(31.12.2019 ob 11:06)kixs Napisal: (30.12.2019 ob 23:04)FAE Napisal: Zunaj zopet -7C in se pada, danes zjutraj celo do -11C, nasa IVT pa kot z lahkoto vzdrzuje tdv42C, obcasno poraba skoci preko 4.4KWh, danes v 24h poraba 55KWh. Zaradi "nesrecne" postavitve se jo ponoci ko se vse umiri precej slisi v notranjost, zanimivo, da samo pri dolocenih frekvencah, morda jo spomladi ce bo volja postavim na zgornjo stran hise, bo pa kar velik poseg...
Na koliko jo pa teras, da gre na 4.4kW?
Od sredine decembra jo gonim na 43%. Prvi del decembra sem se se malo igral, vendar vidim, da nima smisla. Poraba precej visoka, se posebej ob pogostih defrostih na cca 1 uro, v hisi pa doloceni deli pretopli. Zdej imam nekje med 21 in 22.5stC. Edino opazam, da bo potrebno podstresje izolirat :lol:
Če imaš "plešasto" podstrešje, potem boš verjetno po izolaciji doživel razodetje. Pri nas se je skoraj 40 let pri podstrešju denar ven šauflal, zdaj pa je to čisto druga pesem. Gledano z vidika celotne investicije v obnovo hiše je bilo to daleč najbolje porabljenih par sto eur.
(31.12.2019 ob 17:07)bk9105 Napisal: Preberi FAEtove zadnje zapise, pa bo mogoče tebi jasno, kar meni ni.
Jaz še svoje, ki se šeta na 42-65%, nisem videl nikol na 2kW+, seveda, kot pišeš, med defrosti, tak da faktor pri vsem tem more biti tudi Tdv, moja se ukvarja s Tdv samo do 26stC.
Tdv je bolj simptom, kot pa faktor. Znižaj pretok, pa bo toplotna moč še vedno ista, temperatura dvižnega voda pa se bo povečala.
Kot je Fery napisal: izbrana modulacija pomeni izbrano moč, poraba na izbrani moči pa je odvisna od zunanjih temperatur (torej pri višji zunanji temperaturi višji COP in nižja poraba, pri nižji zunanji temperaturi nižji COP in višja poraba - a še vedno enaka toplotna moč).
Od tu naprej dvig pretoka pomeni znižanje temperature dvižnega voda, znižanje pretoka pa dvig temperature dvižnega voda. Medtem pa toplotna moč ostaja popolnoma enaka, le COP lahko nekoliko variira.
Naši regulatorji glede na toplotne potrebe hiš sicer res izbirajo stopnje modulacije, da zadostijo momentalnim potrebam po toploti, a to samo posredno vpliva na porabo. Glavni faktor so še vedno izgube v odvisnosti od zunanjih temperatur.
Generalno pa so na dveh identičnih objektih toplotne potrebe identične. Ne glede na to, ali govorimo o talnem, ali o radiatorskem ogrevanju. Samo način distribucije se razlikuje. Ker pa v praksi ni identičnih hiš so tudi medsebojne primerjave sila škatljive.