PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nova peč za centralno - pomoč pri izbiri

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne odpiram nove teme, rabim vaš nasvet oziroma vaše izkušnje pri prenovi kurinice.
V planu imam prenovit kurilnico. Trenutno imam peč na drva Viadrus 24kW in TČ za sanitarno vodo - 300l, ki je hkrati tudi bojler za centralno peč.
TČ ostane kot je, zamenjal bi peč in dodal zalogovnik
- nova peč na drva z vpihom
- zalogovnik za vodo 1,5 - 2 k litrov
- regulacija temperature za 2 stanovanja

Živim v družinski hiši zgrajeni v letu 1972. Hiša je bila komplet prenovljena (leta 2008 -2010), fasada stiropor 12 cm, vsa okna in vrata zamenjana (dvojna zasteklitev), streha je nova. Hiša ima kletne prostore in 2 nadstropja/stanovanja. Površina enega stanovanja je cca 80m2, stopnišče pa je od kletnih prostorov do vrha - cca 6m2. Radiatorji so že nameščeni po stanovanju. Za vsako stanovanje bi želel imeti svojo regulator temperature.
Za peč in regulator bi rad neko srednjo kakovost in ceno.
Kakšne so vaše dejanske izkušnje in kakšna so vaša priporočila?
Na radiatorjih imaš navadne ventile?
Vremensko regulacijo in neko sobno enoto(ali tetmostatski ventile)
Sonce naj sveti vsak dan!
Na radiatorjih so termostatski ventili. sedaj imam v vsakem nadstropju sobno enoto, kjer nastaviš temperaturo in zadeva dobro deluje. Z novo pečjo in zalogovnikom pa pride še nova regulacija.
Zanimam me še kako močno peč potrebujem? Kot sem že omenil, Viadruska ima 24kW in precej izgub in zadostuje potrebam. Ko je zunaj -20C, takrat pa je malo v škripcih in jo je potrebno kurit cel dan. Če je vreme okoli 0C, potem ponavadi zakurim zjutraj, preden grem v službo in nato še ko se vrnem. Temperatura sicer pade, ampak ne drastično za cca 3C.
Pri zalogovniku boš rabil vremensko, ali vsaj nek 3 motni termostatski ventil. Svetujem vremensko.
Vsaka peč na pirolizo bo dovolj močna(tudi manj kot 20kw, kjer pa praktično nimaš veliko izbire), glej velikost(dimenzije)kurišča in vrat, ker ne vem kakšna polena boš kuril.
Ne vem koliko imaš namena investirati.
Sonce naj sveti vsak dan!
Malo sem gledal po tem forumu glede peči, veliko je govora o "Marcedesih" in "Cliotih" pri pečeh, gledal sem peč Centrometal uplinjevalni kotel biotec-l 25 - lambda sonda, nekje srednji razred, Eko sklad povrne del investicije. Nekateri jo hvalijo, drugi ne, podobno kot pri avtomobilh ;-)
Sedaj imam polena 35 - 40 cm, pri tej peči pa so do 55 cm, torej realno 50 cm, kar je kar ok. Glede denarja pa približno takole:
- peč okrog 3k€
- 2 x zalogovnik 1000l malo več kot 1k€
- regulacija je še ????
- ostali material + delo ???
- štrom napeljava in vezava regulatorje - sam svoj mojster
Torej pridem nekje čez palec 6k€
1 2 3 4
Iskanje po temi