PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka IVT Ax09

Ocena teme:
  • Glasov: 1 - Povprečje: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Csamo ali se vedno nocno redukcijo uporabljas zaradi hrupa OC (obcutljivi zenski del) ali pac objekt nima potreb? Spomnim se da si vgradil novo pumpo, dobro da nasa spi pr tamalmu in je ne slisi na drug konc bajte-pri meni pa TC ne OC...
Verjetno potem ob 5ih zjutraj rabi kar nekaj casa na polno da pride do set pointa? Kaksno si imel kaj porabo za december, mislim da imas celo vec radiatorjev kot pri meni 15.kom...
Jebeš TČ. Prejle glih prilezem na Slivnico in hlastam za zrakom, ko me kliče tast. Če sem doma. Ker me ni, pravi da me gleda k... in da bo kar na klop skipal, kar ima zame. In da je tega še pa još, da naj čimprej ponucam. Da bo vlačil, dokler ne bo 30 stopinj zunaj.

Bajta kar poka od zastonjske energije, jaz naj pa TČ preganjam in štrom plačujem? Ziher ja. Pa četudi požre le par evrov dnevno, zakaj bi jih?
Je pa res, Da se kuhamo v hiši. Non stop je vse odprto, pa je 25 ali 26 stopinj.

Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Tazga tasta imel bi tudi jaz  Big Grin
Pri nas pa odkar imamo tvojo IVT se nisem zakuril v kaminu, hebes pepel in ostalo smetenje, ko bo pod -10 me morda prime kaj takega
enako pri nas.Mah sej pepela ni sam k zakurim je pa takoj 25+.
Lepo skipane… Big Grin  glede na opis je TČ v ''biti'' nepotrebna in kljub nizki ceni ''draga''  Tongue Par gum za 400konj Smile

In zopet ne gre posplošit.. nimamo vsi tastov ( pri močeh-zdravih, mogoče niti živih ipd.), ki bi jim vozili...ali drugega sorodstva… Marsikje se tudi tu zastonj neha, če ''material'' sploh obstaja... Idea  
Marsikdo morda nima niti kam pospravit; če že čas, zdravje, dopušča postoriti kaj okoli drv, sekancev, peletov!?
Kolko bi cca prišel toplovodni kamin v bajto cca 60-70-80ih let prejšnjega stoletja, da to dela ''profi''?
  Izplačljivost vložka, da centralna že obratuje BP?
 Se splača k TČ (ne glede na nje ceno...) nadgraditi vodne kolektorje, doba povračila (cca 5mesecev vprašljiv izplen kolekt.)?
 Vržt ven radiatorje, tolčt tlake, da boš imel talno in nizek DV , itd ipd...?!
Debeloslojne izo. še niti nisem zajel...
Vsak ima ''nek svoj'' zorni kot, ki ni nujno univerzalen za vse, ne?! 
Tko tud odgovori, vprašanja o vložkih in izplačljivosti različni... , pa zdravje naj služi... Idea
Kakšna je optimalna velikost zalogonika za IVT, ki bo ogrevala slabo izolirano hišo. Cca 80 m2, radiatorji so ali bodo veliki kolikor bo mogoče smiselno vgradit (7 kom). Z 50 stopinj vtoka bi morali vzdrževat 21-22stopinj v hiši, v najhujšem mrazu.
Zalogovnik naj bi  nekaj toplote tudi akumuliral, ne samo za defroste, tako da TČ lahko tudi miruje kakšno uro ali dve. Pa še to, kakšen tip je priporočljiv, z izmenjevalcem ali brez.  Sanitarna voda je posebej. Obstoječi sistem je na KO, ki pa ni v funkciji.
Toplotno gonis 24/7 brez zalogovnika, na dviznem 37stC in bi moral imeti dovolj toplo. Tudi dvomim, da bi delala na vec kot 65% - seveda je dosti odvisno od mikrolokacije hise in kam toplotno postavis - juzna/severna lega.

