PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na drva z zalogovnikom, optimalna temp. dimnih plinov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če dnevno skuriš za tri (3)  80l samokolnice suhih drv
https://www.merkur.si/samokolnica-mq-v-0...rana-80-l/
in je voda v zalagovnikih samo na 40C, potem
a) imaš odprt šotor, ne hišo
b) gre vsa ta energija v lokalno črno luknjo
c) imate v hiši 50C (temperatura zraka)

Če bi imel izvedeno ogrevanje preko  zalogovnika, nebi potreboval škatle za hidravlično uravnoteženje.

Kako imaš urejeno sanitarno vodo ? Če je v enem od zalogovnikov potopni bojler in je nekdo 24/7 z jakuziju oz "porablja toplo vodo na veliko" potem ni noben misterij.

Na povezavi med zalogovnikoma izmeri premer cevi.
Vzemi neko vrvico, ovij jo okoli cevi (brez izolacije) po obodu, kar dobiš deli z 3.14 in dobiš premer cevi.

Ne razumem tudi tvojega načina kurjenja, kuriš namreč tako, kot da nimaš zalogovnika.
(27.12.2019 ob 22:35)nick101 Napisal: Ne razumem tudi tvojega načina kurjenja, kuriš namreč tako, kot da nimaš zalogovnika.

Brez, da se spuščam v vse ostalo, je ta del tudi meni misterij.
(27.12.2019 ob 22:35)nick101 Napisal: Če bi imel izvedeno ogrevanje preko  zalogovnika, nebi potreboval škatle za hidravlično uravnoteženje.

Kako imaš urejeno sanitarno vodo ? Če je v enem od zalogovnikov potopni bojler in je nekdo 24/7 z jakuziju oz "porablja toplo vodo na veliko" potem ni noben misterij.

Škatla ni kretnica ampak razdelilec, tak da kdor se odloči za te lične izolirane mešalne in direktne grupe, ponavadi investira tudi v razdelilec.

Na začetku posnetka se vidi ločen zalogovnik sanitarne vode, desno od peči.
Se kar strinjam z nickom101. 
Pri treh samokolnicah dnevno in pri temperaturah nad nulo.....kaj bo ko bo minus 15? Avtomobilska prikolica dnevno premalo?

Kaj je tole obkroženo, koliko Temperaturni vložek je v njem ( predvidevam da je nek termostatski mešalni ventil, podoben kot moj esbe)

Priložene datoteke Predogledne slike

Sonce naj sveti vsak dan!
Če sem prav razumel peetrasovo razlago, on ogreva hišo na on-off način. Nikjer pa ne vidim kakega mešalnega ventila s katerim bi reguliral temperaturo dvižnega voda. Verjetno ogreva prostore kar s temperaturo vode kotla  - torej cca 72°.
Vodo do vozlišča pod razdelilno grupo žene črpalka ob kotlu. Od tam pa jo v ogrevalni krog potegne črpalka ogrevalnega kroga. In če sta črpalki približno podobnih moči (pravi, da je imel črpalko ogr. kroga nastavljeno na 6) prav veliko vode za polnenje zalogovnika ne more ostati.
Mislim, da bo že s tem, ko je prestavil hitrost črpanja v ogrevalni krog na 1 povečal polnenje zalogovnikov.
Peetras poglej na razdelilnem setu kakšne temperature imaš v dvižnem in povratnem vodu ogrevalnega kroga.
Za primerjavo. Pri meni je bila ob 7h zunanja temperatura -4° dvižni vod je imel temperaturo 44°, povratni pa cca 40°.
Ne nakladajte preveč o premeru cevi. 30 kW peč vam poservisira baker 22 mm ali pocinkana 3/4 cev za šalo. Še dolgočasite se zraven.
Bo treba kaj drugega najti.
Naj skuri 5 šajtrg, če 3 niso dovolj.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Tanka cev na vhodu v zalogovnik pomeni večje mešanje vode, pri nekem pretoku, razen če pretok znižaš. Seveda pa pri konkretnem primeru ključni krivec ni premer cevi, zaenkrat ja tak premalo znanega.
Mešalni ventil je v mešalni grupi, skrit za motornim pogonom.
Ja Fery, drži dokler nimaš vmes razcepa z dodatno črpalko.
Je pa res, da bi pri temperaturah do nule moral vzdrževati temperaturo hiše in napolniti zalogovnike z nekje do 130 litrsko naklado drv in je verjetno glavni vzrok slabega izkoristka v kurjenju kotla. Da bomo pa tu kaj našli pa rabimo opis kako se sedaj to počne.

