(16.11.2019 ob 17:29)Fery Napisal: Četrto pa je, da bomo vsi pocrkali in je popolnoma brez veze, da karkoli naredimo v življenju, razen da damo gate na glavo pa dva svinčnika v nos. Kaj šele, da bi naredili kaj prav.
Scolaš jurje in jurje za TČ, škoda pa ti je dati za en preklopni ali zapiralni motorni ventil? Fajn.
In kakšno zvezo ima TČ z nekim ventilom, kateri se bo mogoče prestavil enkrat na mesec/leto? Če bom tudi vsak teden moral iti v kurilnico in ga ročno prestaviti ta pot ne bo zaman. Hkrati bom pogledal kakšno je splošno stanje v kurilnici, kakšen je pritisk vode v sitemu, ali kje kaj kaplja, se kje nabira pajčevina... Če pa bi imel vse avtomatiš pa bi šel v kurilnico vsake kvatre ali pa še to ne. Sam se držin načela - boljša preventiva kot kurativa.
Prav imaš, seveda, ti imaš vedno.
Uganka je le, zakaj imajo sploh še ta dva ventila in pripadajočo šaro, beri peč in ostalo? Že takoj bi moralo leteti ven.
TČ ali nič, to sploh ni vprašanje, to je dejstvo.
Mi, ki smo dali manj kot 700 za TČ, damo komot zraven kitajski motorni zapiralni ventilation (21 eur), ali kitajski motorni preklopni ventil (26 eur) in pripadajočo kitajsko varčno pumpo (55 eur).
Vse troje imam že leta vgrajeno, do sedaj dela brez napak, za razred bolje od visoko zveneče in mnogo predrage tukajšnje renomirane šare. Lahko pa imam zgolj srečo in se dobro trefil pri nakupu. BMK, laufa kot ura.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Predlagam ploščni izmenjevalec, recimo proizvajalca SWEP (kalkulator je na njihovi uradni strani) - en izračun sem ti naredil v priponki. Nabaviš ga lahko pri podjetju Empor, cena za B10-30 je cca. 220€.
V kolikor bo TČ tipa ON/OFF potem je bolje imeti manjši zalogovnik s kačo.
... in potem še glikol v sistem, pa cena dodatne obtočne, pa pričakovan krajša življenjska doba obtočne zaradi večje viskoznosti medija (glikola), večja poraba zaradi dodatne obtočne, itd.
(17.11.2019 ob 14:23)gasper.tanko Napisal: Predlagam ploščni izmenjevalec, recimo proizvajalca SWEP (kalkulator je na njihovi uradni strani) - en izračun sem ti naredil v priponki. Nabaviš ga lahko pri podjetju Empor, cena za B10-30 je cca. 220€.
V kolikor bo TČ tipa ON/OFF potem je bolje imeti manjši zalogovnik s kačo.
Hvala Gašper po 18 postih le nekdo ki je odgpovoril na zastavljen problem
Največji riziko v življenju je, če nikoli nič ne razkiraš
(16.11.2019 ob 11:22)pepe16 Napisal: Imam zadovoljivo delujoč ogrevalni sistem 150m2 talnega ki ga sedaj napajam z pečjo na drva in na dvižnem vodu imam nastavljeno na 35 stopin. Ogrevanje sanitarne je urejeno. drva imam svoja.
Ker se mi pa včasih ravno ne ljubi kurit (predvsem prehodna obdobja)pa bi zraven dogradil en monoblok(LG za 2,5K€). V Hudi zimi pa bi kuril na drva. v cel sistem nebi dajal glikola zato bi monoblok vezal preko izmenjevalca.
sedaj pa ne vem kakšen izmenjevalec bi bil primeren za eno toplotno nekje7KW da bi dosegel temperaturo DV nekje 35 stopinj. na netu mi vrže te izmenjevalce https://www.bazenistotinka.si/katalog/og...-temp-75kw
ali bi bilo bolje dat zalogovnik z kačo ter kolikšna kača bi mogla bit da bi delalo povezava izmenjevalec TČ bi bila glikol da pozimi nebi zmrznilo
Kaj zalogovnik vode imaš? Če ne, daj raje zalogovnik vode in v njem kačo za kolektorje.
