(10.1.2020 ob 10:37)Fery Napisal: Ok, Petrol dviguje cene s 1.2.
A tisti, ki ste pri drugih ponudnikih, tudi dobivate enaka obvestila? 20% štrom gor?
Pri geni nobenih obvestil, redni cenik je isti od lanskega januarja:
Koda:
cena brez DDV 0,06490 0,03599 0,05794
Je pa sedaj zanimiv cenik Petrola (brez skrbi, Gen-i bo kmalu dal cenik podoben Petrolu)- energija v MT 0,04955 €/kWh, cenik za samooskrbo pa je 0,04769 €/kWh.
Se splača dati na streho vsaj en panel, greš se samooskrbo in pol imaš 24/7 energijo (še cenejšo kot v) MT
Bozgom
Tisti panel na strehi me stane toliko,da v 100 letih ne prinesem tiste razlike v ceni elektrike notri.
Bo pa treba nove cene elektrike vnesti v xls tabelo "amortizacije SE) pa da vidim če sem že kaj bistveno pod 20 leti.
(10.1.2020 ob 12:21)Fantocci Napisal: S to kvazisamooskrbo je že sedaj preveč metanja peska v oči in goljufanja, ki ga plačujemo mi ostali, tak da jih ne rabiš še tega učit.
A nas lahko razsvetliš. @Jozel (se mi zdi) ima SE- kako ti plačuješ njegov štrom
10.1.2020 ob 17:16 (*Zadnja sprememba objave: 10.1.2020 ob 17:17 uporabnik bozgom.)
(10.1.2020 ob 12:26)Hanzi Napisal: Bozgom
Tisti panel na strehi me stane toliko,da v 100 letih ne prinesem tiste razlike v ceni elektrike notri.
Bo pa treba nove cene elektrike vnesti v xls tabelo "amortizacije SE) pa da vidim če sem že kaj bistveno pod 20 leti.
Solarni paket 175 €
Razlika med 50:50 (VT:MT) in cene kWh za samooskrbo je 0,01782€. Če to podeliš s kompletom moraš porabiti 9821 kWh da si na 0. Pa tiste elektrike katero bi proizvedel komplet niti nisem upošteval
(10.1.2020 ob 12:42)Fantocci Napisal: Eh, smo že veliko pisali o tem, malo prelistaj forum.
Eh, smo že velikokrat povedal, da je to popolna neumnost. Malce prelistaj forum.
Dvosmerni Števec mi bo pa prinesel dedek mraz. Spotoma mi bo števec iz hisegratis postavil ven ob cesto v karsamostojeco omaro je pogoj Elektra.
Vprašaj na "genije" če je tvoj solarni paket dober da dobiš njihovo ceno elektrike
11.1.2020 ob 09:23 (*Zadnja sprememba objave: 11.1.2020 ob 09:34 uporabnik Fantocci.)
(7.1.2020 ob 19:10)bozgom Napisal: Ne vem zakaj tak strah pred EV? Nek EV porabi povprečno 15 kWh/100 km. Če ima družina 2 EV s katerima dela povprečno 10.000 km potem to pomeni 3000 kWh letno. Za ogrevanje sanitarne vode z električnim bojlerjem pa se ocenjuje poraba med 3 in 4000 kWh letno za 4. člansko družino. Če torej vsi tisti, kateri ogrevajo vod direkt na elektriko montirajo sanitarno TČ s COP tam 3 potem tudi z dvema EV ne bodo porabili več elektrike, kot jo sedaj. Če pa pol še menjamo odslužene aparate z energetsko bolj učinkovitimi pa bo lahko družina kljub 2 EV jutri porabila manj elektrike kot danes. Pol se pa postavi še kakšna SE pa vetrnica, pa kogeneracija, pa...
PS še 30-40 let nazaj je bila Stadlerca in velenjski lignit pojem za ogrevanje. Nismo si znali predstavljati življenja brez črnega prahu in kupov pepela. Pa ga danes kdo pogreša? Morebiti koga zebe?...
(10.1.2020 ob 17:16)bozgom Napisal:
(10.1.2020 ob 12:26)Hanzi Napisal: Bozgom
Solarni paket 175 €
Razlika med 50:50 (VT:MT) in cene kWh za samooskrbo je 0,01782€. Če to podeliš s kompletom moraš porabiti 9821 kWh da si na 0. Pa tiste elektrike katero bi proizvedel komplet niti nisem upošteval
(10.1.2020 ob 12:42)Fantocci Napisal: Eh, smo že veliko pisali o tem, malo prelistaj forum.
