PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke / hiša iz 80ih / radiatorsko ogrevanje / Daikin vs. Micka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(25.10.2019 ob 23:10)Tone Napisal: Kako se grelci vključujejo. Filing imam, da zadeva dokler more, dela na kompresor, ...

Meni dela drugače. Ko bi moral kompresor delati nad 80%, vklopi grelec. Imam enega 3kw. Ko se teh 3kw vklopi in je on/off, to pa preseže potrebe, potem kompresor zniža na ustrezno modulacijo. Nekje pri -20 delata oba na polno. če bi imela še ne grelec, bi pa najbrž tega TČ vklopila, čim bi kompresor prišel na 80%. Kako algoritem točno je zadaj ne vem, ampak v osnovi je tako. Sprojektirana je nekje na -7, -8 in tudi dejansko je nekje tam mejnik, ko kdaj prižge grelec.

V praksi pri nas (Kranj, dobro izolirana hiša) to pomeni, da se je 3kw grelec zaradi manjka moči vklopil in porabil:
sezona 2015/16: 22kwh (2,24€)
sezona 2016/17: 68kwh (6,3€)
sezona 2017/18: 146kwh (12,72€)
sezona 2018/19: 17kwh (1,51€)

Upam, da kaj pomaga odgovoriti na tvoje vprašanje, čeprav gre za zgolj en primer klima TČ, do drugih je pa težje priti, ker so načeloma sprojektirane na -20 + če eno cifro zraven, da je za ziher.
@JaBK potem nimaš nastavitve, da ti pri eni temperaturi obvezno izklopi kompresor in samo še grelec dela.
Sicer se pa lepo vidi pomlad 2018, takrat ti je grelec deloval dobra 2 dni.

-7°C je tim. bivalentna točka, to je ko sta poraba hiše in proizvodnja kompresorja izenačena, tako naj bi se projektirala TČ, torej so grelci del projekta, ne kaprica.

Da ne pozabimo: 28.2.2018, na zadnji dan meteorološke zime smo se prebudili v najhladnejše jutro. V Novi vasi je bilo -27 stopinj Celzija, na Jezerskem -25, Babnem Polju -24, v Logatcu -22, Velikih Laščah -21, na Letališču Jožeta Pučnika in v Kočevju -20, v Ljubljani -12 in na letališču Portorož -5 stopinj Celzija.
Bivalentna točka je tista temperatura pri kateri je toplotna moč TČ enaka toplotnim izgubam objekta. Kje bo ta točko določiš sam z izborom moči nove TČ. Lahko je bivalentna točka pri +3°C, pri -7°C ali pri projektni temperaturi napr.-13°C ali ... ali pač izbereš tako TČ, da ti pokrije vse potrebe objekta pri vseh pričakovanih zunanjih temperaturah.
Če gledaš te ekstremne negativne temperature običajno nastopajo proti jutru, pred sončnim vzhodom in trajajo neka ur. Preko dneva pa so te temperature precej višje.
@Tone
ne, nekatere TČjke imajo tako. Vaillant, če se ne motim. Ali dela eno ali drugo, pri meni lahko dela v spregi.

28.2.2018 je bila poraba za:
- ogrevanje objekta (brez SV) 42,3kwh (3,89€), od tega so porabili grelci za pomoč, ker ni zmogla 19,1kwh (1,63€)
- ogrevanje SV 11,2kwh (1,24€)
po urah je šlo takole:
[Slika: 2822018.jpg]

Legenda: rdeči stolpci in tisti bel je za ogrevanje:
1. stolpec (seštevek kWh): celotna poraba za ogrevanje objekta
2. stolpec (seštevek €): koliko evrov me je stala poraba iz prvega stolpca - excel loči med Vt in Mt
3. stolpec (GrO (kWh)): koliko od porabe iz prvega stolpca je padlo na grelce
4. stolpec (GrO(€)): koliko evrov me je stala poraba iz 3. stolpca
5. stolpec (Vsota od št. Defrostov): število defrostov
modri stolpci so za ogrevanje sanitarne vode (SV):
6. stolpec (seštevek kWh): celotna poraba za ogrevanje SV
7. stolpec (seštevek €): koliko evrov me je stala poraba iz 6. stolpca

Temperature najbrž lahko pogledaš na ARSOtu, moj kraj je Brnik.
Super @JaBK, bom naštudiral. Hvala za trud.
Sicer pa z -20 zjutraj mislim na izklop kompresorja, ki se odzove na trenutno temperaturo in menda imajo to točko nekateri nastavljeno n -10 ali še manj mraza, so pač gorenjci kar se kompresorja tiče. Zamenjava eno leto prej je precej dražja kot vsako leto 200kWh večja poraba.
Ne vem, pri nas je bilo očitno "zgolj" -20 in kompresor ni čepnil.
Če bi hotel še kako statistiko, mi pa povej. mi beleži vsako minuto in pivot tabelce naredijo delo enostavno.

(28.10.2019 ob 18:57)Tone Napisal: Super @JaBK, bom naštudiral. Hvala za trud.
Sicer pa z -20 zjutraj mislim na izklop kompresorja, ki se odzove na trenutno temperaturo in menda imajo to točko nekateri nastavljeno n -10 ali še manj mraza, so pač gorenjci kar se kompresorja tiče. Zamenjava eno leto prej je precej dražja kot vsako leto 200kWh večja poraba.

In pa ker ne morem več urejati prejšnjega posta...

