Objave: 151
Teme: 32
Ocena:
1
Pozdravljeni,
zanima me ali se lahko stara odprtina za dimnik uporabi kot zračnik? Gre za prostor v hiši - kopalnica - kjer se ne kuri več na drva (tam je bil bojler na drva) in bi to odprtino radi porabili za odzračevanje? Torej tisti pokrov bi se snelo dol, na luknjo pa montiralo električni zračnik, ki bi se prižgal ko bi recimo vlažnost prostora narasla na 80%.
Je to možno in na kaj je potrebno paziti?
Kakšen fi so imele te odprtine? Hiša je stara 50+ let.
Hvala za odgovore.
Objave: 27
Teme: 0
Ocena:
0
Uporaba odprtine za zračenje ni problem. Mogoče prvo probajte sneti pokrov in pustiti odprto kakšen dan, da vidite če vam bo kaj v prostoru smrdelo po sajah iz dimnika. Če kopalnica nima okna lahko ventilator na minimum deluje 24/7, ko pa je vlaga na na max.
Velikost odprtine lahko tudi takrat izmerite. Starejše so bile celo štirikotne ampak to danes ni problem, ti naredijo iz pleha kar potrebuješ.
lp
Andrej
Objave: 151
Teme: 32
Ocena:
1
Glede odprtine - je okrogla in ne kvadratna. Sprašujem pa zato, ker bi tja gor rad "nabil" en serijski ventilator, to se pravi nekaj standardnega, da ne bi rabil luknje širiti denimo. Nisem pa sedaj na lokaciji, da bi to lahko točni izmeril. Se mi pa zdi po spominu, da je to precej standardna odprtina, takšna, kot so jo imele vse stare hiše, ki so imele ogrevanje na drva. Saj verjetno je bil standard včasih za navadne družinske hiše? Ali je obstajalo več standardov? Ker tudi cevi za dimnik so bil standardne, koliko se spomnim.
Malo sem guglal in našel serijske ventilatorje, ki imajo zadaj polprepustno zaporo, tako da ko ne dela da ne prihaja noter zrak od zunaj preko dimnika. Naprednejši imajo tudi senzor vlage in lahko nastaviš, da se vklopi pri recimo 80% in odzračuje z zamikom (2,3,5,10,20 minut), da ne rabi cel dan se vrtet.
Ob montaži tega ventilatorja (ker prostor "predobro" tesni), bi verjetno moral izvrtati kakšno luknjo v vrata, ne, da lahko ob razvlaževanju prihaja noter svež zrak iz hodnika. Ali pa skozi imeti odprta vrata... Kar je pa nerodno (iz očitnih razlogov).
Hvala za odgovore.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Nova vrata s tesnilom spodaj? Ne? Tudi ce so. Tesnila poberes dol pa je
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"