PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Obnova električnih kablov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.
Obnavljam stanovanje, ki ga je kupila hči. Gre za stanovanjski blok, zgrajen leta 1965. Po obisku delavca elektra sl. Gradec oz. Celje, ki je pregledal omarico v stanovanju in omarico na hodniku bloka, kjer je števec el. porabe je potrdil, da ni napeljan ozemljitveni kabel; torej, celotni blok ni ozemljen. V stanovanju je stara napeljava, ki je samo dvožilna (brez tretje ozemljitvene žice). Stare kable bomo zamenjali v celoti z novimi, trožilnimi; v el. omarici bodo vgrajena fit stikala (kaj pa naj drugega). Delavec elektra je dejal, da fit stikala ne bodo delovala, ker ni ozemljitve in bi problem v stanovanju lahko rešili z ničenjem. Razlaga mi ni bila povsem jasna, zato sem malce pobrskal po forumu. Dejansko fit stikala ne bodo delovala brez ozemljitve, so pa v odgovorih nakazane neke rešitve s CTN-C sistemi ali TN-C-S sistemi. Slednji naj bi opravljal tudi vlogo ozemljitve in bi z njim delovala tudi fit stikala. 
Zdaj pa vprašanje. Kaj dejansko pomeni TN-C-S sistem? Ali moram kupiti kakšno napravo, nek dodatek, ki bo v novi priklopni elektro omarici in bo opravljal nalogo ozemljitvenega kabla? Koliko to stane ipd. Kako varen bo ta sistem in ali bodo s tem dejansko delovala fit stikala. Hvala za odgovore. Lep prazničen dan želim in vse dobro v novem letu.
Če imaš možnost spravit eno žico po možnosti 10mm2 do zemlje lahko tam zabiješ sondo in imaš ozemljitev sicer pa v skrajni sili daš Fid in vse izvedeš kot je treba namesto ozemlitve pa se za ozemlitev vzame nula pred fidom. sigurno varneje kot ničenje. Pa fid daj 30 mA nebo nič narobe
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
Mogoce bo izpadlo malo grdo, ampak: dajte vsaj vezavo glavne omarice narediti enemu elektricarju ... Seveda lahko vi ze drugo naredite vnaprej, sploh enostavnejsa, a casovno (=stroskovno) vecja dela: predpripravo cevi, doz itd. Pa po moznosti naj bo elektricar na objektu, se preden se boste lotili dela, da vam pove, kako in kam. Recimo loceno instalacijo preko 30mA KZS za kopalnico in podobno.

Lp, G
(2.1.2020 ob 15:41)pepe16 Napisal: Če imaš možnost spravit eno žico po možnosti 10mm2 do zemlje lahko tam zabiješ sondo in imaš ozemljitev sicer pa v skrajni sili daš Fid in vse izvedeš kot je treba namesto ozemlitve pa se za ozemlitev  vzame nula pred fidom. sigurno varneje kot ničenje. Pa fid daj 30 mA nebo nič narobe

Pozdravljeni pepe16. Hvala za odgovor. Žal ni neke možnosti spraviti žico v zemljo. Stanovanje je v 4. nadstropju, zadnje pred podstrešjem. LP.

(2.1.2020 ob 15:44)mucek Napisal: Mogoce bo izpadlo malo grdo, ampak: dajte vsaj vezavo glavne omarice narediti enemu elektricarju ... Seveda lahko vi ze drugo naredite vnaprej, sploh enostavnejsa, a casovno (=stroskovno) vecja dela: predpripravo cevi, doz itd. Pa po moznosti naj bo elektricar na objektu, se preden se boste lotili dela, da vam pove, kako in kam. Recimo loceno instalacijo preko 30mA KZS za kopalnico in podobno.

