PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vgradnja ogrevanja v staro hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nič ne izgublja. Sicer pa se mi zdi 15cm glede na prvotno vprašanje pretirano. Je toliko ostalih toplotnih mostov, da nima kakšnega hudega smisla toliko dajati, jaz bi dal do nekje max 10cm. Saj v kleti ni -20°.
(2.1.2020 ob 22:40)Hanzi Napisal: Ti kar izoliraj, močno pa dvomim da boš celo klet izoliral za 100 evrov s 15cm. 
Najbrž si kakšno nulo pozabil napisat. 
Koliko eps izgublja na izolativnosti, če ga ne zascitis z mrežico in lepilom. Jaz imam dobrih 5cm že vsaj desetletje tako položenega v garaži.

Kolikor vom je za EPS kritično UV sevanje, kar se vidi na objektih, kjer se je izdelava fasade iz določenih razlogov zaustavila po lepljenju stiropora. Tak stiropor najprej postane rumenkost in počasi propada. Če je v kleti načeloma nič ne bi smelo biti narobe, četudi se ga samo nalepi. Estetika pa je seveda nekaj drugega.
Podrvrženost požaru tudi ni za pozabiti.
Estetika ni problem, dejansko bo stiropor stropu naredil uslugo, ker bo lepše za videt kot je sedaj (gol beton).

Požarna varnost? V kakšnem smislu? Nad stiroporom je samo beton, ki je negorljiv...? Elektrike pa ni v bližini.

Se strinjam, da je mogoče 15cm pretirano.
Saj najbolj pomemben je prvi centimeter izolacije, potem pa vsak centimeter manj.
Mogoče bi šli z 10cm ali celo 8cm?
Gre se pa za to, da bi za ne-veliko denarja lahko hišo še dodatno izolirali od spodaj, kjer je hladno.

Hlad bo prehajal iz zunanjih sten na stiku plošče z zunanjimi stenami - se strinjam.  Ampak tako je tudi sedaj, pa je v kleti nekje okoli 10C.
Čeprav pozimi lahko pade tudi do 5-7C, kar je pa že kar velika razlika do 20C v 1. etaži...

Kaj bi vi priporočili za izolacijo? Navaden stiropor? Se ga nalepi z lepilom ali se ga lahko "pribije" z žeblji? Verjetno je lepilo bolj praktično?

Hvala vsem.
Lepi se z lepilom, čez par dni se pa še znavrta in zabije sidra.
Ma ne komplicirat z lepilom in sidri za teh 10cm v kleti. Purpen je vse kar rabiš. Pa prej odprašit strop, morda tudi akril emulzija prej ne bi škodila. Torej pmeteš strop s sirkovo metko in gres enkrat čez z mačkom z emulzijo.
Prvič slišim, da bi se stiropor na strop kleti sidral. Po mojem nepotrebno.
Dokler se ne bo naveličal gledati goli stiropor, je mogoče res nepotrebno. Seveda, največ je pa odvisno od izvedbe lepljenja. To pa avtor ve sam, kako bo lepil in v kakem stanju je plošča.
Jaz ga ne bi sidral. Niti ga ne bi purpenal. Prednost lepila pred purpenom je ta, da ga lepilo "vakumira" na strop bistveno bolj kot purpen. Dvomim da plošča lepljena s purpenom od starta sama stoji na stropu. Jo moraš podpret, oziroma sidrati. Pri lepilu ne rabiš
Sonce naj sveti vsak dan!
Kot je Hanzi napisal. S purpenom ne prideš nikamor, lepilo pa v sekundi drži gor, veliko lažje loviš ravnino, dovoljuje tudi da plato potegneš dol, dodaš ali odstraniš količino lepila in daš še enkrat gor. Purpen samo "pade", če to narediš.
Jaz sem vseeno tudi sidral ampak zelo verjetno ne bi bilo potrebno. V mojem primeru je obdelava lepilo z mrežico in čez fin sloj ometa, ker ne gre za klet ampak pritličje, ki bo v prihodnosti lahko bivalno.
Predlagam lepljenje stiroporja tako z lepilom ,kot z purpenom,z lepilom ga lepo poravnaš in ga vakum zagrabi , purpen pa je dodatna garancija ,če sljučajno lepilo popusti, jaz sem tako delal fasado na vikendu in nisem nič sidral , bp
Zdravo.
Izolacijo bomo položili prihodnjo kurilno sezono. Hvala vsem za nasvete.

Naj še objavim povprečne dnevne porabe pri različnih režimih delovanja v januarja (ki je en najhladnejših mesecev).

Režim 1: 21c čez dan, 16c ponoči v dnevnem prostoru in kopalnici. 18c čez dan in 14c ponoči v spalnicah in hodniku:
24h povp. poraba: 33-37kwh.

Režim 2: 21c 24/7 za dnevno in kopalnico, 18c 24/7 za sobe in hodnik:
24h povp. proraba: 27-32khw.

Razlika je kar opazna. Veliko naredi tudi ekonomska plat - visoka in nižja tarifa - čez noč je tarifa namreč 50% nižja, za ohranjanje temperature v prostorih gre čez noč nekaj več energije kot prej, ko je bila poraba 0, a "bilanca" je pozitivna. Prav tako sistem med 6 in 9 zjutraj ne rabi veliko energije, da ohranja to temperaturo (povprečno 1kwh vsako uro). Prej pri režimu 1 je ravno v tem času sistem kuril tudi po 2,5-3kwh vsako uro med 6 in 9, ker je moral temperaturo dvigat za 6C.

Bom izdatno testiral režim 2, potem lahko primerjamo.
Nižja tarifa je daleč od polovice cenejša od višje. Četrtina je boljši podatek
Sonce naj sveti vsak dan!
Mama mia, bogi reveži. Kako morajo ljudje živeti?
A imate otroke?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
(27.1.2020 ob 06:13)Hanzi Napisal: Nižja tarifa je daleč od polovice cenejša od višje. Četrtina je boljši podatek

Redni cenik Petrola:
VT  0,06975
MT  0,04955

razmerje: 1,41

Torej je VT za 41% višja od MT ali MT za 29% nižja od VT. To pa ni niti polovica.
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi