače pa tudi glede potrebne moči, 3,2kW si izmeril z napravo, ki kaže tudi vse kratkotrajne špice, al preko števca električne energije?
21.1.2020 ob 09:10
(*Zadnja sprememba objave: 21.1.2020 ob 09:12 uporabnik Energetik81.)
Ta kup elektronike je lepo napajan s 5 ali 12V enosmerne, ki pride iz switcher napajalnikov, ki požrejo vse (ponavadi so zadovoljni z vsem od 110-250V, 50-60Hz). Npr. TV, modem, laptop - to sem vse napajal s čipšit inverterjem z moduliranim sinusom in dela brez težav. Izhod agregata je precej lepši sinus od tega.
Sem pa že pisal o okvari, ko mi je v omarci prekinilo nulo in je TČ fasala medfazno napetost - vsa elektronika je preživela brez težav, skurilo je le varistor na eni plati, ki je priklopljen direktno na mrežno napetost.
Meril sem s števcem. Kratkotrajne špice porabe, če slučajno so (npr. krajše od ~500ms), požre vztrajnostna masa rotorja.
Sem pa že pisal o okvari, ko mi je v omarci prekinilo nulo in je TČ fasala medfazno napetost - vsa elektronika je preživela brez težav, skurilo je le varistor na eni plati, ki je priklopljen direktno na mrežno napetost.
Meril sem s števcem. Kratkotrajne špice porabe, če slučajno so (npr. krajše od ~500ms), požre vztrajnostna masa rotorja.
21.1.2020 ob 09:22
Ta moderne obtočne črpalke baje ne marajo modificiranih sinusov. No pa saj, par ur obratovanja ne bo nič pobralo, čeprav teh par ur bo hiša zdržala tudi brez toplotne.
21.1.2020 ob 09:30
Poleg TČ imaš običajno tudi nekaj kW električnih grelcev. Če ne bo delovala TČ bodo delali grelci, pa če bo napetost kakršne že oblike.
21.1.2020 ob 09:36
To bo poceni ogrevanje (agregat in grelci)
Bo ceneje če greste za tisti dan ali dva v Kempinski Portorož.
Sonce naj sveti vsak dan!
21.1.2020 ob 09:43
(21.1.2020 ob 09:22)bk9105 Napisal: Ta moderne obtočne črpalke baje ne marajo modificiranih sinusov. No pa saj, par ur obratovanja ne bo nič pobralo, čeprav teh par ur bo hiša zdržala tudi brez toplotne.
Vem da ne marajo, brenčijo. Saj nisem napisal, da sej jih priklopil na modificiran sinus, luči in elektroniko sem. Izhod navadnega agregata je pa vsaj na grobo sinusne oblike. Ker navaden inverter je bolj kot ne kvadraten signal...
21.1.2020 ob 09:48
(21.1.2020 ob 09:30)bozgom Napisal: Poleg TČ imaš običajno tudi nekaj kW električnih grelcev. Če ne bo delovala TČ bodo delali grelci, pa če bo napetost kakršne že oblike.
Zakaj bi pa takrat rabil grelce, če jih že do zdaj nikoli ni?
Sem še vedno privrženec kaminskega backupa kot karkoli drugega..ker tudi druga polovica takšen backup (kamin) zna uporabit kadarkoli, dočim agregat in ostalo kar spada pod zagon le tega, ni tako enostaven backup - za vsakogar, ki je pr bajti. Tistega jurja razlike boš pozabil ob prvem vinčku. + romantično vzdušje je lažje narediti ob kaminu, kot ob agregatu
.
21.1.2020 ob 10:01
(21.1.2020 ob 09:48)pentax Napisal:(21.1.2020 ob 09:30)bozgom Napisal: Poleg TČ imaš običajno tudi nekaj kW električnih grelcev. Če ne bo delovala TČ bodo delali grelci, pa če bo napetost kakršne že oblike.
Zakaj bi pa takrat rabil grelce, če jih že do zdaj nikoli ni?
Sem še vedno privrženec kaminskega backupa kot karkoli drugega..ker tudi druga polovica takšen backup (kamin) zna uporabit kadarkoli, dočim agregat in ostalo kar spada pod zagon le tega, ni tako enostaven backup - za vsakogar, ki je pr bajti. Tistega jurja razlike boš pozabil ob prvem vinčku. + romantično vzdušje je lažje narediti ob kaminu, kot ob agregatu.
Se strinjam!
21.1.2020 ob 10:59
Sem imel poleg plinskega kotla za back-up kotel na polena pol pa je enkrat v hudem mrazu plinski kotel odpovedal, v back-up pa nisem imel kaj za dati saj so bukova drva zložena 5+ let v kotu kleti strohnela. Je lani tak back-up letel na deponijo.
@Hanzi pametno, zelo pametno...bi šel v Kampinski in ker ni štroma ni ogrevanja pol pa bi zmrzoval tam namesto doma.
@Hanzi pametno, zelo pametno...bi šel v Kampinski in ker ni štroma ni ogrevanja pol pa bi zmrzoval tam namesto doma.
21.1.2020 ob 11:01
(*Zadnja sprememba objave: 21.1.2020 ob 11:06 uporabnik Energetik81.)
(21.1.2020 ob 09:48)pentax Napisal: Sem še vedno privrženec kaminskega backupa kot karkoli drugega..ker tudi druga polovica takšen backup (kamin) zna uporabit kadarkoli, dočim agregat in ostalo kar spada pod zagon le tega, ni tako enostaven backup - za vsakogar, ki je pr bajti. Tistega jurja razlike boš pozabil ob prvem vinčku. + romantično vzdušje je lažje narediti ob kaminu, kot ob agregatu.
Finta je, da ravno moja noče kamina, ker pravi da ga ne rabimo in ker bi nam jemal prostor. Kaj čš pol

(21.1.2020 ob 09:36)Hanzi Napisal: To bo poceni ogrevanje (agregat in grelci)
Gre za backup... Cena štroma iz agregata je nekje okoli 80c/kWh. Na grelce bi bilo res kar drago, okoli 40€/dan (to je za normalno sobno temp.) pri 0°.
Na TČ pa bi bilo znosnih 15€/dan.
Ob tahudem žledu so bili tuki 4 dni brez štroma (nismo še živeli tam). 4x15=60€ za tak izreden dogodek pa tudi ni kriza no. Itak pa mi je važno v glavnem, da imam takrat toplo vodo pa lojtro v kopalnici zjutraj in zvečer.
21.1.2020 ob 11:11
Aha. Kar še investicijo prištej. Za 4 dni žleda, na vsakih 100 let.
Ker drugače se mi niti sanja ne, kaj bi rabil 5 kW agregat.
Pri nas je do žleda dolgo stal in od takrat dalje bo spet dolgo stal. Pa je bil samo jurja in pol. Za kilovat in pol.
Ker drugače se mi niti sanja ne, kaj bi rabil 5 kW agregat.
Pri nas je do žleda dolgo stal in od takrat dalje bo spet dolgo stal. Pa je bil samo jurja in pol. Za kilovat in pol.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!