Z zalogovnikom boš veliko naredil svoji peči na drva, ker boš rabil v njej kuhati drva. Mogoče boš mogel v kurilnico samo enkrat na dan.
Jaz tudi tuhtam v podobnem sistemu. Zalogovnik z izmenjevalcem že imam, do spomladi se pa moram odločiti ali dat na streho dva ploščata kolektorja ali monoblok TČ. Kaj bi bilo pametneje?
(17.11.2019 ob 14:32)pepe16 Napisal: Hvala Gašper po 18 postih le nekdo ki je odgpovoril na zastavljen problem
Pa to je tebi problem? Kupiti en izmenjevalec? Jejhata. Naj ti raje nekdo drug to naredit. Je treba še mnogo. Zvezati ga, čistilne kose, dodatna pumpa, fitingi, bla, bla. Mnogo toga boš rabil.
Zapletel si se pa že pri najbolj enostavnem delu.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!?? Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ni čisto tako enostavno. TČ in njen izkoristek je zelo občutljiv na temp. dvižnega voda, za dober rezultat potrebuješ izmenjevalnik z vsaj 1,4m2. Še precej večji (4m2) bi moral biti v (kača) zalogovniku, kajti tukaj ni pretoka kot skozi ploščnega.
Najboljše je brez vsakega izmenjevalnika, protizmrzovalno zaščito lahko rešuješ na več načinov, vsi bodo boljši in cenejši.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(17.11.2019 ob 19:31)sassapo Napisal: Ni čisto tako enostavno. TČ in njen izkoristek je zelo občutljiv na temp. dvižnega voda, za dober rezultat potrebuješ izmenjevalnik z vsaj 1,4m2. Še precej večji (4m2) bi moral biti v (kača) zalogovniku, kajti tukaj ni pretoka kot skozi ploščnega.
Najboljše je brez vsakega izmenjevalnika, protizmrzovalno zaščito lahko rešuješ na več načinov, vsi bodo boljši in cenejši.
Je res, ampak izkušnje pri mojem Arothermu (tovarniški izmenjevalec glikol/voda) kažejo, da je potrebna le malce višja temp. DV na strani glikola, v prehodnih obdobjih do 1K, v hudem mrazu pri nekje 4-6kW toplotne moči do 2K.
Bistvenega vpliva na SCOP to ne bi smelo imeti.
Seveda, ampak ti imaš ustrezen izmenjevalnik z dovolj veliko izmenjevalno površino.
Ker uporablja zalogovnik in drugi vir (drva) se mi zdi precej bolj smotrno protizmrzovalni problem rešiti na drug, optimalnejši način.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Kaj pa protizmrzovalna zascita v primeru izpada elektrike, glikol, izpustne pipice (ce si doma), ups za pogon obtocne. Se kaka resitev? Izkusnje z upsi?
12V grelna folija nalepljena na izmenjevalec v kombinaciji preciznega termostata katerega tipalo enako prilepimo na izmenjevalec, se mi zdi še najboljša rešitev. Akumulator izberemo po želji in zahtevah avtonomije.
18.11.2019 ob 15:15 (*Zadnja sprememba objave: 18.11.2019 ob 15:27 uporabnik bozgom.)
Če bi moral izbirati med akumulatorjem in antifrizom bi vsekakor izbral antifriz pa tista 3..4% večje izgube zaradi °ali dve višje temperatura DV gor ali dol. Kot lahko zmanjka elektrike iz omrežja jo lahko zmanjka tudi iz akumulatorja. Antifriz v sistemu pa ne potrebuje nobenega dodatnega zunanjega vira, da prepreči škodo.
Sem pa še vedno najbolj za varianto, da takrat ko ne uporabljaš TČ in je nevarnost zmrzovanja iz nje izpustiš vodo.
Slej ko prej se naredi, da te več dni zapored ni doma in če takrat pride do tega, da se poklopijo kritične situacije, potem je le glikol/antifriz najbolj trotl zihr varianta. Sam bi šel samo v to opcijo, če bi moral izbirati.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.