Lp, G

Pozdravljen mucek. Definitivno mi bi vso kablovje v omarico v stanovanju delal in priklapljal električar. Sam bom vlekel le kable po sobah (sem to že delal doma v stan. hiši). Zanimam sem se le za rešitve, da bi fit stikala delovala in načini zaščite brez ouzemljitvenega kabla. Električar je že bil v stanovanju in pregledal notranjo omarico in ugotovil, da ozemljitvenega kabla ni. Ni pa mogel vedeti in videti ali je ta napeljan do el. omarice s števcem porabe el. energije na hodniku stan. bloka, dokler to ni ugotovil delavec elektra Celje. Hvala za odgovor. LP.
Do omarice pride inštalacija v TN-C sistemu, v omarici se pa razdeli v TN-C-S sistem.
TN-C sistem je L1, L2, L3, PEN vodnik (lahko tudi samo L1 in PEN vodnik če gre za enofazno inštalacijo).
TN-C-S sistem pa narediš tako, da dovodni PEN vodnik priključiš na zbiralko N in hkrati na zbiralko PE. Od tu naprej se vleče posebej N in PE vodnik po stanovanju. Nikjer več ne smeta biti združena!
L vodnike pa itak čez avtomatske varovalke. KZS je za kopalnico 30mA, glavni FID pa daš po želji oz.projektu.
(2.1.2020 ob 16:36)strom Napisal: Do omarice pride inštalacija v TN-C sistemu, v omarici se pa razdeli v TN-C-S sistem.
TN-C sistem je L1, L2, L3, PEN vodnik (lahko tudi samo L1 in PEN vodnik če gre za enofazno inštalacijo).
TN-C-S sistem pa narediš tako, da dovodni PEN vodnik priključiš na zbiralko N in hkrati na zbiralko PE. Od tu naprej se vleče posebej N in PE vodnik po stanovanju. Nikjer več ne smeta biti združena!
L vodnike pa itak čez avtomatske varovalke. KZS je za kopalnico 30mA, glavni FID pa daš po želji oz.projektu.

Hvala strom za post, čeprav moram priznati, da ga ne razumem. Bo pa razumel moj štromar, upam Smile. Torej, če vlečem vodnike tako kot si napisal, bodo fit stikala delovala?
Zdaj če prav razumem - električne vodnike (trožilne kable) za doze in luči ter petžilnega kabla za štedilnik bom enostavno vlekel po stanovanju tam, kjer bodo pač potem doze? Domnevam pa, da je fora (N in PE vodnika) samo v nadaljnji vezavi? LP.
V bistvu, kot ti je napisal @strom z rahlo korekcijo. PEN vodnik (to je vodnik, ki združuje funkcijo nule in zaščite) pripelješ v stanovanjskiem razdelilniku na PE (zaščitno) zbiralnico in od tu mostiček na N (nulo) zbiralnico. Seveda lahko vgradiš FID stikalo, ki ti bo služilo tudi kot glavno stikalo. Lahko vgradiš FID stikalo 40/0,03 A in potem ni potrebno ločeno KZS stikalo za koplanico. Vseeno ti priporočam vgradnjo selektivnega (to je tisti z oznako S) FID stikala z diferenčnim tokom 300 mA (0,3 A) in ločeno KZS stikalo za 30 mA za kopalnico, predvsem zato, če ti pride do izklopa zaradi okvare v kopalnici, bo izklopljena samo kopalnica, vse ostalo pa bo normalno funkcioniralo.
FID priklopiš tako, da preko njega pelješ vse tri faze (ali fazo v primeru enofaznega priključka) ter mostiček od PEN zbiralnice na N zbiralnico. Kot je bilo že zapisano, moraš od tu dalje napeljevati fazne vodnik, nulo in PE vodnik. Nula in PE vodnik, ne smeta potem nikjer več biti v stiku.
Ozemljitev daš na radijator Wink

drugače pa tudi če je zemlja napeljana pri števcu (od elektro podjetja) se nanjo ne smeš priklopiti.

Nimaš druge kot narediti eno izmed verzjij "ničenja" ker ozemljitve pač nimaš.
(3.1.2020 ob 13:11)maticrene1 Napisal: Ozemljitev daš na radijator Wink

drugače pa tudi če je zemlja napeljana pri števcu (od elektro podjetja) se nanjo ne smeš priklopiti.

Nimaš druge kot narediti eno izmed verzjij "ničenja" ker ozemljitve pač nimaš.

Ja, če se malo hecamo, samo hec pri elektriki hitro preide v jok.

Sicer pa vsak objekt mora imeti svojo ozemljitev (razen pri zelo starih objektih) ali temeljsko ali v obliki obroča okoli stavbe, lahko pa tudi samo tračno ali vertikalno. Na ozemljitveno sponko v priključno merilni omarici se lahko vedno priklopiš, samo ne z istim kablom, ki je priključen na nulo, ampak z ločenim ozemljitvenim vodnikom oz vodnikom za izenačevanje potencialov, saj ima ta povezava ravno to funkcijo. Takšna povezava je tudi v tipizaciji SODO in je bolj v interesu distributerjem, kot odjemalcem.

