PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vrstna hiša - TČ ali Plin?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni vsem skupaj..

V vrstni hiši ki jo nekateri pozdanjo tudi pod imenom čebelnjak menjavam način gretja.

Iz olja želim iti na plin ali toplotno črpalko (TČ).. Ne dolgo nazaj sem bil prepričan da bom to naredil s toplotno črpalko vendar me sedaj vedno več ljudi prepričuje naj grem raje na plin glede na hišo, investicijo in pričakova dvig el. energije.

Hiša je medetažna (5medetaž) v velikosti 130m2, izolirana je z 8cm stiroporjem, povsot ima PVC okna. Plan je tudi da bo v odprtem delu (dve medetaži se povezujejo brez sten cca 50m2) kamin na drva.. Sicer je namenjem ambientalnemu vzdušju vendar bo seveda tudi ogreval..

Glede na vse zgoraj napisano in dejstvom da so sosedi že priklopljeni na mestni plin mi večina tistih ki so na plinu oz. tisti ki so v kratkem prenavljali način gretja predlagajo naj grem na plin in ne TČ. Naj bi me plin pod črtno na npr. obdobje 10, 15let, stal manj kot TČ. (investicija, poraba energenta, vzdrževanje, življenska doma). Plin tudi nebi potreboval zalogovnik kar je + pri prostoru.. TČ pa naj bi bil najcenejši način ogrevanja.. ali pač? TČ + paneli ne pridejo v poštev. Tisti ki prodajajo oboje z izjemo enega vsi predlagajo TČ.

In sedaj sem v fazi kjer spet ne vem več ni.. in zato prosim za pomoč mnenja,.. 

Hvala =)
Če ne dobiš odgovora, pobrskaj po arhivu, je bilo že precej napisanega na to temo.
Splošnega odgovora na tvoje vprašanje ni! TČ je res načeloma boljša in obratovalno cenejša izbira, vendar ne povsod in za vsako ceno. Pri vrstnih hišah je lahko problem že prostor za zunanjo enoto, potem hrup le te, kar lahko povzroči celo sosedski spor, ustrezen elektro prikluček… Nihče ti ne more svetovati, ker ne vidi kar vidiš ti.
Odločit se boš moral sam. Če se boš odločil za TČ ti lahko svetujemo katere bi bile zate dobra izbira, oz. katere v tvojem primeru ne.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Toplotne potrebe hiše v kWh?

Strošek priklopa plina na hišo (če ga še ni)?

Upravičenost do subvencije Eko sklada za plin oziroma za TČ?
Predlagam, da ne poslušaš preveč prodajalcev ali izvajalcev. Njim se splača prodati čim dražjo napravo, ker imajo zaslužek vezan na odstotek prodajne cene.
Ocitno si imel slabo izkusnjo, kar pa ne pomeni, da so vsi prodajalci in izvajalci enaki. Tukaj na forumu je kar nekaj strokovnjakov, ki so veliko forumasev montirali TC pa jih niso opalili ampak so jim ponudili najugodnejso resitev za njihovo hiso.

Ne meci vseh v isti kos, ker to ni lepo Wink
Glavni pomislek je hrup... Je pa tako: recimo da boš ti uvideven do sosedov in boš dal plin, da s hrupom TČ ne bi motil sosedov. Potem pa sosed da TČ, ki jo boš poslušal ti in se ti ne bo zdelo fer....
Zato je fino dogovorit se (in se potem držat dogovora)...
Na zahodu so ponekod predpisi, ki v strjenem naselju prepovedujejo TČ zrak/voda.
Vse tč zrak/voda ne proizvajajo enako hrupa, tako da odločitev le ni tako črnobela...So pa tiste tišje ponavadi nekaj dražje.
Ponavadi poteka takole: izvajalec posreduje stranki predračun in na predračunu napiše koliko stanejo posamezne postavke: delo, toplotna črpalka, ...