Eh, smo že velikokrat povedal, da je to popolna neumnost. Malce prelistaj forum.
To si morda izjavil ti in tisti, ki imajo korist od tega.
In to spet potrjuješ z linkom na 150W sistem, ki naj bi zagotavljal "samooskrbnost" in dal boljše cene, kot jih plačujemo ostali. Jao jao....
Pa koga bi ti rad zavajal s tem, a res misliš da so vsi butlji okoli tebe? Vsakršna razprava s teboj je bob ob steno, zato se ji vsi izogibajo, kolikor je le možno.
Glej @Hanzi- slej ko prej bo števec šel iz hiše. Če si postaviš SE dobiš ugoden kredit Eko sklada ali Petrola . Kredit ti bo kril tudi prestavitev števca, kamor bo pač treba. Pol pa namesto vsak mesec, do konca življenja plačuješ elektriko, boš npr. 10 let plačeval obroke kredita, potem pa boš še 10..20 let denar, kateri bi dajal za elektriko porabil za kaj po lastni izbiri.
Ah @Fertocci- ne bi dal zate roke v ogenj glede butla. Noben pri zdravi pameti tistega ne bi dajal na lastno streho. Prikazati sem hotel le, na kakšen način lahko prideš do cenejše elektrike.
Valjda da ljudje, kateri si na streho postavijo SE hočejo imeti koristi od tega. Neumno pa je trditi, da jim tisto korist plačujejo ostali, kateri SE na strehi nimajo.
11.1.2020 ob 17:46 (*Zadnja sprememba objave: 11.1.2020 ob 17:47 uporabnik Hanzi.)
Bozgom
Ne rabim jaz kredita za eno usivo elektrarno, sploh pa ne za tvoj 150w solarni komplet. V lajfu sem v srednji šoli kupil neke knjige na obroke in to je bilo to. Pa pred leti nek GSM. Pa mi je za oboje zal da nisem skesiral.
Pa za prvo nepremičnino sem si nekaj denarja sposodil v familijo , ker ga banka ni hotela dati.
In napeljava do števca kot vem je od Elektra. Jo naj kar sami prestavljajo.
Sem želel da bi ob novogradnji soseda se 4 sosedi šli s kablom v tla, pa ni bilo interesa ne s strani sosedov ne s strani Elektra.
Jaz pa tudi nisem nor da bi jim poleg 5p evrov vsak mesec za omreznino in podobne pritikline dal še 2 Jurja za.prestavitev števca v zunanjo omaro.
Pred 2 leti ko sem imel soglasje za.posotavitev elektrarne, je bila amortizacijska.doba po mojem izračunu več kot 15 let za cca 8kw.
Za moje pojme preveč. Sploh zato ker bi moral še predčasno odstraniti tegolo s strehe l. Na nadstrešek za avte pa ne dobiš subvencije pa poln davek plačaš
Poglej na stvari malce širše. Tegolo na strehi boš moral zamenjati in števec bo šel enkrat ven.
Prestavitev števca je tudi v interesu elektra. Ko sem sam bil v podobni situaciji ob prehodu na 3f priklop in je na fasadni omarici bilo priklopljenih več kablov smo se z elektrom dogovorili o delitvi stroškov. Sam sem dobavil ustrezno omarico s števcem in varovalkami ter kabel med novo omarico in hišo oni pa so dobavili steber, izvedli izkope, prestavili kable in izvedli ozemljitve. Na koncu so vse lepo zasuli jaz pa sem posejal travo. Torej, ni nujno da bi moral sam kriti celoten strošek.
Če gre življenjska doba tegole proti koncu in dobiš na nove strehe tudi 50 let garancije potem si malo preračunaj, kaj ti pomeni še 5 let vztrajanja s staro streho. Če jo zamenjaš danes in misliš, da jo boš moral čez 50 let še enkrat potem se vsekakor splača še malce potrpeti. Drugače pa...
PS ne vem no, sta se s @Fertocci vpiknila v tisti komplet za vikend. Ali živiš na vikendu, da boš tisto dajal na streho? Z njim sem zgolj pokazal, kako lahko prideš do ugodne cene elektrike. Če pa se boš enkrat spustil v takšno investicijo boš pa ja dal na streho kaj več kot 250 W panelov.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.