Objave: 68
Teme: 17
Ocena:
1
Pripravljam osnutek tlorisa za bodočo hišo, ki ga bom posredoval projektantom oz. proizvajalcem za pripravo ponudbe.
Znašel sem se pred zagato, ker ne vem kako velik naj bo tehnični prostor oz. utility. Predvideno je, da naj bi bil prostor stičišče vseh strojnih, vodovodnih in elektro inštalacij z vsemi ventili, varovalkami itd. ter da bo v njem postavljena notranja enota toplotne črpalke (z vgrajenim bojlerjem).
Trenutno imam za to prevdiden prostor velikosti 2.31 m2, notranjih dimenzij 1.10 x 2.10m. Bo takšna velikost dovolj, ali naj ga raje nekoliko povečam?
Hvala za odgovore.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Če boš dobro zastavil kaj bo na kateri steni, potem je taka velikost dovolj. Kako je pa kaj servisirat in popravljati v takšnem prostoru, to je pa druga zgodba.
Objave: 57
Teme: 8
Ocena:
1
8.8.2019 ob 13:52
(*Zadnja sprememba objave: 8.8.2019 ob 13:54 uporabnik Nemelk.)
Pozdrav, malce se urivam, ampak imam enako vprašanje. Tehnična soba 5,4m², 2,5x2,1m. Toplotna črpalka za ogrevanje z bojlerjem, rekuperacija z kanalsko klimo, voda, ele. omara in zamrzovalna omara 60x60cm.
Gre vse to not? Svetla odprtina vrat 80cm dovolj?
Hvala, lp
Objave: 218
Ocena:
4
Tudi sam sem tik pred začetkom gradnje, oz. včeraj smo vlili ploščo.
Kot spremljam zadeve, nas je kar nekaj z enakimi kvadraturami Utility.
Mi2 imava 5,20m2 (2x2,6m). Svetla odprtina vrat bo 90.
Drugače pa tudi predvidevava notranjo enoto toplotne, pralni in sušilni stroj, ter kak regal za odlaganje.
Kako je v praksi, tisti ki ste že vseljeni, kako velik imate prostor?
lp,
Objave: 4017
Ocena:
26
Jst imam nekih švoh 6m2, prostora dovolj za vse potrebno (SV, TČ, PS, SŠ, razdelilnik talnega gretja, glavni dovod vode v hišo, zmrzovalna skrinja, nekaj shrambe in nekaj krame...če rabiš kaj odvijačiti in se obrnit je dobro, da je vsaj nekaj viška prostora.
Objave: 218
Ocena:
4
Ja saj ravno to me malo bega, v praksi je prostora dovolj za te 3 zadeve, upam pa da bo dovolj tudi ko je potrebno kaj premakniti in kaj pošraufati.
Imam tudi glavni dovod vode planiran v tem prostoru (oz. trenutno speljane cevi v AB plošči).
Mi2 imava v enem kotu planiran tudi dimnik (sicer bo ogrevanje na TČ zrak-voda), ampak nikoli ne veš kako se obrne čez leta, tako da se izognemo morebitnemu zunanjemu dimniku in prebijanju sten. Za zdaj ga bomo postavili samo čez zgornjo ploščo, skozi streho pa potem po potrebi (bo pa prtlična hiša).
lp,
Objave: 1384
Ocena:
1
Vseeno so tele kvadrature zelo male. Ne rečem, da se ne da, vseeno pa ko bo treba kaj porihtati...
Objave: 204
Teme: 27
Ocena:
0
10.8.2019 ob 08:31
(*Zadnja sprememba objave: 10.8.2019 ob 08:33 uporabnik zerdoner.)
Zdravo
Mi imamo velik prostor 1,95x3,65m in je več kot dovolj. Notri so toplotna, vsa vezava za vodo, zamrzovalna omara, sušilec, pralni stroj, dva regala, regal za umazano perilo...Imamo pa tako narejeno, da so vrata postavljena dobrih 70cm od stene zadaj potem postavljeni pralni stroj in sušilec eden nad drugim, zraven toplotna vmes so vse inštalacije in pred inštalacijami potem regal za perilo. Tako da so inštalacije skrite za regalom in niti niso vidne. Skrinja je na nasprotni strani. Tako, da ko odpreš vrata imamo to vse za vrati in greš v prostor, ki je samo še potem skrinja v enem kotu.
Objave: 701
Teme: 68
Ocena:
1
Midva sva planirala prostor 2.5 x 5.3 m... Notri bo energetski prostor, kurilnica, rekuperator ter pralnica.
Objave: 202
Teme: 1
Ocena:
2
Jaz imam 2x2,2m in je notri notranja enota TČ, mašina za rekuperacijo, glavni dovod vode, v kotu dimnik, bo pa še pralni stroj in telekomunikacijska omarica.
..in gre našteto notri brez problema.
Ne ostane pa res veliko prostora več..za tisto telekomunikacijsko omarico še zdej ne vem točno kam jo bom dal (če sploh)
Tudi, če imaš še kakšno okno takoj zgubiš del stene, kjer bi sicer lahko kaj obesil..itd.
Objave: 19
Teme: 2
Ocena:
0
17.10.2019 ob 21:37
(*Zadnja sprememba objave: 17.10.2019 ob 21:39 uporabnik Bosti1986.)
Pozdravljeni,
da malo spremenim mišljenje glede teh utility prostorov.. Gradimo atrijsko hišo, ki nima utilitija. Toplotno črpalka je v komponirana v steno med garderobo in kopalnico. Na strani garderobe je dostop do toplotne, v kopalnici je tam pralni in sušilni stroj. Rekuperator je na podstrešju, ostale razdelilne, elektro, telekomunikacijske omare so pozicionirane v stenah hodnika in garderobe. Zamrzovalna skrinja je v kuhinji poleg hladilnika. Ni potrebe po utilityu. Tudi sam sem bil prepričan, da rabimo ta prostor, pa sem kmalu ugotovil, da so to daleč najdražji kvadrati v hiši. Kolko vas stane hiša na kvadratni meter?
Lp Boštjan
Objave: 3660
Ocena:
20
Vse se da, nekateri ta prostor izkoristijo kot wc za goste. Prednost vidim samo v tem, da je tak prostor lahko v celoti v keramiki in ima talni sifon ter v primeru kakšnega izliva zelo omeji potencialno škodo. Vse ostalo pa kakor komu paše. Vzameš komplet tč+rek v enem ohišju pa imaš še bolj lično vse skupaj in še manj kvadratov.