PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priključna moč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Priklop smo zmanjsali iz 3x25 na 3x20A ker je ceneje in objekt se ne obratuje na polno da bi potrebovali vec.

Sedaj ce pogledam poloznico pise da imamo priklop 3x20A in obracunsko moc 7KW. Od kje so dobili 7KW, nikakor se ne izide izračun z 20A varovalko na eni fazi. Torej od kej 7KW
Gospodinjstvom se odbije mislim, da 7kw, tako da ti plačuješ namesto 14 sedaj 7kW
Tako je, prej si pri 3x25 plačeval pa 10kw namesto 17.
Sonce naj sveti vsak dan!
(3.11.2019 ob 11:57)markobb Napisal: Priklop smo zmanjsali iz 3x25 na 3x20A ker je ceneje in objekt se ne obratuje na polno da bi potrebovali vec.

Sedaj ce pogledam poloznico pise da imamo priklop 3x20A in obracunsko moc 7KW. Od kje so dobili 7KW, nikakor se ne izide izračun z 20A varovalko na eni fazi. Torej od kej 7KW

Koliko pa imaš stroškov z 3x25A oz. koliko se plača tistih 10kw?
Koliko pa 7kw (3x20A)?

Smo na začetku gradnje in so mi na elektru svetovali 3x25A, ker naj bi se kasneje lahko zmanjšalo na 3x20...obratno bi šlo pa z malo več komplikacij oz. stroškov.

Po elektro načrtu inštalacij bi zadostovalo 3x20A, toplotna črpalka bo zrak voda 8kw.
Kaj to pomeni da se gospodinjstvom odbije 7Kw?
Lahko vsako od treh faz obremenim z 20A oziroma z 16A zaradi varovalke ki sciti vodnik ali ne?

@Majk77 iz 3x25a na 3x20a smo sli zaradi 5eur razlike na mesec in ker ne potrebujemo 3x25A, moras pa v zakup vzet spremembo ki te stane okol 40eur to je menjava za manjse pancarke, tolk zaracuna elektro. Torej se ti sele po dobre pol leta pozna na poloznici teh 5eur ceneje. Moras pac vedeti kaj potrebujes in kaj ne.
Totalna neumnost. A je res 5 evrov? Ali je 3?
Zna biti, da boste kdaj rabili nazaj gor. Takrat je lahko težje ali celo nemogoče. 
Ok, za eno zimsko jakno bo. Bogatija.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ne odbije se vedno 7 kW, poglejte si tabelo varovalk in obračunskih moči. 
Npr obračunska moč 7 kW se obračuna tako pri 3x 16A, kot pri 3 x 20 A.
Pri čemer v prvem primeru lahko iz omrežja 'potegneš' 3faze * 230V * 16A=11,04 kW, v primeru z tremi 20 A varovalkami pa kar 13,8 kW, a plačaš enako. 

Kot je v spodnjem liku omenjeno, sprememba košta 28,84 € in ne 40 €. 
Prihranek iz 3x25 na 3x20A pa je (10 kW -7 kW) * 1,8271= 5,4813 €/mesec, oz 65,77 € letno, kar pa ze nekatere ni malo. Zakaj bi plačeval nekaj, česar nikoli ne rabiš. 
https://www.elektro-ljubljana.si/pogosta...jski-odjem
Nikoli ne bom razumel tistih, ki zagovarjajo tistih "7kW" priključne moči (3x20A). Ali pa 10. Ko se tem pridruži še 7kW od indukcije in naslednjih 7kW od strojev, da sesalca, vseh vtičnic in na njih priključenih reči ne upoštevam se hitro zgodi "mrk". In da pridejo gospodje z avtom, na katerem je narisana tista oranžna črta in na njem piše "vedno z vami" jih je potrebno plačati kakih 50€. Da pa me bo celo življenje strah, da mi pancerka ven flikne ali pa da si bom moral pisat neke urnike, kdaj kateri stroj vklopiti, toliko Gorenjca pa še vedno nisem.
Tokrat se za spremembo strinjam s tabo.

Je pa res, da obstaja tudi drugi način. Drugačen od teh pajacov. Elektro omara zunaj ima lahko tudi svoja vrata. In ko Fery vrže pancerko ven, ima za prva vratca ključ, jih odpre in pritisne gumb. Kot po čudežu spet vse dela.
Ni pa potem posla za une pajace. Zato se pri nas to ne sme vgraditi.
Kot sem napisal objekt trenutno ne rabi vecje priklope in jih se par let ne bo.

Se vedno si pa ne predstavljam a je teh 7KW samo obracunska moc obracunavanja ali kaj?

Torej pri priklopnem mestu 3x20A vsako od treh faz lahko obremenim z 4,6KW?

V omarici pa lahko vsako fazo za določene porabnike priklopim z 16A varovalko z 3,7KW ali pa z 2x10A varovalko z 4.6KW?
(3.11.2019 ob 18:40)markobb Napisal: Kot sem napisal objekt trenutno ne rabi vecje priklope in jih se par let ne bo.

