PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Velikost zalogovnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat:Se mi zdi da je neko pravilo, da 10 procentov od vse vode v sistemu bi naj bla raztezna.
To je neko pravilo, ki velja morda za 70% sistemov. Kaj pa ostalih 30%? Kako ugotoviti, da spadaš med njih? Kaj narediti, da odpraviš težavo z pogostim spuščanjem varnostnega ventila, velikin nihanjem pritiska v sistemu in pogostim dolivanjem vode?
Zakaj obstojajo formulce za izračun in računalnik - verjetno ne zato, da bi še vedno velikost raztezne določali na palec in s tem tudi drugim svetovali?
Nimam časa - sem v penziji!
Dokupiš ekspanzijsko?
Jaz imam tri manjše, rajši kot en ogromen sod.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Potem pa napis formulo.
Kolikor jaz vem, imajo vsi vecinoma zalogovnike tu nekje 1500 do 2000. In raztezne 200 oziroma 250 literske. Pa vsem funkcionira.
mišek2014 Napisal:Potem pa napis formulo.
Kolikor jaz vem, imajo vsi vecinoma zalogovnike tu nekje 1500 do 2000. In raztezne 200 oziroma 250 literske. Pa vsem funkcionira.
Poglej prispevek 21.marec 15:52.
Kako veš, da vsem funkcionira? Kaj pa tisti, ki so se ob prvem izpustu varnostnega ventila obrnili na svojega instalaterja, ki je mirno dogradil in zaračunal dodatno raztezno.

Ali res mora veljati: "kud svi turci, tu i čoravi Mujo"?
Nimam časa - sem v penziji!
<!-- m --><a class="postlink" href="https://play.google.com/store/apps/details?id=de.consoft.reflex.app">https://play.google.com/store/apps/deta ... reflex.app</a><!-- m -->
Pozdravljeni,

bom kar nadaljeval tole temo ker se tiče mojega sistema in o čemer sem pisal spomladi.
Ogrevalni sistem sem naredil tako kot sem pisal v tej temi. Imam peč na sekance in 1000L zalogovnik. Zalogovnik je v hiši, peč je 22 metrov stran v gospodarskem objektu. Vse lepo dela tako kot sem si zamislil, moti me le  ena zadeva in sicer izgube zalogovnika - če temu  lahko  tako rečem oz je omembe vredno.
Ali je to normalno da temperatura v zalogovniku pade od večera pa do jutra za cca 10° brez da bi bila kakšna pumpa vklopljena?
Zdi se mi, da v tem prehodnem obdobju v enem dnevu 10°C pobere ogrevanje hiše in sanitarne vode, 10°C pa je izgube.
Zalogovnik grejem na 70°C, ko pade na 50°C se peč vklopi in ga napolni - peč potrebuje ca 2,5 ure da pregreje kpl zalogovnik na 70°C
Zakaj pa grejes 50/70.
Na kateri višini imaš termometer. Grejo na 35/50 ali celo nizje če ne rabiš bolj vroče vode
Sonce naj sveti vsak dan!
Če imaš zalogovnik v hiši, tudi njegove izgube ostanejo v hiši kjer se koristno porabijo.
Za izračun bolj točnih izgub zalogovnika bi moral poznati temperature vode po celotni višini, ko se le ta umiri je prehod sloja manj kot 10 cm. Na podlagi termometra ki je, če je vgrajen nekje na sredini ne bo šlo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
v radiatorje gre ca 40 - on of regulacija in acc30, Sanitarno imam nastavljeno na 45°C
dejansko me bolj zanima ali je to normalno da temp čez noč pade za cca 10°.
Zalogovnik je od centrometala ima 4 termomemtre, gornji je ca 50cm pod vrhom. in ta pade recimo iz 70 na 60 čez noč.
Ne ni normalno. Pri standardno izoliranem 1000l zalogovniku je normalen padec temperature nekje do 6 mogoče 7 stopinj (pri dnu) v 24 urah. Tako je pri meni. Vendar so moji zalogovniki manjši (725l po komadu). Poglej nastavitev  črpalke, ki ti polni zalogovnik. Predvsem pri kateri temperaturi ti črpalko izklopi.
(23.9.2019 ob 16:16)JGomi Napisal: Ne ni normalno. Pri standardno izoliranem 1000l zalogovniku je normalen padec temperature nekje do 6 mogoče 7 stopinj (pri dnu) v 24 urah. Tako je pri meni. Vendar so moji zalogovniki manjši (725l po komadu). Poglej nastavitev  črpalke, ki ti polni zalogovnik. Predvsem pri kateri temperaturi ti črpalko izklopi.

Crpalka se ustavi ko je spodaj zalogovnik na 70 oz povratek ca 68. Pumpa nato ustavi in motorni pogon na 3P mesalnem ventilu zapre povratek. To krmili seltron Sgc 67. Shema 291b
Ker so mi nerazumljive tako visoke izgube preko noči (navajaš, da so bile ogrevalne veje zaprte), sem sumil, da ti črpalka dela še, ko je kotel že ugasnjen. V takem primeru bi 20m dolg cevovod (slabše izoliran) do zalogovnikov morda lahko povzročal dodatne izgube.
Izgube samega zalogovnika se kažejo v padcu temperature po celotni višini zalogovnika. Čas preko noči je prekratek. Je treba počakati kar ves dan, da dobiš kolikor toliko dobre rezultate.
Mislim, da sem včeraj našel krivca za ohlajanje zalogovnika vendar mi ni nič jasno kako je to možno.
Situacija je sledeča:
včeraj zvečer je peč ugasila ko je  bilo v zalogovniku: temperatura zgoraj 73, temperatura spodaj 71°C. Po šestih urah ( od polnoči do 6ih zjuraj ko ni delala nobena pumpa ) temperatura v zalogovniku zgoraj 72  spodaj 46,2...

Grem v garažo kjer imam seltronove sete vidim da mi v mansardo po rucklaufu rine vodo gor. V otroški sobi kjer na radiatorju ni termostatske glave je radiator topel oz vročSmile 
Najbolj nelogično za ta pojav mi je pa to, da imam poddimenzionirane cevi iz omarice do radiatorjev in radiatorje T6 sredinski priklop in ko deluje pumpa ni možno celega pregreti ker je premalo pretoka, a sedaj ko ni treba voda gravitačno cirkulira brez pumpeSmile

A slučajno seltron nima več gravitačne zapore v ogrevalnih setih?
Se dogaja. Tudi sam v tem pogledu nisem izjema. Pred nekaj več kot 30leti se je po instalaciji solarnih kolektorjev hiša grela celo sezono iz solarnega bojlerja. Seveda le tisti radiatorji, ki so bili odprti. Enako kot pri tebi je bil tok ogrevanja obraten. Vroča voda po rucklaufu, mrzla po forlaufu.
(26.9.2019 ob 08:08)Gomi Napisal: Se dogaja. Tudi sam v tem pogledu nisem izjema. Pred nekaj več kot 30leti se je po instalaciji solarnih kolektorjev hiša grela celo sezono iz solarnega bojlerja. Seveda le tisti radiatorji, ki so bili odprti. Enako kot pri tebi je bil tok ogrevanja obraten. Vroča voda po rucklaufu, mrzla po forlaufu.

kaj naj naredim? še eno gravitačno zaporo na rucklauf takoj iz mešalnega seta? 

V seltronu mi je rekel naj nad črpalko v holandec montiram loputo. 
Ko pa berem po netu pa se zna zoditi da loputa lahko ropota in se zvok prenaša v radiatorje....
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi