Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Mislim, da je bozgom sedaj napisal zlasti z energetskega vidika posamezne družine in kaj to pomeni na nacionalni ravni.
Cene EV pa bodo po mojem v nekem trenutku padle, ker če pogledaš sestavne dele klasike in električnega vozila... Preprosto ne vidim razloga, da ne bi bil pri enakem obsegu proizvodnje električni avto cenejši od tistega z motorjem na notranje izgorevanje.
Objave: 3800
Teme: 4
Ocena:
17
ne bo to tako kmalu, tam 2030 če bo delež EV 30% bo veliko, pa še to bo v 99% mestni ali primestni avto.....
Cena pa tud ne bo šla v višave, ker enostavno ta energent ni primerljiv z drugimi...in pravkar videl na računu, baje omrežnina se poceni od 1.1.20.....
To vse ugibanje in natolcevanje mi deluje tako, kot so leta 71 ko sem šel v prvi razred, strašili, da je nafte še samo za 10 let in pol "šlus"....
Ocena:
34
Pri EV po mojem potrebuješ samo enega resnega (z dovolj kapitala), od naftnih lobijev neobremenjenega proizvajalca, pa se lahko cel avtomobilski trg hitro na glavo postavi. V tem trenutku namreč, kljub nerealno visokim cenam, električnega avta v salonih praktično ne moreš dobit oziroma se koncerni prav trudijo, da se kupec odloči za "klasiko". Eden od razlogov je najbrž v lastniški strukturi, kjer je naftni lobi pri marsikaterem zraven kot lastnik. Drugo je rigidnost velikih avto-koncernov in na splošno velikih sistemov, kjer bi prehod na popolnoma nove platforme terjel za začetek precejšnje investicije. Eden od razlogov je skoraj zagotovo tudi to, da v tem trenutku s klasiko dosegajo dovolj visoke marže, električni avti so pa as v rokavu, ki bo dovolj pozno izigran, ker trenutno to preprosto ni treba, da se dosegajo zadovoljive ravni dobičkonosnosti. Eden čisto ekonomski razlog so poprodajni prihodki, kjer je planirana pokvarljivost električnih avtov zaradi precej manj kritičnih sklopov bistveno manjša in bodo ob ustrezni ravni kvalitete prihodki od servisov precej nižji (razen, če bodo proizvajalci namensko in kartelno šli v slabšanje kvalitete).
Še pa još je tega. In ne, Tesla s svojimi butičnimi izdelki ni resen player. Musk je pa počasi tudi že smešno prozoren s svojim prodajanjem megle. Jobs je ob "lepem nastopu" vsaj sproduciral tudi ustrezen izdelek.
Ocena:
34
Velikemu avtokoncernu v tem trenutku preprosto ni v interesu, da prodaja električne avte in "najeda" prodajo svojih ostalih vozil. Kolikor vem na ta način tudi nagrajujejo prodajnike.
30k EUR pa je še vedno daleč od "ljudskega avta", sploh pri povprečni plači 1.100 EUR. Sem imel priliko imeti v rokah plane za v Sloveniji narejen električni avto, pa je bila planirana prodajna cena pri relativno majhni proizvodnji približno na eni tretjini tega zneska. Kje je šele ekonomija obsega, ki jo zmore velik koncern.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Span prodaja pet let starega e upa s pol manjšo baterijo od novega zav5 jurjev višjo ceno (kot si ga lahko naročil novembra).
Al sem samo jaz malo....
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Ne vem no- a kdo danes kupuje avtomobil zato, da bi se mu splačalo? Zakaj pa bi EV kupil samo takrat? Pa- koliko plač si dal za Golfa pred 20 leti in koliko zanj daš danes? Zakaj bi le EV bili vedno tako dragi?
Drugače pa- moj namen je bil zgolj prikazati drugo plat strahu pred kataklizmo, katero bi naj povzročile TČ in EV. Ne bo se nam sesulo omrežje, ne bomo potrebovali dve dodatni JE, ne bomo deležni vsakodnevnih električnih mrkov... Bomo pa zagotovo deležni drugačnega obračuna porabe elektrike, višjih cen elektrike (tako cene kWh kot kakšnega dodatnega prispevka).