Se vedno si pa ne predstavljam a je teh 7KW samo obracunska moc obracunavanja ali kaj?

Torej pri priklopnem mestu 3x20A vsako od treh faz lahko obremenim z 4,6KW?

V omarici pa lahko vsako fazo za določene porabnike priklopim z 16A varovalko z 3,7KW ali pa z 2x10A varovalko z 4.6KW?

Mama mia!!! Vsako fazo lahko obremeniš za 20A.
Saj ti piše na papirjih, ja, točno tako.
Ali kakšen dokaz bi rad ti za to?
Tudi v omarici daš 3 x 20A. Max. Al pa kar čš.

V bistvu je prav vseen k..., kaj napišejo na papir. Lahko bi napisali tudi 14 kW, ali pa 100 kW. 
Nekaj pač morajo zaračunati. In zraven napišejo eno oslarijo. Ti pa to plačaš.
Teh 7 KW je tisto kar ti obračunavajo na položnici.
V resnici jih imaš 14 (toliko držijo varovalke v primeru enakomerne obremenitve faz)

Ne razumem pa Ferya in tisti gumb v omarici.......
Meni so gumb montirali na vratcih omarice, tako da ni potrebno nobeno odpiranje.
In to je ravno smisel gumba, da ti ni treba menjavati varovalk pri vsaki preobremenitvi in to plačevati. Ne vem kakšen smisel je potem da kličeš dežurnega električarja da ti stisne gumb?
OK, imam tudi jaz ključ omarice (prej ali slej ga bodo zamenjali) in bi lahko menjaval varovalke, pa to ni bilo potrebno nikoli. In pravzaprav tudi gumba mi ni bilo potrebno stiskati, kar očitno pomeni, da sem uspešno porazdelil breme po fazah.
Homer
Ja elektro primorska ima že lepo te odklopnike na vratih omare. Zdaj že celo mesečno obračunavajo strom.
Na celini imamo pa se kar kable iz strehe na streho, pancerke nekje v podstrešju v neki kovinski škatli, stevec stuk ali dva nizje, o odklopnikih pa....
Arbajter
Nekateri kuhajo na plin. Pa tudi če elektrika 7kw indukcija ne papa dolgo, ker ti v 10 minutah vse skače po njej (vre).
Ajd če pa imaš zraven še bojler, likalnik in pralni ter pečico vstekano pa začne kaj dogajati se (sploh če imaš čudno po fazah obremenjeno).
2 gospidinjstvi, oboji kuhajo na Strom, pa se ni bilo potrebne menjave pancerke 3x25. Baje so že tuhtal o 3x20 A, ampak.... Za probat bi bilo....odpreti tisto listo v mansardi in testno notri poriniti 20A da vidim koliko jih bo trgalo
Morda je za predebatirat tudi "zakasnitev" oz. kratkotrajno dovoljeno preobremenitev "pancark". Všečna lastnost napram tarifnemu odklopniku, ki izklopi veliko hitreje...

Zgornji diagram iz druge strani pdf-a http://www.eti.si/images/userfiles/sl-SI.../NV_TD.pdf (stran dokumenta 522) bi naj veljal za hišne vrednosti 16, 20 in 25A, poleg ostalih seveda.

Naj kdo iz stroke (arbajter?) potrdi, dopolni ali ovrže moje razumevanje (nisem štromar...) na primeru 20A varovalke:

1. nazivni tok, torej 20A, je varovalka zmožna prenest trajno, neomejeno dolgo.
2. 1000 sekund (približno 2h45min) je sposobna prenest 30A.
3. 50 sekund je sposobna prenest 40A.
4. 10 sekund je sposobna prenest 70A.
5. 1 sekundo je sposobna prenest cca 100A.
itd.
(čase pod 10 sekund bi v praksi imenoval zagonske/vklopne tokove velikih elektromotorjev, transformatorjev, stikalnih napajalnikov, frekvenčnikov, ...)

Seveda je po tovrstni preobremenitvi potrebno varovalki dati čas da se ohladi.
Kolikšen je ta čas ne vem, a po kmečki logiki predvidevam, da v primeru 2. vsaj kakih 15 minut, medtem ko v primeru 4. morda kakšno minuto. Ako se varovalka "hladi" pod obremenitvijo, občutno nižjo od nazivne, je čas "regeneracije" krajši, če pa je med hlajenjem obremenjena blizu nazivnega toka pa se čas hlajenja občutno podalša, sploh v primeru 2., saj je pri daljši preobremenitvi varovalka v celoti bolj pregreta.

Sem ga kje pihnil mimo?

Ups, pri 2. sem pozabil na eno ničlo. Mišljeno je seveda 10000 sekund, za 2h45min.
3 ure 30A?
Tole pa bo najbrž preveč optimistično.
1 2
Iskanje po temi