PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Plinska UNP pec - kako se uporablja?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

pred nekaj dnevi smo prevzeli hiso, kjer se nahaja plinska pec, ki ogreva na UNP. Ogrevanje je centralno, obenem pa plinska pec ogreva tudi sanitarno vodo.

Lahko kdo na kratko povzame, kako se ta pec uporablja? Od prejsnjega lastnika smo dobili navodilo, da obstajata “poletni in zimski nacin”.

1. Ali kdo ve, kaj pomenijo prizgane lucke?
2. Prvo stikalo je za ogrevanje vode, tretje za preklop med poletnim in zimskim nacinom, kaj pa je drugo?
3. Kako se ogreva voda? Je kak skrit bojler, ali se voda morda ogreva kar sproti?

Najlepsa hvala za pomoc.

Priložene datoteke Predogledne slike

1. Z neta potegni navodila za uporabo;
2. Prvo "stikalo" je za nastavitev temperature sanitarne vode, drugo za temp vode za ogrevanje, tretje letni/zimski način (v letnem se ne ogreva voda za ogrevanje)
3. Sanitarna voda se lahko ogreva pretočno - ko odpreš pipo se prižge peč ali pa je v peči manjši bojler - peč se prižiga občasno tudi ko je pipa zaprta.
lp
4. Ogrevanje na UNP je dražje kot na štrom. Prodaj peč in cisterno in vse skupaj ogrevaj na štrom.
To zimo spelji še na UNP. Istočasno poizveduj za neko ustrezno zamenjavo. Podatke o porabi iz te zime pa imej za referenco, ko boš primerjal s porabo novega ogrevalnega sistema.
Plan je zamenjati nacin ogrevanja takoj, ko se financno opomoremo. Se zavedamo, da je UNP kar drag.

Sem sem pisala predvsem z razlogom, ker peci ocitno ne znamo pravilno uporabljati, saj je kjub nastavljenim 21 stopinjam, precej hladno v hisi. Predvsem v zgornjih prostorih - termostat je namrec namescen v pritlicju.

Navodil za pec na internetu nismo nasli. Upam, da jih pridobimo od podjetja, ki je pec namestilo.

Tudi za toplo vodo - ce bi kdo vedel s pomocjo modela peci, ali je bojler za vodo notri, bi bilo super.
(24.12.2019 ob 08:39)pncka Napisal: Plan je zamenjati nacin ogrevanja takoj, ko se financno opomoremo. Se zavedamo, da je UNP kar drag.

Sem sem pisala predvsem z razlogom, ker peci ocitno ne znamo pravilno uporabljati, saj je kjub nastavljenim 21 stopinjam, precej hladno v hisi. Predvsem v zgornjih prostorih - termostat je namrec namescen v pritlicju.

Navodil za pec na internetu nismo nasli. Upam, da jih pridobimo od podjetja, ki je pec namestilo.

Tudi za toplo vodo - ce bi kdo vedel s pomocjo modela peci, ali je bojler za vodo notri, bi bilo super.
Na sobnem termostatu dvignite temperaturo za nekaj stopinj. Koliko imate nastavljeno sedaj?
Srednji gumb na peči ponaknite bolj na desno.
Ob cenejši tarifi elektrike se raje grejte z el.radiatorjem. Je ceneje.
Slikajte in obesite na forum podatke o peči, najdete jih na nalepki nekje na peči.
Imate za UNP cisterno ob hiši?
UNP cisterna je ob hisi, ja.

Danes sva ugotovila, da ima termostat zaznavo na 3 stopinje razlike. Tako da, ko sva imela nastavljeno na 21 stopinj, je pravzaprav pec zacela greti sele, ko je temperatura padla na 18 stopinj. Sedaj sva ga pac na vec nastavila.

Podatkov o peci nimava, razen modela, ki sem ga prilimala v prvem postu. 

To zimo se prezivimo, potem pa bo treba na kak cenejsi vir ogrevanja preiti Smile
Iskanje po temi