Pri tem je povsem irelevantno ali je povprečna poraba 15 ali 25 kWh/100 km in ali letno delaš 10 ali 50 k km. Nenazadnje, nikjer ne piše, da s povečanjem vlaganja v razvoj EV, rasti njihovega števila... ne bodo inovacije povzročile tudi padca porabe, podobno kot se je to zgodilo pri ICE vozilh ali pri COP TČ. Baterijam, katerim bo padla kapaciteta in ne bodo več primerne za v EV ne bodo zanič. Uporabljali jih bomo lahko npr. ob hitrih polnilnicah EV, kjer se bodo počasi polnile iz obstoječega omrežja in hitro oddajale energijo v priključene EV...
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Ja logicno, da se naredi izracun, kateri avto se bolj splaca, je to bencinar, dizel ali EV. Zakaj bi kupoval EV in placal zanj 2x vec, ce pa potrebujes avto za samo 10k km na leto? Enako udobje, ce ne kje boljse ti nudi en mali bencinar, ki na koncu niti nebo porabil kaj dosti vec kot bi bila poraba z EV. V obeh primerih pisem za nov avto. Sicer pa @bozgom, ce se ne motim imas tudi ti dizla, je tako? S kaksnim razlogom? Predvidevam, da zato, ker dizel porabi manj in se ti nebi splacalo kupit bencinarja, ki bi za isto prevozeno letno kilometrino porabil vec. Ali?
Objave: 202
Teme: 16
Ocena:
0
Tudi sam sem dobil dopis od Petrola z občutno podražitvijo...
Iz obstoječih 0,05849 na 0,0697 in cenejši tok iz 0,03205 na 0,04955. Nekaj lahko sicer za 5 mesecev znižaš s točkami ki jih imam za 20 % popusta...
Gledam da bi zamenjal dobavitelja, ker me kljub porabi zlatih točk pride dražje na Petrolu kot na Geniju...?
Je kdo delal kaj primerjave?
Petrol GENI ECE
0,06975 0,0649 0,06598
0,04955 0,03599 0,04898
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Imam dizla ja. Kupil sem ga pa zato, ker sem pač hotel imeti dizla. Delam pod 10 k km letno tako da poraba ni bila nek motiv. Podobno bo z EV čez kakšne 4. leta, ko bo trenutni avto primeren za pokoj. Kupil ga bom, ker ga želim imeti in ne zato, da se mi bo splačal. Kot vsak drug, tudi sam kupujem avte, kateri imajo najboljše razmerje želje/cena avta in v okviru svojih želja izberem najcenejši avto. Je pa vsak avto zgolj stroj za proizvajanje stroškov.
Da se jim splača, pa kupujejo avte taksisti, rent-a-car, avtoprevozniki...
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
8.1.2020 ob 11:15
(*Zadnja sprememba objave: 8.1.2020 ob 11:28 uporabnik Fantocci.)
Jaz pa sedaj po daljšem obdobju dizelašev spet vozim bencinarja. Poraba zmerna, segreje se zjutraj hitreje, manj ropota... Zadovoljen in me prehod na dizla nazaj sploh ne zanima več.
Če v realnih razmerah EV res porabi 25kWh/100km (klimi, ogrevanju in radiju s subvuferjem se pač ne mislim odpovedat, pa 80 se tudi ne bom vozil, prehitevam tudi rad) potem ob sigurnem porastu cen elektrike primerjalno sploh ne bo kaj bolj zanimiv od bencinarjev ali dizelašev, pa četudi jim cene padejo.
Ker da si lahko čez noč na enofazni vtičnici nafilam samo za 100km dosega (torej brez hitrega polnjenja) je vseeno precejšnja omejitev mobilnosti. To je še vedno največji minus EV. Pri fosilcu pač natankaš v 5min in pelješ naslednjih 700-1000km.
Ocena:
34
25 kWh po 8 centov je še vedno samo 2 EUR na 100 prevoženih kilometrov. Se bi morala cena štroma dvignit čez vse razumne meje, da prideš na dizla/bencinarja. Ampak potem nabavna cena EV za nekoga, ki naredi 10-15 tisoč kilometrov na leto podre vse.
Za povprečnega uporabnika pa je po mojem nočno polnjenje popolnoma dovolj. Sicer pa redkokdo pride domov šele ob 23-ih. Se lahko mirno polni tudi po višji tarifi, če je sila.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
8.1.2020 ob 11:44
(*Zadnja sprememba objave: 8.1.2020 ob 11:46 uporabnik Fantocci.)
Hja, če dizel porabi 5l/100km ali bencinar 6l/100km in se še štrom podraži potem razlika ne bo tolikšna, da bi opravičevala drastično manjšo komoditeto (iskanje polnilnih postaj, dolgo polnjenje, mali doseg....). O tem govorim, ne samo o ceni na km.