PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kaminski vložek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V mansardnem stanovanju, ki je še v izdelavi in, ki bo ogrevano preko talnega gretja in TČ, smo si zaželeli imeti še kamin. Služil bi bolj kot okras, oz. zakurili bi samo občasno. Na kaj moram biti pozoren ob nakupu? Verjetno kaminski vložek in dimnik postavimo pred tlaki?
Kamini se običajno dajejo v pritličja, da presežek toplote na tak ali drugačen način preide v višje nadstropje. Če ga imaš pa že v štartu "zgoraj" je pač večja verjetnost savne.

Pa nisi povedal ali toplozračni, ali pa toplovodni.
Pozdravljeni!

Pozorni morate biti predvsem na to, da ne bo kamin premočen, in da ne bo zaradi tega prihajalo do pregrevanja v stanovanju, ko ga boste kurili. Kaminski vložek vam zato svetujem da ima okoli 6kw moči, in da ima čim večjo maso. Zasteklitev je priporočljiva ravna, enostranska, saj je v takem kurišču šamot iz treh strani, v katerem se toplota akumulira, in ker ima manj stekla, gre manj toplote direktno skozi steklo v prostor.

Druga stvar je pozidava kamina, ki je priporočljiva, da je narejene iz masivnih akumulativnih šamotnih planet ali pečarske opeke. Tako se toplota akumulira v masi kamina, s tem dobimo zamik prenosa toplote v prostor, in kamin je topel še 12-16 ur po tem ko v kaminu ne kurimo več.

Dimnik za kamin je najbolje da je šamotni, če je možno. Po predpisih mora biti dolg vsaj 4,5 m od priklopa do dimniške kape. Premer dimnika bo dovolj že fi 18 cm.

Pripraviti morate tudi dovod zgorevalnega zunanjega zraka, za kar bo dovolj cev fi 12,5 cm ali pravokotna cev 22x5 cm.

Dimnik in dovod zunanjega zraka pripravite pred tlaki, kamin pa se zida po tlakih. V tlaku pod kaminom ne sme biti izolacije ali inštalacij, najbolje je narediti temelj kamina pred tlaki iz siporeksa.

Več si lahko preberate tukaj:
https://www.peci-keramika.si/hipokavsticni-kamin/

Priložene datoteke Predogledne slike

Kamini in lončene peči! peci-keramika.si
(17.1.2020 ob 10:00)pecikeramika Napisal: Pozdravljeni!

Pozorni morate biti predvsem na to, da ne bo kamin premočen, in da ne bo zaradi tega prihajalo do pregrevanja v stanovanju, ko ga boste kurili. Kaminski vložek vam zato svetujem da ima okoli 6kw moči, in da ima čim večjo maso. Zasteklitev je priporočljiva ravna, enostranska, saj je v takem kurišču šamot iz treh strani, v katerem se toplota akumulira, in ker ima manj stekla, gre manj toplote direktno skozi steklo v prostor.

Druga stvar je pozidava kamina, ki je priporočljiva, da je narejene iz masivnih akumulativnih šamotnih planet ali pečarske opeke. Tako se toplota akumulira v masi kamina, s tem dobimo zamik prenosa toplote v prostor, in kamin je topel še 12-16 ur po tem ko v kaminu ne kurimo več.

Dimnik za kamin je najbolje da je šamotni, če je možno. Po predpisih mora biti dolg vsaj 4,5 m od priklopa do dimniške kape. Premer dimnika bo dovolj že fi 18 cm.

Pripraviti morate tudi dovod zgorevalnega zunanjega zraka, za kar bo dovolj cev fi 12,5 cm ali pravokotna cev 22x5 cm.

Dimnik in dovod zunanjega zraka pripravite pred tlaki, kamin pa se zida po tlakih. V tlaku pod kaminom ne sme biti izolacije ali inštalacij, najbolje je narediti temelj kamina pred tlaki iz siporeksa.

Kamin bo v mansardi, ker je v pritličju veliko skladišče.  Samo izvedbo pa bi najraje izpeljal tako, da bi že sedaj naredil temelj, pozidal dimnik npr. Schiedel, postavil kaminski vložek. Tako bi lahko ogrevali cel prostor med ostalimi  gradbenimi deli . Finalizacijo kamina pa bi naredili po tlakih. Je to ok?
Ja, lahko naredite tako. Sedaj samo postavite vložek in ga priklopite na dimnik, da ga boste lahko že uporabljali. Naredite siporeks podstavek, na katerega boste postavili kurišče, da boste lahko okoli naredili tlake. Dovod zunanjega zraka bo potrebno še narediti sedaj in pa izolacijo za kuriščem bi jaz tudi že sedaj dal.
Tema zanima tudi mene. Enako živimo v mansardi, imeli bi (za ambient) pečko na trda goriva-gašperček.
Iskala sem že, katere pogoje je potrebno za to izpolnjevati, a žal je vse razpršeno in nejasno.
Zanima me tako glede izvedbe, o čemer pecikeramika piše(te) zgoraj, kot glede uradniških predpisov.
Do sedaj mi je jasno zgolj to o moči in višini dimnika, za gašperček pa dovoda zraka najbrž ni potrebno?
(29.2.2020 ob 16:50)_tisa_ Napisal: Tema zanima tudi mene. Enako živimo v mansardi, imeli bi (za ambient) pečko na trda goriva-gašperček.
Iskala sem že, katere pogoje je potrebno za to izpolnjevati, a žal je vse razpršeno in nejasno.
Zanima me tako glede izvedbe, o čemer pecikeramika piše(te) zgoraj, kot glede uradniških predpisov.
Do sedaj mi je jasno zgolj to o moči in višini dimnika, za gašperček pa dovoda zraka najbrž ni potrebno?