Ničenje, kolikor vem je samo ena verzija, novi predpisi pa ga ne poznajo. Še najbližje je TN-C sistem ozemljevanja, ki pa za PEN vodnik zahteva minimalni presek 10 mm2, torej za inštalacije v stanovanjih ni primeren.
Pozdravljeni. Res sem vam hvaležen za odgovore. Hvala, da ste se potrudili. Sem debato posredoval električarju, ki pa se ne znajde najbolje. Je še mlad in ni delal priklope na starejših blokih in stavbah brez ozemljitvenih kablov. Očitno bom potreboval bolj izkušenega, starejšega električarja.
Prosim vas samo za kratek komentar. To je na tisti del, ki ga bom lahko opravil sam. Nameravam kable vleči sam, sem jih vlekel že po hiši, skupaj z električarjem. Tri žilne kable (za doze 2,5, za luči pa 1,5) , za električni štedilnik pa pet žilni kabel. Vse kar pa ste do sedaj napisali o ničenju in varnostnih sistemih zaščite brez ozemljitve, pa je stvar priklopa v elektro omarici. Mene pa zanima še tisti del, ki ga bom opravil sam, torej vleka kablov. Če sem vas prav razumel kable pač vlečem po vseh prostorih, tako kot se to normalno dela. Jih označim kam gre kateri (na obeh straneh). Poštemam tudi za omarico in kable pustim na določeni dolžini, da se bodo lahko potem priklaplj s strani električarja, upoštevajoč vse varnostne sisteme. A to kar sem napisal drži? Hvala in lep dan želim.
Drži!
Omarico prepusti električarju, razvod kablov pa lahko potegneš sam.
In seveda ne pozabi tudi na kakšne medsebojne povezave stikal, če želiš da se lahko razsvetljava vklaplja/izklaplja na dveh koncih.

Ko pa že razbijaš stene, pa ne pozabi še na kak internet, antene in podobno (potegni vsaj RBC cevi)
(7.1.2020 ob 10:55)Homer Napisal: Drži!
Omarico prepusti električarju, razvod kablov pa lahko potegneš sam.
In seveda ne pozabi tudi na kakšne medsebojne povezave stikal, če želiš da se lahko razsvetljava vklaplja/izklaplja na dveh koncih.

Ko pa že razbijaš stene, pa ne pozabi še na kak internet, antene in podobno (potegni vsaj RBC cevi)

Homer hvala. Seveda bom vlekel tudi UTP kable in koax. Možnosti priklopa na internet sta obe (kabelski in bakrene parice) v stanovanju, vendar kabelski operater zagotavlja višje hitrosti interneta. Bodo pa napeljani oboji kabli. RBC cevi bodo v stanovanju obvezne. Te bodo potegnjene prve za musšer za vsak prostor, potem pa bo šel v njih el. kabel. 
Hvala, da si me opomnil za možnost vklopa/izklopa razsvetljave na dveh koncih. To mi zdaj  do tvojega opozorila ni prišlo na misel (čeprav imam v stan. hiši sam takšne stikala in povezave). Dal pa si mi dodatno delo, da prečekiram, kako to napraviti za luči. Hvala. še enkrat in lep dan.
na domofon/zvonec ne pozabi

in poglej zasebno sporočilo
(2.1.2020 ob 15:14)Wassergraben Napisal: Pozdravljeni.
Obnavljam stanovanje, ki ga je kupila hči. Gre za stanovanjski blok, zgrajen leta 1965. Po obisku delavca elektra sl. Gradec oz. Celje, ki je pregledal omarico v stanovanju in omarico na hodniku bloka, kjer je števec el. porabe ...

zaprite ozemljitveno žico 25 mm2
strelovod
in se povežite v distribuciji

Nato stikalo napake deluje odlično

ps. bolje, da v celoti izvlečete kable in naredite nove kable
čista.
Sicer se vse skupaj zaletava

Vse ostalo danes ni več standardno

Pri Titu je bilo normalno.
Roka na mokri steni ...
nato električni udar

To lahko zdržijo stari partizani

lp
Josef
In kaj ima Tito in stari partizani s tem?

Tudi takrat so veljali predpisi in standardi , ki pa so bili več ali manj povzetek nemških VDE
Iskanje po temi