PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IR paneli za primarno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej, kot naslov pove, me zanima več na to temo. Zadeve se mi zdijo dokaj sveže, berem in poslušam o super izkoristkih ter izjemno nizkih investicijskih stroških.

Hišo smo spravili ravno pod streho, do sedaj smo bili 100% za TČ in talno, zdaj pa so nam dali misliti ti paneli.

Vse kar me zanima, so samo izkušnje iz prve roke. Ali je to sploh primerno za primarni vir ogrevanja (bo sicer še kamin v vsakem primeru)? Je dovolj tudi, ko zunaj stisne pod -20? 

Sicer pa je to hiška P+M zunanjih mer 10,5 x 7m
Ne. Ostani na tc. Skoda 10 minut ki jih rabis da najdes teme o tem na forumu...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Človek gradi hišo, jo spravi pod streho pa ima prvo vprašanje na forumu, kjer bi naj vse izvedel o gradnji hiše ravno o IR panelih? Le zakaj si tega vprašanja nisi postavil, ko si naročal projekt za hišo. Bi prihranil kar nekaj denarja pri njegovi ceni.
Citat:....berem in poslušam o super izkoristkih ter izjemno nizkih investicijskih stroških.
IR paneli kot kakršnokoli drugo električno ogrevanje ima 100% izkoristek.
Torej se vsa električna energija pretvori v toploto.
Razlika je le v tem, da IR panel pretežno ogreva s sevanjem, klasično električno pa kot kakršenkoli radiator ogreva zrak.

Toplotna črpalka pa ima "izkoristek" 300% ali več. To pomeni da za vsak vloženo Kwh elektrike, dobiš 3 Kwh(ali več). Pri toplotnih črpalkah pa temu ne pravimo izkoristek, ampak COP oziroma SCOP in je v tem primeru 3.

Res pa ne razumem, da šele v tej fazi razmišljaš o načinu ogrevanja.
Sedaj bi že moral imeti razčiščeno, kje bo TČ (in kakšna TČ), da bo talno ogrevanje (kot najolj optimalna varianta v kombinaciji s TČ) in da potrebuješ toliko in toliko cevi in ostalega pribora....
Je za premislit.
Kolega je vgradil IR v hišo cca 120 m2. Izolacija 12 cm, klasična gradnja. Na leto porabi cca 400 euro. Bil sem hiši, počutje se mi je zdelo super.
Sam se ogrevam s klimo, čez nekaj let bom premislil.
(30.8.2019 ob 14:03)C4V4L13R Napisal: Torej, kot naslov pove, me zanima več na to temo. Zadeve se mi zdijo dokaj sveže, berem in poslušam o super izkoristkih ter izjemno nizkih investicijskih stroških.

Hišo smo spravili ravno pod streho, do sedaj smo bili 100% za TČ in talno, zdaj pa so nam dali misliti ti paneli.

Vse kar me zanima, so samo izkušnje iz prve roke. Ali je to sploh primerno za primarni vir ogrevanja (bo sicer še kamin v vsakem primeru)? Je dovolj tudi, ko zunaj stisne pod -20? 
Čudno, da se po stotinah komentarjev na to temo še vedno najde nekdo, ki sprašuje o super-duper ekonomičnosti takega ogrevanja in vseeno rine v njegov preizkus na tisti hard way način, ko ga šele mesečne položnice za el.energijo spametujejo. 

Iz prve roke ti lahko povem, da jih imam nekih 8, pa še kakega v garaži le zato, da se na njih nabira prah. Dvomim, da imajo vsi skupaj, kar jih je  jurja obratovalnih ur. In ti jih podarim, samo ne potem jamrat, da sem ti zamolčal trištevilčne zneske na elektro položnicah. In pri -20 boš šel raje v "mama hotel" vsaj nogice pogret. Pri -20 se tudi v toplotnih črpalkah aktivira dogrevanje v obliki elektro grelcev moči med 7 in 11kW. Pozabi elektro panele. Čimprej, tem bolje zate. Čeprav se ti misel na polaganje talnega ogrevanja "odvratna" in draga, je v bistvu še najboljša (ekonomična) izbira.
(30.8.2019 ob 14:03)C4V4L13R Napisal: Torej, kot naslov pove, me zanima več na to temo. Zadeve se mi zdijo dokaj sveže, berem in poslušam o super izkoristkih ter izjemno nizkih investicijskih stroških.

Tvoja hiša je zelo primerna za IR ogrevanje. Kot glavno gretje. Kakršne so današnje izolacije hiše je dokaj nesmiselno vgrajevati drage, velike centralne sisteme, z vso razpeljavo cevi, saj ima objekt zelo male toplotne izgube. 
Investicija v IR panele bo vsaj polovico nižja od večine drugih centralnih sistemov. Toplota prijetna, prostor enakomerno segret, vse površine v prostoru so 1-2 C toplejše od zraka. 

