PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Rezanje asfalta za optiko

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

dobimo optiko, ampak jo morajo seveda pripeljati v hišo. Okrog hiše (na tisti strani kjer bo šel vod optike) imamo dvorišče z asfaltom.

Najlažje bi mi bilo razrezati asfalt čez dvorišče in bi prišel na pravem mestu v hišo. Imam pa nekaj stran pod asfaltom cev, ampak pride na čisto drugi strani v hišo in bi moral potem vrtat in štukat po hiši.

Zdaj se pa ne znam odločit kaj je boljše / slabše. A ko se enkrat naredi luknja v asfalt, je to potem nemogoče lepo sanirati, maš na tistem mestu potem probleme? Tako velike, da raje čez pol hiše vlečem optiko?

Kaj bi vi naredili?
Sanirat se da vse, le vizuelni učinek je na asfaltu katastrofa. Nikoli več ne more biti kot je bilo. Če pa te tista temna flika ne moti - reži. Kaj pa če tisto cev pod asfaltom nekje "na pravem koncu" poiščeš in jo na primernejšem kraju počiš v hišo? Pa v bajti ni nobene obstoječe cevi instalacij, po kateri bi se dalo tisti F/O duplex zvleč zraven dratov?
Obstoječa cev je ene 5 metrov stran in gre na drug rob hiše. Tako da, če pride tam v hišo, potem moram čez garažo, čez dve steni v to sobo kamor bi prišel z rezanjem asfalta.

A mora biti tam, kjer pride v hišo optika, elektrika (tam kjer se naredi preboj stene)? Če se je ne rabi in če se potem tanka optična vrvica razpeljuje naprej, potem bi mogoče res lahko šlo...
(20.9.2019 ob 21:27)ratkor Napisal: Obstoječa cev je ene 5 metrov stran in gre na drug rob hiše. Tako da, če pride tam v hišo, potem moram čez garažo, čez dve steni v to sobo kamor bi prišel z rezanjem asfalta.

A mora biti tam, kjer pride v hišo optika, elektrika (tam kjer se naredi preboj stene)? Če se je ne rabi in če se potem tanka optična vrvica razpeljuje naprej, potem bi mogoče res lahko šlo...

Kaj pa če pelješ kabel od cevi po zunanji strani hiše do tja, kjer ti bolj ustreza?

Elektriko boš rabil tam, kjer bo router, switch, ...
Prvi štrom karr se komunikacij tiče rabiš tam, kjer bo optični kabel priključen v modem. Stene je vsekakor lažje vzpostaviti v prejšnje stanje kot asfalt. Vsaj vizuelno. Imam zrezan asfalt.
(21.9.2019 ob 10:44)arbajter Napisal: Prvi štrom karr se komunikacij tiče rabiš tam, kjer bo optični kabel priključen v modem. Stene je vsekakor lažje vzpostaviti v prejšnje stanje kot asfalt. Vsaj vizuelno. Imam zrezan asfalt.

Pa imaš kaj problemov tam kjer je zrezano? Se ti poseda, ali mogoče poka naprej, plevel raste?
Nisem še videl prekopane in tam ponovno asfaltirane ceste, ki se ne bi posedla in spoj staro-novo popokal.
Vprašanje je le koliko se bo popravljen del posedel in v kolikem času. Plevel pa itak požene iz vsake razpoke, ki pa ga lahko špricaš s kakim bum efektom ali pa požgeš z gorilnikom.

Jaz bi poiskal kakšno drugo varianto......
Kot je napisal arbajter, tisti tanek optični kabel lahko v hiši potegneš tudi skozi cevi drugih instalacij.
Kako pa si imel speljano pred optiko?
Poka ne. Seseda se tudi ne. Ker sem na vsake 20 cm v rezan rob na obeh straneh reza zabil armaturno železo v globino 10cm in ga toliko pustil tudi ven za novi asfalt. In ker sta bila oba rezana roba več kot dobro premazana z ustreznim premazom. In ker mi je asfaltiral znanec, ki se je vsaj potrudil. Okrog plevela ne bom. Trenutno iz špranje rasteta dve mačehi in žena ju celo zaliva. Drugače pa (nov) rezan asfalt na starem izgleda podobno kot letališka steza na njivi. Vidno iz vesolja. Raste vse. Sedaj, ko so vsi robovi pregreti z gorilcem in hkrati zaliti s smolo je malo bolje. Nikad više, pa če bom imel pol bajte za razbit.
jaz bi šel po varianti arbajtra in homerja - torej v hišo, do prve elektro vtičnice, in nato po ceveh za elektriko do končnega cilja. pa čeprav bi to pomenilo, da bi moral kakšen kabl potegnit ven pa potem oboje skupaj nazaj potegnit. mislim da je časovno in stroškovno precejšen prihranek.
(21.9.2019 ob 16:53)Homer Napisal: Nisem še videl prekopane in tam ponovno asfaltirane ceste, ki se ne bi posedla in spoj staro-novo popokal.
Vprašanje je le koliko se bo popravljen del posedel in v kolikem času. Plevel pa itak požene iz vsake razpoke, ki pa ga lahko špricaš s kakim bum efektom ali pa požgeš z gorilnikom.

Jaz bi poiskal kakšno drugo varianto......
Kot je napisal arbajter, tisti tanek optični kabel lahko v hiši potegneš tudi skozi cevi drugih instalacij.
Kako pa si imel speljano pred optiko?

Trenutno gre telefonski kabel po zraku na strešni tram, kar mi ne pomaga pri optiki.

Hvala vam za odgovore, grem ven iskat ideje.
Iskanje po temi