PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Črpanje podtalnice iz zemlje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj, za nekatere izmed vas verjetno totalno amaterske in nelogične, ampak jaz pravim ni vsak za vse  Smile

No, pa začnimo. Na dvorišču imam v zemlji zabito cev za podtalnico in sicer na globino 8m. Voda se začne nekje na 6m, zgoraj imam tisto klasično ročno črpalko, katera deluje tako kot je treba. 

Zdaj pa bi rad prestopil na višji nivo in sicer bi na to cev priklopil črpalko, katera bi črpala vodo, na katero bi imel priključen namakalni sistem (amaterski, katerega že imam narejenega) in kapljično namakanje žive meje, ter tu pa tam za pranje avta. Namakalni sistem za travo je na 2 vejah, za cca 400m2 trave. 

Sedaj pa me zanima, kako črpalko mi priporočate, so take od 100-150eur čist ok za moje želje?

Pa tisti težji del za mene... kaj potrebujem, da se zadeva izvede? V Obiju sem videl tiste cevi z 2 ventiloma, oblika T, katere so namenjene predvidevam za to, kar jaz rabim in sicer ona z navojem gre v pumpo, stranska pa je verjetno namenjena za priklop na pumpo in stane mislim da 48€? Katere priključke rabim potem naprej, da se tam naredi pipa in da potem priklopim alkaten cev na to pipo? Aja, jašek imam širok 80cm in globine 1m. Ko bi bila pumpa priključena, bi ročno črpalko vzel dol in bi vse ostalo bilo v zemlji v jašku in pokrito.

Ima mogoče kdo od vas podobno zadevo doma in lahko prilepi kako sliko?

In ja, sem popolni amater in najlažje je nekoga plačati in da naredi, to vem, bi se pa rad nekaj sam naučil, ko pa se bo delalo, pa bo vodovodar poleg.

Verjetno res totalno amaterska tema, ampak kot sem omenil, učimo se celo življenje. Hvala za odgovore.
1. Kakšen fi cevi imaš zabit v zemljo?
2. Kolikšen imaš dotok podtalnice v cev. Tu mislim na to, če bo enako vode priteklo v cev, kot je bo črpalka izčrpala.
3. Kakšno črpalko imaš v mislih. hidrofor, pretočno črpalko ali potopno, če seveda gre v tvojo cev.
4. Mogoče razmisliš še o 1000l cisterni zunaj, da se voda čez dan segreva na soncu, ter imaš dovolj vode za hidrofor.
Cev mislim da je fi 50 ali 55mm. Dotok vode naj nebi bil problem, koliko sem se pač pogovarjal s človekom, ki mi je zabijal cev. Razmisljal sem o pumpi Einhell GC-WW 6538 ali nekaj v tem rangu.
Sicer bi jaz raje vzel kak hidrofor z boljšo črpalko recimo https://www.mimovrste.com/hidroforji/met...estsellers.
Zraven še vzameš eno sesalno cev https://www.emundia.si/sesalna-cev-7m-s-prikljucki.

To skupaj povežeš in testiraš recimo 10min naj voda teče po vrtini cevi. Če črpalka ne bo zraven sesala zraka, potem imaš dovolj dotoka vode. Če ne, boš mogel najti kakšno potopno črpalko, ki gre v tvojo cev, z njo boš potem polnil kakšno cisterno. Iz cisterne potem lahko črpaš vodo z zgoraj omenjeno črpalko.
To zadevo sem prej omenjal ko sem napisal, da se to gor našraufa na cev malo nad zemljo... ali je to easy varijanta za gor naštelat in priključit na to pumpo. S tem sem predvsem mislil, katere nastavke vse potrebujem glede na to, da je na pumpi 1" priključek, ker nisem glih najbolj doma v teh zadevah...

[Slika: img9325.jpg]
Tisti hidrofor zahteva dotok vode vsaj liter na sekundo. Pa ga imaš toliko? Začni pri teh podatkih in nato navali na črpalko.
Imam narejeno tako, kot imaš namen narediti ti.