Poraba je zelo podobna kot s TČ. In ne poslušaj nekaterih,ki ves čas zagovarjajo teorijo s COP in ne upoštevajo ostalih lastnosti. Pri IR panelih je lahko previsoka poraba le v primeru, če so inštalirane premale moči, imajo termostati preveliko histerezo ali pa so vgrajeni IR paneli slabe kakovosti.

Sedaj se dobi že ogromno uporabnikov IR ogrevanja,ki ogrevajo celotne hiše in so najboljša referenca. Po forumih pa je velikokrat preveč na pamet...

In ja, da ne bo kdo spraševal, se ukvarjam z IR ogrevanjem. Tako da ne govorim na pamet.

Lp,
Prodajalec?

Le prodajalec lahko "izumi" nekaj takega:
Pri IR panelih je lahko previsoka poraba le v primeru, če so inštalirane premale moči, imajo termostati preveliko histerezo ali pa so vgrajeni IR paneli slabe kakovosti.
Znova in znova se vsako leto konec Avgusta odpirajo podobne "IR paneli" teme. Prodajalec se predstavi, kot lajik-izmisljen lik z kvazi realno situacijo, nato sam takoj odgovori kako supersonicno je IR ogrevanje.... druge teme pa komaj da zivijo

zleda da je ovac na svetu kot toce... Smile
Ajaj, očitno ne bo nikoli konca "nategovanja" saj se kakor kaže vedno znova in znova pojavljajo nove ovce za striženje.
Še enkrat! IR paneli so krasna stvar za občasno ogrevanje, (kopalnica, WC...) nikar in nikoli pa niso primerni za primarno ogrevanje celotne hiše.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
A bi kdo rad videl 4! mestni račun za mesečno porabo ogrevanja cca 250m2 v sicer cca 40 let starem objektu.
toliko o varčnosti in nizkih stroških ogrevanja. Angry
pristaš vode, potem pa na tisto lahko priklopiš kar želiš. Lahko tudi el.peč za par 100 evrov, bo še vedno ceneje kot pa ir paneli. Je pa res da bo talno gretje nekaj denarja za seboj potegnilo.
Sonce naj sveti vsak dan!
Energetski lobiji so zelo močni kar dokazuje tudi ta debata...
Tehnologija gre naprej, razvoj je usmerjen v ekologijo, nizko porabo, poenostavitev sistemov s čimmanj vzdrževanja, enostavnim upravljanjem in natančno regulacijo. 

Seveda je izkoristek 100 %, vendar ni vse v tem koliko je vložene in pridobljene energije, temveč tudi kakšen je prenos toplote in kako se ta toplota razporedi po prostoru. 
Več kot je sevalne toplote,ki je enkomerno razpršena po prostoru, boljše se predmeti, tla, stene segrejejo in nazaj vračajo toploto. Torej, pri klasičnem ogrevanju so površine za nekaj stopinj hladnejše od zraka in posledično jemljejo energijo. Pri IR ogrevanju pa so predmeti toplejši od zraka za cca 1-2 C in vračajo toploto. Zato je poraba nizka, vendar le v primeru, da je dovolj moči v IR panelih. Če je premalo moči, IR paneli ne zmorejo segreti površin, posledično je toplo le pod panelom in še poraba je vsaj 2x višja, ker ogrete površine ne vračajo toplote.
To je vsa poanta. Kdor tega noče razumeti, je lahko še 100 dokazov, pa bo on še vedno govoril svoje... 
Zadovoljni uporabniki so najboljša reklama.
... in teh zadovoljnih uporabikov je nebroj... najbrž. Kao.

Po mojem je to že milijonkrat napisano, pa še enkrat: prostorom moraš za vzdrževanje konstantne temeperature dovajati toliko energije kot je izgubijo. Kolikor gre ven, mora tudi not, da vzdržuješ recimo željenih 22 stopinj. 1kWh pa je 1kWh. S kaloriferjem, IR panelom, ali katerimkoli drugim električnim ogrevalom.

Ampak OK, ti se ukvarjaš z IR paneli in potemtakem že veš. Sploh, če s imel fiziko v šoli. Ali vrtcu.
Mare ne seri. Ir panele lahko s takimi pravljicami na trznici prodajas...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Mah bo Mare prodal lokalcem.njegovih 14 it panelov ali koliko jih ze imajo (naj bom pozoren da bodo dovolj.mocni, da bodo malo porabili.
Očitno lani ko so jih kupovali od priznanega in renomiranega prodajalca niso dobil.dovolj mocnih, da imajo sedaj računa za elektriko po jurja....

Naj mi.mare razloži kako so predmeti hladnejši od zraka, če je v prostoru stalna temperatura. (Z izjemo površin zunanjih sten)

Naj mi.mare razloži kako so predmeti hladnejši od zraka, če je v prostoru stalna temperatura. (Z izjemo površin zunanjih sten)

MH slika se naj nova oblika pes, naj mod briše, jaz ne bom

MH slika se naj nova oblika pes, naj mod briše, jaz ne bom

Mah slika se naj nova oblika pss, naj mod briše, jaz ne bom
Sonce naj sveti vsak dan!
1 2 3 4
Iskanje po temi