Lani sem tako ogreval cca 135m2 (14 radiatorjev). Temperatura je sicer bila na bolj hladni strani od 19-21stC - odvisno od prostora. Porabila je 4600kWh - cca 470eur.
V tem času, ko so zunanje temperature od -5 do 5°C, bi TČ delala 24/7 na 30%. Kar pa je za moje pojme nesmiselno (najslabši izkoristek).
Tudi zato bo zalogovnik.
(3.1.2020 ob 17:06)FAE Napisal: Csamo ali se vedno nocno redukcijo uporabljas zaradi hrupa OC (obcutljivi zenski del) ali pac objekt nima potreb? Spomnim se da si vgradil novo pumpo, dobro da nasa spi pr tamalmu in je ne slisi na drug konc bajte-pri meni pa TC ne OC...
Verjetno potem ob 5ih zjutraj rabi kar nekaj casa na polno da pride do set pointa? Kaksno si imel kaj porabo za december, mislim da imas celo vec radiatorjev kot pri meni 15.kom...

Eno in drugo. Objekt ima v zunanjih stenah 40 cm cigla in posledično veliko akumulacije. Pa 18 cm izolacije in s tem relativno majhne izgube, a ni brez toplotnih mostov. Zaniha v času mirovanja ogrevanja temperatura ene pol stopinje v teh razmerah, ko je čez noč -5 do -10. Zaznavno za termometre, za rit niti ne.

Grundfos Alpha 1 je dejansko kar nekaj tišja od 40 let stare Sundstrandove, ni pa neslišna, vsaj na drugi stopnji ne, ki mi zagotavlja slabih 900 l/h pretoka. Na prvi stopnji je dejansko ne slišiš, ampak tam je nekih 500 litrov pretoka in s tem se ne bi rad igral.

Zadnjič so mi babe dejansko rekle, da bi lahko delala čez noč. Bom vsekakor sporbal ob priliki, zlasti me zanima kaj se bo zgodilo s porabo. Imam pa v spalnici radiator tako, da imam glavo slabega pol metra stran od ventila. Skratka, bi se dalo tako, da bi delala tudi čez noč, ampak ni neke potrebe, pa totalen mir imamo. Je najbrž vredno tudi tistega potencialnega drobiža razlike v porabi.

Kar se setpointa tiče, je danes potrebovala približno 4 ure, da ga je dosegla, ampak ne pozabi, da imam omejeno na 60%.

Kar se udobja tiče nimam nobenih pripomb, ne vem pa, če imam optimum porabe oziroma izkoristka. Tekoče porabe ne spremljam in je za enkrat še nimam v logih oziroma na grafih. Se je pa povprečna poraba te dni dvignila na okoli 21,5 kWh dnevno (beleženo od 4. novembra, ko smo na novo zagnali sistem po posegih). Imam pa 18 radiatorjev; 8 v pritličju, 9 v prvem nadstropju in 1 na stopnišču.

Aja, danes sem zakuril. Delovni dan, VT, jaz pa na kolektivnem. Malo pospravil po kleti, enemu stricu prodal stare radiatorje za 5 pirov, usput še zakuril. TČ je 3 ure mirovala.

(3.1.2020 ob 21:57)vip58 Napisal: V tem času, ko so zunanje temperature od -5 do 5°C, bi TČ delala 24/7 na 30%. Kar pa je za moje pojme nesmiselno (najslabši izkoristek).
Tudi zato bo zalogovnik.

Pri 50 stopinjah, ki jih zgoraj omenjaš, 30% po mojem ne bo dovolj. Ampak 50 stopinj je po mojem preveč za konstantno ogrevanje.

Si z obstoječo centralno že probal 24-urni režim ogrevanja?
No 50°Cje za najhujši mraz, kot sem napisal (-15 in manj).
Za sedanje temperature bo pa verjetno dovolj 35- 40°C.
Centralnar pride prihodni teden, hiša je stara 40 let, delno renovirana, okna, vrata, fasada brez posebne izolacije, podstrešje kamena volna, neogrevana klet.
Zalogovnik je v vsakem primeru dobrodošel. Velikost? 300L bo kar pravšnja izbira. Z manjšim ne boš veliko prišparal, saj potrebuješ enako količino priključnega materiala in tudi dela je enako.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Na manjšega niti nisem računal, prej večjega, kakih 500 litrov?
Pa še to, ali je izmenjevalec v zalogovniku smiseln ali ne?
Če boš priklopil SSE je, drugače ne vem čemu bi ga imel.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
SSE? sem našel precej različnih razlag Confused

edit,
Ok, najdu, sprejemnik sončne energije
S čim se je do sedaj ogrevalo?
1 ... 419 420 421 422 423 ... 541 Pojdi na stran 
Iskanje po temi