Kot sem napisala že prej, ker sem pač enkrat to gledala, ko smo se pregovarjali kdaj in kako se grelci vklopijo. Mislim, da ima TČ sama pamet, da ne spusti  kompresorja preveč delati, če ima možnost vklopa grelcev. Od takrat mi je v glavi ostalo, da je nekje 80% tista mejna obremenitev za neko tako mašino, ko se ji začne življenjska doma krepko krajšati zaradi preobremenitve in res ko sem šla gledati te podatke, je dejansko sama TČ tudi tako nastavljena. 

EDIT 2:
ne štekam, kako ta forum dela. Ampak očitno četudi pišeš nov post pa je prejšnji bil tvoj, samo doda. Zadevo sicer pozdravljam, to je dobra funkcija
@JaBK V tabeli mora biti nekaj ful narobe, od 6 do 8h je porabila 1,5kW, nič grelcev, zunaj pa -20°C, imaš kako razlago?

Glede 80%, po moje je večji problem nizka zunanja temperatura, in posledično večjo moč (bolj obremenjen kompresor), predvsem pa, pri -20 je COP komajda kaj nad 1.
Večini TČ lahko bivalntno točko, ali pravilneje, dovoljenje za vklop grelcev nastaviš v servisnem meniju. Tam tudi nastaviš °min, kar pomeni za koliko časa in pri koliko °C primanjkljaja dvižnega voda naj se vklopi prva stopnja pomoči, enako velja za drugo, tretjo... Nekatere TČ so opremljene z elektronskim relejem, kjer se moč grelnikov zelo natančno prilagaja primanjkljaju kompresorja.
Vse to velja do "fizikalne" temp. katera je med - 10°C za slabše in - 22°C za najboljše naprave, katere se da kupiti.
Zakaj je dopustno reklamirati in prodajati laži, na katere nekateri kupci padajo kot na zrele hruške...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zubadan bi naj deloval do -28°C. Koliko takrat kompresor da od sebe je drugo vprašanje, vendar lahko pomaga grelcem.

Da ni skok porabe takrat, ko je najbolj mrzlo pa leži v fiziki. Dokler je objekt ogret črpa nakopičeno toploto, ko je odvzem večji pa začne temperatura padati in posledično z zamikom, začne TČ delati z večjo močjo. Podobno se dogaja poleti, ko sije sonce in v mansardi postane prevroče šele na večer in ne ob 12 uri, ko je sonce v zenitu.
(28.10.2019 ob 19:39)Tone Napisal: @JaBK V tabeli mora biti nekaj ful narobe, od 6 do 8h je porabila 1,5kW, nič grelcev, zunaj pa -20°C, imaš kako razlago?

Glede 80%, po moje je večji problem nizka zunanja temperatura, in posledično večjo moč (bolj obremenjen kompresor), predvsem pa, pri -20 je COP komajda kaj nad 1.

Malo je še sanitarno vodo ogrevala v tem času (najbrž vseh 90 minut, kolikor je nastavljen interval, preden hočeš nočeš prestavi nazaj na ogrevanje objekta). Moraš sešteti 1. in 6. stolpec. Med ogrevanjem SV pa grelcev ne prižiga, ker ga nima. Namreč TČ ne ogreva SV z vgrajenim grelcem, ampak zna upravljati z grelcem, ki je nameščen v bojlerju. Tega meni TČ ne upravlja, takrat ga niti še nisem imela.
Po moje je kompresor na eni fazi in ko vklopi tretji 3kW grelec, mora kompresor izklopiti, če ne je bajta hitro v temi.
Glede akumulacije, vremenska določa T dvižnega voda TČ pa jo skuša doseči. Akumulacije tu sploh ni.
Tonetova skrb bi bila opravicena, ce bi na mrzlo jutro, ko bi bile T -20 stopinj, vse TC zacele ogrevat ohlajene hise. Samo v tem primeru bi vse TC delale z max mocjo. Ko so pa hise ze predhodno ogrete pa bi se nekaterim moc samo malo povecala, nekaterim pa sploh ne. Ali pa, ce bi vse TC v tistem trenutku zacele ogrevat SV z max mocjo. Kar pa je spet nemogoce, ker imamo uporabniki razlicne nastavitve. Je kar nekaj faktorjev, ki bi se morali zloziti skupaj, da bi prislo do preobremenitve elektricnega omrezja.
Jaz imam kompresor in grelec na isti fazi (TČ je enofazna). Tako je narejeno tovarniško in smo se odločili to ne tikati, dokler zadeve delajo in ker bi bili ob garancijo. Ni vrglo ven nikdar.

Akumulacija dela toliko, kot pač ne pusti, da se povratni vod preveč ne ohladi, čeprav TČ ne zmore. Ker ga stene pomagajo držati visoko.
Seveda deluje, ampak troši več kot elektro grelniki!
Za nameček je še kompresor vseskozi na temperaturnem limitu, kar menda zelo blagodejno vpliva na življenjsko dobo!?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
A pol moja NIBE pri -25 tut troši več kot grelci? Sicer pa je za naš okoliš absolutno najnižja izmerjena tempratura -23,20°C in kdaj preneha delovati očitno nikoli ne bom mogel preveriti. Angel Angel

PS sem pač napisal Zubadan-a. Praktično vsi tipi novejših  TČ imajo mejo pri tam -25°C. Nekateri celo pri -30°C. In po prospektih imajo vse, pri teh mejnih vrednostih COP višji od 1.
1 ... 4 5 6 7 8 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi