PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri vgradni zaprt kamin, premog

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lp imam dve leti star kamin pa me zanima če se lahko naloži v kamin kakšne par kosov premoga da bo dalj časa gorelo? Ali lahko pride do kašne poškodbe kamina etc? hvala
Kamin je namenjen kurjenju z lesom. Premog (črni, antracit pa še bolj) ga po kurilni vrednosti lahko prekašata tudi za 60%. Kar pomeni večje termične obremenitve oblog kamina in stekla. Če gre za kos ali dva premoga verjetno neke tragedije ne more biti, Zna biti tisti smrad ob kurjenju premoga (in odpiranju kamina) večje težava.
(24.9.2019 ob 17:59)arbajter Napisal: Kamin je namenjen kurjenju z lesom. Premog (črni, antracit pa še bolj) ga po kurilni vrednosti lahko prekašata tudi za 60%. Kar pomeni večje termične obremenitve oblog kamina in stekla. Če gre za kos ali dva premoga verjetno neke tragedije ne more biti, Zna biti tisti smrad ob kurjenju premoga (in odpiranju kamina) večje težava.

aha mogoče pa pol res bolje da ne raskiram. hvala za odgovor. Mogoče predlog kaj drugega namesto polen da bo dalj časa gorelo? briketi?
(24.9.2019 ob 16:21)westinghouse Napisal: Lp imam dve leti star kamin pa me zanima če se lahko naloži v kamin kakšne par kosov premoga da bo dalj časa gorelo? Ali lahko pride do kašne poškodbe kamina etc? hvala

Premog ima višjo kalorično vrednost kar pa ne pomeni, da dosega višje temperature kot drva. Če ima premog 2x večjo kalorično vrednost ga pač daj toliko manj hkratii v peč, pa ne bo nobene škode. Včasih so se dobili neki Češki briketi. Po pameti z njimi v peč, pa se nimaš česa bati.
.
(24.9.2019 ob 23:00)bozgom Napisal:
(24.9.2019 ob 16:21)westinghouse Napisal: Lp imam dve leti star kamin pa me zanima če se lahko naloži v kamin kakšne par kosov premoga da bo dalj časa gorelo? Ali lahko pride do kašne poškodbe kamina etc? hvala

Premog ima višjo kalorično vrednost kar pa ne pomeni, da dosega višje temperature kot drva. Če ima premog 2x večjo kalorično vrednost ga pač daj toliko manj hkratii v peč, pa ne bo nobene škode. Včasih so se dobili neki Češki briketi. Po pameti z njimi v peč, pa se nimaš česa bati.
.

Hvala!
Tisti češki briketi iz premoga imajo isto kalorično vrednost kot lesni briketi. jaz sem jih kuril v kaminu. Nič posebnega, edino ognja ni takšnega kot pri drvah, pa šipo dosti bolj zasvinjajo in smrdijo. Najboljša za toploto je suha bukev.
Premog, če ga kuriš mora imeta masni delež žvepla manj kot 1 odstotek
Iskanje po temi