Pri ceni TČ poda ceno iz "uradnega cenika" prodajalca. Sam pa jo pri prodajalcu dobi s popustom v obliki %. Njegov dodatni zaslužek je večji, če je cena naprave višja - ker dobi % direktno od prodajalca.
(27.9.2019 ob 14:18)P2ss Napisal: Ponavadi poteka takole: izvajalec posreduje stranki predračun in na predračunu napiše koliko stanejo posamezne postavke: delo, toplotna črpalka, ...

Pri ceni TČ poda ceno iz "uradnega cenika" prodajalca. Sam pa jo pri prodajalcu dobi s popustom v obliki %. Njegov dodatni zaslužek je večji, če je cena naprave višja - ker dobi % direktno od prodajalca.

@P2ss in kaj tebe boli, ce izvajalec oz ponudnik dobi od dobavitelja se dodaten popust?? Se zavedas, da na letnem nivoju nabavi pri njem vecje stevilo TC in, da zato dobi popust? Vecina izvajalcev del tega popusta da tudi svoji stranki. Tebe pa, ce so okoli prinesli pa si ocitno sam kriv ampak ni prav, da zato meces vse v isti kos. Drugic pa pojdi sam do uvoznika pa vprasaj koliko lahko dobis popusta za eno TC. Bos presenecen. Plus tega bos placal polni ddv in ne samo 9.5% ki bi jih placal izvajalcu, ker bi ti izvedel se montazo. 
@P2ss, kot kaže ti delaš v podjetju kjer delaš zgolj za dobro voljo in ne za dobiček in za mesečno plačo? 
Kar se da razbrati iz tvojega posta si neke vrste dobrodelna ustanova. Če nam napišeš dejavnost s čim se ukvarjaš, bomo forumaši vsaj vedeli kdo na trgu je najcenejši v tvoji branži  Big Grin.
(29.7.2019 ob 10:59)JureGL Napisal: Pozdravljeni vsem skupaj..

V vrstni hiši ki jo nekateri pozdanjo tudi pod imenom čebelnjak menjavam način gretja.

Iz olja želim iti na plin ali toplotno črpalko (TČ).. Ne dolgo nazaj sem bil prepričan da bom to naredil s toplotno črpalko vendar me sedaj vedno več ljudi prepričuje naj grem raje na plin glede na hišo, investicijo in pričakova dvig el. energije.

Hiša je medetažna (5medetaž) v velikosti 130m2, izolirana je z 8cm stiroporjem, povsot ima PVC okna. Plan je tudi da bo v odprtem delu (dve medetaži se povezujejo brez sten cca 50m2) kamin na drva.. Sicer je namenjem ambientalnemu vzdušju vendar bo seveda tudi ogreval..

Glede na vse zgoraj napisano in dejstvom da so sosedi že priklopljeni na mestni plin mi večina tistih ki so na plinu oz. tisti ki so v kratkem prenavljali način gretja predlagajo naj grem na plin in ne TČ. Naj bi me plin pod črtno na npr. obdobje 10, 15let, stal manj kot TČ. (investicija, poraba energenta, vzdrževanje, življenska doma). Plin tudi nebi potreboval zalogovnik kar je + pri prostoru.. TČ pa naj bi bil najcenejši način ogrevanja.. ali pač? TČ + paneli ne pridejo v poštev. Tisti ki prodajajo oboje z izjemo enega vsi predlagajo TČ.

In sedaj sem v fazi kjer spet ne vem več ni.. in zato prosim za pomoč mnenja,.. 

Hvala =)

Na tvojem mestu bi zaupal "navadnim" ljudem, ne pa raznim prodajalcem...
Po mojem ti sosedje z razlogom predlagajo plinsko peč in ne toplotne črpalke. Ta razlog je pa, da noben ne želi pozimi poslušati ropota zunanje enote sosedov.
Ja, prodajalci in izvajalci hočejo čim večji dobiček. Dobiček pa je v obliki popusta na vrednost naprave, ki jo prodajo. In to je razlog, da bodo ponujali dražje naprave - ker imajo več od tega.
Iskanje po temi