Sicer že imamo cca 10 let črpalko ob tej "ročni" črpalki - jakec ali kako se imenuje.

Ker pa mi je sedaj bila zadeva malce na poti zaradi gradnje hiše in nisem hotel zasipati cevi, smo zadevo pod nivojem odrezali, dali koleno in speljali 2m stran (namreč točno nad cevjo je sedaj rob hiše.

Potrebuješ tudi nepovratni ventil, saj ti v tem primeru voda ne bo padla dol, sicer jaz sem imel malce težav letos, in smo morali začasno namestiti Jakeca da smo vodo spravili nazaj (saj bi v tem primeru hidrofor letel v prazno kar nekaj časa).

Najbolje da ti to uredi kak vodovodar, potem boš imel narejeno kot treba in imaš mir.

Imam pa še eno vprašanje in sicer imam sedaj hidrofor v zemlji, zanima me kako izvesti toplotno izolacijo v kanalu in preprečiti zmrzal, če bi ga pustil priklopljenega čez zimo (je pa cca 80cm pod nivojem - v prihodnje bo se ta nivo nad pokrovom še dvignil za cca 20cm).

[Slika: 3.jpg]

[Slika: 2.jpg]

[Slika: 1.jpg]

lp

In ker slika pove več kot 1000 besed...
Pa da te kak sosed ne bo prijavil, da imaš vrtino, ker boš moral še koncesijo za vrtino uredit.
(19.9.2019 ob 15:22)videc Napisal: Pa da te kak sosed ne bo prijavil, da imaš vrtino, ker boš moral še koncesijo za vrtino uredit.

Sicer ne vem, če je to letelo na mene ali kakega drugega sogovornika, sicer nima veze ampak če gre za mene... živim v popolnoma novem naselju (cca 10 samostojnih hiš) in ne vem, če je kdo izmed teh prijavil vodnjak, prav tako, sem 100%, da v radiusu 500m ni soseda, ki nebi imel cevi v zemljo in sem prepričan, da jih vsaj 50% ima na "črno."
Tako pač je na kmetih, ne obremenjujemo se en z drugim, k večjemu si pomagamo.
Nikoli ne veš, čeprav izven mest je takšnih nevoščljivih sosedov manj, ampak se pa še vedno najdejo.

Pri nas, jih ima kar nekaj na podoben način urejeno črpanje podtalnice itd... In ne vem zakaj bi kdo koga prijavljal.

Se pa strinjam z napisanim zgoraj, tudi pri nas si med sosedi pomagamo, spijemo pivo ob ograji in kakšno rečemo....
Da obudim temo in ne odpiram nove teme. Na eni drugi lokaciji imamo na novo zabito 5/4 cev v zemljo na globino cca 7,5. V štirni so navrtane luknje do 80cm. Vode pa je do cca 25-30cm, sprva pa je bila tako kot je treba. Ta tezava z vodo se je pojavila zdaj, da je "padla". Kakšna je rešitev? Da nabijemo se dodatno kaki meter ali crpamo na polno ročno, da vidimo ce bo razlika?
A to se brez težav kar dodatno poglobi? Nam so predlani vrtino delali, nisem pa prepričan kaj pomeni "nabijanje cevi" v tvojem primeru?
(5.5.2020 ob 17:42)csamo001 Napisal: A to se brez težav kar dodatno poglobi? Nam so predlani vrtino delali, nisem pa prepričan kaj pomeni "nabijanje cevi" v tvojem primeru?

Na cevi narediš navoj, prišraufaš na cev in jo zabiješ oz. poglobiš tako ali drugače.
Resitev je da pocakas da je konec suše...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
csamo001,
drži , kot predlagano od "" jpotočnik"" . Na gvind našraufaš mufno taprave dimenzije,
https://www.merkur.si/poc-objemka-art-27...-15mm-1-2/
gor pa naštukaš še kakšn meter rora pocinkanga............., pa piknik PSS-a in voda je . Smile
Lep pozdrav
1 2
Iskanje po temi