Morda je za predebatirat tudi "zakasnitev" oz. kratkotrajno dovoljeno preobremenitev "pancark". Všečna lastnost napram tarifnemu odklopniku, ki izklopi veliko hitreje...
Zgornji diagram iz druge strani pdf-a
http://www.eti.si/images/userfiles/sl-SI.../NV_TD.pdf (stran dokumenta 522) bi naj veljal za hišne vrednosti 16, 20 in 25A, poleg ostalih seveda.
Naj kdo iz stroke (arbajter?) potrdi, dopolni ali ovrže moje razumevanje (nisem štromar...) na primeru 20A varovalke:
1. nazivni tok, torej 20A, je varovalka zmožna prenest trajno, neomejeno dolgo.
2. 1000 sekund (približno 2h45min) je sposobna prenest 30A.
3. 50 sekund je sposobna prenest 40A.
4. 10 sekund je sposobna prenest 70A.
5. 1 sekundo je sposobna prenest cca 100A.
itd.
(čase pod 10 sekund bi v praksi imenoval zagonske/vklopne tokove velikih elektromotorjev, transformatorjev, stikalnih napajalnikov, frekvenčnikov, ...)
Seveda je po tovrstni preobremenitvi potrebno varovalki dati čas da se ohladi.
Kolikšen je ta čas ne vem, a po kmečki logiki predvidevam, da v primeru 2. vsaj kakih 15 minut, medtem ko v primeru 4. morda kakšno minuto. Ako se varovalka "hladi" pod obremenitvijo, občutno nižjo od nazivne, je čas "regeneracije" krajši, če pa je med hlajenjem obremenjena blizu nazivnega toka pa se čas hlajenja občutno podalša, sploh v primeru 2., saj je pri daljši preobremenitvi varovalka v celoti bolj pregreta.
Sem ga kje pihnil mimo?
Ups, pri 2. sem pozabil na eno ničlo. Mišljeno je seveda 10000 sekund, za 2h45min.