PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Cevi za elektriko v estrihu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam eno, za nekatere, verjetno butasto vprašanje. Pri gradnji hiše smo prišli do do faze električnih inštalacij pa me zanimajo določene zadeve. Ker več ljudi več ve, postavljam tukaj nekaj vprašanj.
Hiša je pritlična in ni podkletena, tako je talna plošča stik z zemljo. To ploščo bomo hidroizolirali po sistemu ibitol+izotek. Sedaj pa nastopi moj problem. Cevi za električne inštalacije gredo po tleh (pod estrihom) iz razdelilne omarice pa do vseh stikal, vtičnic in podobno. Trenutno še nimamo niti položenih cevi, niti narejene hidroizolacije. Zanima me kako rešujete zadevo s cevmi drugi forumaši.
In sicer, če prvo položim hidroizolacijo in na njo cevi, ki jih moram v tla fiksirati s spojkami, da bo vse bolj estetsko in bo lažje okoli njih položiti stiropor za estrih, potem bom s preboji tal za spojke prebil tudi hidroizolacijo. Vem, da so to majhne luknjice, ampak jih bo pa kar nekaj. Rad bi cevi položil čim bolj ob zidovih in v pravokotnih linijah, saj bo potem lažje polagati stiropor. In te linije bom nalažje dobil, če bom cevi vsaj na vseh vogalih oziroma odcepih fiksiral v tla.
Ali mislite oziroma veste ali obstaja kakšna pasta ali silikon, ki bi ga poleg zidnega vložka dal v beton in bi mogoče pomagal pri hidroizolaciji?
Zelo rad bi sicer cevi peljal v gornje nadstropje, vendar se bojim, da zaradi obilice armiranega železa v gornji plošči ne bom lahko predrl plošče tam kjer si bom želel in tolikokrat kot bo potrebno.
Vsak nasvet in komentar bo dobrodošel.
Hvala!
zascitne cevi za elektriko ne rabis niujno fiksirati. ce jih lepo razpeljes, ostanejo bolj ali manj na mestu in jih ob polaganju stiropora le stisnes skupaj. jih je pa priporocljivo obbetonirati na frekventnih mestih, ob izvajanju ometov itd., da ti jih ne pohodijo/pretrgajo/itd.

ne da te klincam, a vseeno: ce bi malo prej mislili na to, bi ob betoniranju plosce pustili par odprtin na strateskih mestih, kjer bi vodili vodnike etazo visje. ker smo tudi tisti, ki smo priblizno mislili na to, na en kup odprtin pozabili se plata pac prevrta. profi makita pregrize AB plosce prej, kot namazes kos kruha s pasteto, tako, da ni panike Smile
Ne rabiš nič fiksirat cevi, saj jih tudi pri klasični plati ne. Uprabiš pač dvojno izolacijo (križno); s prvim slojem jih lepo fiksiraš, z drugim pa prekirješ vse skupaj. Ker pa predvidevam, da boš imeč več kot 5cm izolacije lahko daš tudi 3+3+3 cm, in tako polagaš na prvi sloj izolacije in fiksiraš z drugim. Lahko si tudi pomagaš z navadim širokim selotejpom.

Da bo lažje polaganje izolacije, naj bodo vse cevi iste debeline; 20/14 ali 32/24 (zunanji/notranji premer).
Da bo lažja uvleka kablov pa lahko daš tudi cevi, ki imajo gladko notranjost.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.log.si/upload/pdf/37443997710943224.pdf">http://www.log.si/upload/pdf/37443997710943224.pdf</a><!-- m -->

Aja, pa skozi pravi kot, težje uvlečeš žice, tako da se kar pripravi na rezanje stiroporja in ne kompliciraj preveč ;-)
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Soglašam!
Bi pa cevi pred polaganjem drugega sloja nekoliko fiksiral s purpenom za lepljenje (ne ekspandira). To bi preprečilo kakršnokoli premikanje cevi v izolaciji. Uvleka kablov je namreč najlažja, če so cevi popolnoma toge.
Če boš polagal, kot si napisal, potem boš imel kar nekaj 90st. lomov trase. Načeloma naj bi bil med dvema razvodnicama največ en lom, sicer so težave z vleko kablov ali vodnikov.
Čim manj razvodnic (beri po možnosti nič)
S primernim premerom cevi ni nikakršen problem "pošivati" vtičnice in potegniti kable (Zakaj kable, saj so izolirani vodniki dovolj?)
Seveda je treba spoštovati pravila in narediti kar se da blage krivinske radije
Vsem skupaj najlepša hvala!
Odločitev je padla! Najprej bom poštemal stene in zagipsal doze, potem bom naredil hidroizolacijo, nato pa položil cevi.
L.P.
Homer, ko je gor estrih se tudi brez purpena cev ne bo premaknila.

baggio, ne bo OK. Boš imel ogromno dela da boš v dozo spravil cev. Ti poštemaj, naredi HI, potem pa doze in cevi. Cevi lahko seveda brez težav tudi "štukaš".
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Mi smo najprej poštemali, zagipsali doze in cevi samo vertikalno do tal (oz. še cca 30 cm po horizontali), potem ometali, zatem HI in nazadnje še cevi po horizontali skupaj z žicami...potem pa zalagal s stiroporjem v dveh slojih..nobenega fiksiranja skozi HI...malo sem si itaq pomagal s Purpeno za leplenje..
@Nebomgabiksal
Cev ni v estrihu, ampak v izolaciji. Torej v obrezanem stirodurju, ki več ali manj objema cevi. Če bi vse bilo natančno obrezano, imaš prav.
Jaz sem fiksiral cevi za elektriko na hidroizolacijo pred polaganjem stirodurja in striporja z manjšimi trakovi izotekta, pa še to samo na določenih mestih kjer me je premikanje motilo. Narežeš manjše kose izotekta jih segreješ in položiš preko cevi in konce trakov pritisneš na hidroizolacijo.
Z razvodnicami nisem mislil dobesedno razvodnice, temveč revizijske doze, kjer je možno kabel izvleči in ponovno uvleči v drugo smer.
Da ne odpiram nove teme.
Sam sem pred isto nalogo, polaganje cevi za elektriko v stiroporju pod estrihom.
Zanima me pa, če kdo ve kašne cevi je potrebno polagati v izolaciji - sive, ki so samougasljive ali pa je to vseeno in lahko daš barvne in malo ločiš z barvami kaj je kaj?

LP
Mislim da je glede sivih in barvastih cevi tu lepo razloženo:
https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=64377

Drugače so pa barve npr. oranžna, zelena, rumena... bolj zato da se loči kakšna napeljava je tam npr. elektrika,  domofon, razni utp kabli, TV...
Popolnoma vseeno kakšne. In kakšne so njih barve. Samougasne (RFSSX, TXS, RFS, RFSS pa še katera oznaka se bi našla) so "zapovedane" le pri montažah v votle (lesene, knauf...) stene.
1 2
Iskanje po temi