Pri postavitvi samostoječih peči na trda goriva, je potrebno predvsem paziti odmike od gorljivih materialov. 40 cm odmika ali zagotoviti dovolj odmika od gorljivega materiala, da se površina ne segreje več kot 85C. Prilagam sliko.

Vsaka peč na trda goriva potrebuje dovod zunanjega zraka od zunaj, še posebej, če so v prostoru nova, dobro tesna okna. Razen v primeru, ko je v prostoru kjer je peč, vsaj eno, dovolj veliko, staro netesno okno, potem načeloma pride v prostor skozi špranje okna dovolj svežega zraka v prostor. Lahko pa se naredi loputa za podtlak v zunanji zid.

Več o predpisih si lahko preberete v smernici SZPV 407: http://www.szpv.si/wp-content/uploads/SZPV-407.pdf

Priložene datoteke Predogledne slike

(17.1.2020 ob 10:00)pecikeramika Napisal: Pozdravljeni!

Kaj pa če je na mestu kjer bi naj bil kamin narejena izolacija in talno gretje? Kako pripraviti takšna tla pred vgradnjo kaminskega vložka?
LP
(13.3.2020 ob 13:03)zerdoner Napisal: Kaj pa če je na mestu kjer bi naj bil kamin narejena izolacija in talno gretje? Kako pripraviti takšna tla pred vgradnjo kaminskega vložka?
LP

Ker je industrijsko kurišče težko cca. 200kg, je to velika točkovna obremenitev, zato je potrebno zagotoviti, da ne bo prišlo do posedanja na enem delo. Ker ne moremo sidrati skozi tlak v betonsko ploščo, ker lahko zadanemo cev, je najbolj smiselno narediti temelj iz siporeksa cca. 10cm, da se bo teža razporedila. Priporočljivo pa je kurišče dodatno sidrati v zadnjo steno, da ga zares fiksiramo.
Ne vem, če je ta temelj res potreben. Kaj pa 300l bojler, ki že prazen tehta 130kg, z vodo vred pa torej 430kg in stoji na treh ozkih nivelirnih nogicah na pol m2 ?
Pa ga vsak od nas postavi direkt na estrih...

Jaz sem sicer dal pod njega v estrih še mrežo, ampak to ni bilo narisano v PZI Smile torej se projektant ni veliko sekiral zaradi te obremenitve. Izolacija pa je EPS150.
(13.3.2020 ob 15:37)Fantocci Napisal: Ne vem, če je ta temelj res potreben. Kaj pa 300l bojler, ki že prazen tehta 130kg, z vodo vred pa torej 430kg in stoji na treh ozkih nivelirnih nogicah na pol m2 ?

Jaz sem sicer dal pod njega v estrih še mrežo, ampak to ni bilo narisano v PZI Smile torej se projektant ni veliko sekiral zaradi te obremenitve. Izolacija pa je EPS150.

Vsekakor se lahko kamin postavi na estrih, problematična glede nosilnosti je izolacija med estrihom in spodnjo nosilno betonsko podlago. Zaradi izolacije lahko pride do posedanja na nekaterih delih, zato je boljše da je izolacija na tem delu tanjša.

Če pride do posedanja je ponavadi minimalno, pri bojlerju, ki je samostoječi, jih verjetno ne bomo niti opazili, medtem ko pri zidanem kaminu se bo to videlo kot razpoka med pozidavo kamina in steno.
Ali je kdo morda razmišljal o bio/eko kaminu?
Npr: https://ekokamini.eu/
Je to uporabno? 
Tako za ambient - za d/ogreavnje gotovo ne.
(20.3.2020 ob 12:45)pecikeramika Napisal:
(13.3.2020 ob 15:37)Fantocci Napisal: Ne vem, če je ta temelj res potreben. Kaj pa 300l bojler, ki že prazen tehta 130kg, z vodo vred pa torej 430kg in stoji na treh ozkih nivelirnih nogicah na pol m2 ?

Vsekakor se lahko kamin postavi na estrih, problematična glede nosilnosti je izolacija med estrihom in spodnjo nosilno betonsko podlago. Zaradi izolacije lahko pride do posedanja na nekaterih delih, zato je boljše da je izolacija na tem delu tanjša.

Če pride do posedanja je ponavadi minimalno, pri bojlerju, ki je samostoječi, jih verjetno ne bomo niti opazili, medtem ko pri zidanem kaminu se bo to videlo kot razpoka med pozidavo kamina in steno.

Obični EPS 70 ima tlačno trdnost 70 kPa, kar je prevedeno 7 ton na m2.
Ne pozabiti na 10% deformacije.
Ja. Pri 7 tonah na m2. Pa pri par sto kilah?
1 2
Iskanje po temi