V vsakem primeru tri sajtrge drv da neko toplotno energijo od sebe. Razen če kakšne gnile palete kuri.
In ta energija mora nekam iti. Ali v hišo,ali pa v zalogovnik. Ajd lahko gre se skozi dimnik, kar tule kar nekaj jo gre, če ima TDP 240. Ampak totni niti ena sajtrga drv. Zato  dvomim da je hiša z nekimi 200m2 sposobna vsak dan pozreti 3 sajtrge drv pri zaprtih oknih in vratih in zunanji temperaturi nad 0.

Gomi
tudi če greje on off, bi v času ko ne greje, na polno grel zalogivnik. In glede na to da pravi da črpalko požene nekajkrat dnevno, potem.....
Tudi sam imam ob teh temperaturah nastiman timer na random. Dobre pol ure stoji, dobrih 10 minut pa laufa crpalka. TDV pa je okoli 45C.

Gomi
tudi če greje on off, bi v času ko ne greje, na polno grel zalogivnik. In glede na to da pravi da črpalko požene nekajkrat dnevno, potem.....
Tudi sam imam ob teh temperaturah nastiman timer na random. Dobre pol ure stoji, dobrih 10 minut pa laufa crpalka. TDV pa je okoli 45C.

Gomi

Gomi

Gomi

Gomi

Gomi

Gomi
Hanzi
točno tako. Sem že v svojem prvem prispevku omenil kje gre iskati napako. V ostalih odgovorih pa bolj ali manj razlagam kaj se dogaja v različnih okoliščinah pri njegovi vezavi. Saj o tem, da je nekaj narobe pri kurjenju smo mu pa tako vsi omenjali.
Mislim, da bomo danes ali jutri dobili odgovor, saj v zadnjem javljanju pravi, da bo danes sam zakuril, da vidi če domači delajo kaj narobe.
Moja prejšnja objava je pa zasluga posodobljenega foruma
Ha, ha, se tudi meni dogodi. Sedaj vedno odprem dva pss in po pošiljanju pogledam drugega, da vidim kaj je objavljeno. In če je dvakrat ali večkrat se potem še da uredit. Samo čas za urejanje je veliko krajši kot je bil prej.
Pozdrav, update:
Očistil peč in lambda sondo s kompresorjem in viola, vse dela kot mora.. Naj omenim, da je peč bila konkretno zabasana kot tudi lambda. Da sem segrel oba zalogovnika, sem skuril oz. še gori samokolnica in pol drv, debelih in drobnih. Saje v peči v kurišču in v drugih vratcih so se prav strdile in so bile podobne gmotam blata.. Najnižje je bilo tudi precej finega prahu, kjer sem malo udaril zadaj po turbolatorjih in se je usul črni prah.. Tako, da bo treba domače malo pobarati glede vzdrževanja..
Najprej se je za vprašat zakaj je do tega blata prišlo?
 Kako dolgo peč ni bila očiščena
Kakšna drva se kurijo( vlaga )
Kakšen dim gre iz peči?
 (Bel, ki po nekaj m od dimnika izgine kot pri avtu recimo,
 moder ki se ga vidi tudi 50m od dimnika (lahko zrihtam video)
Siv, črn ki zakadi celo vas?) 
https://youtu.be/MN4JfkDIwuY
Če ni prva oblika dima, potem je treba reševati naprej. 

Ali ima peč kukalo v spodnjih vratih? Če je v katerikoli fazi gorenja tema ( brez ognja) je nekaj narobe. Takrat je okolica hiše taka kot zgoraj na videu. Si res želimo takega zraka?
Takrat se tudi delajo obloge na peči in dimniku.
Osebno sedaj po 6 letih uporabe, peč in dimniški  priključek čistim 1x letno.
In ja, znam tudi jaz peč prepričat, da zakadi celo vas. Seveda se tega izogibam. 

Iz dimnika pa poberem samo pepel. Ni v njem nič drugega omembe vrednega. 

Skratka, zadevo si rešil začasno. Za trajno rešitev bo pa treba odpraviti vzrok. Ne samo posledico.

Aja, lambda se ne piha s kompresorjem. 
Lambda se posesa!
Vsi vzdrzevalc peči imajo sesalce in nihče kompresorja.

Turbolatorje jaz ob letnem čiščenju potegnem ven iz peči in izmenjevalec predrgnem z ( okroglo) dimniškp ščetko ustreznega premera.
Tudi tebi ne bi škodilo sodeč po opisu. 
Ali pa naj peč konkretno spuca dimnikar, ali servisna služba valherja.
Iz dimnika gre bel dim, peč nima kukala. lambdo sem najprej posesal, potem pa se spihal, skoditi ne more? obloge so nastale zaradi nepravilnega izgorevanja, vzrok pa nepravilno delovanje lambde. Kurimo pa drva stara leto in pol, vlaga je se malo prisotna..
1 2 3 4
Iskanje po temi