PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri vitolig 150

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav,
kupili smo hišo s pečjo Viessmann Vitolig 150, staro pribl. tri leta, ki pa je bila vsaj dve sezoni napačno kurjena, zato so polomljene lopute, zamašene neke cevi ipd. Serviser nas je podučil, da bi popravilo prišlo vsaj 1000 evrov in da se bolj splača kupiti novo, ki bi prišla pribl. 4000 evrov.
Nas je to začudilo, saj se nam zdi škoda peč kar zavreči, zato bomo veseli vsakega komentarja. Naj sledimo nasvetu serviserja?
jaz bi jo poskusil popraviti, morda poklicati še kakega drugega serviserja, mogoče bi še tu lahko prihranil kakih 100-200€. ker pa je življenjska doba takega kotla več ko 15 let, je tudi dražje popravilo po mojem smiselno, saj 3000 € večja investicija ni mačji kašelj glede na to, da je v osnovi to že uplinjevalni kotel in ima vsaj osnovno regulacijo in izkoristke že vsaj nekje okrog 80%.
saj veš, ob selitvi vedno manjka denarja. obstajajo sicer tudi forumi, kjer bi se izdatno podučil, da me ne bi vlekli za nos. če vtipkaš "vitolig 150 forum" v gugla, najdeš kar nekaj nitk v slovenskem, hrvaškem in nemškem jeziku. prijavi se, pošlji fotke poškodovanih delov in prosi za nasvet.
Svetujem, da dobite nekoga ki pravilno uporablja enak kotel, da poskusite zakurit, in se bo hitro videlo koliko je ura. Načeloma so kotli kar rubustni in se jih tudi ob večletnih "zlorabah", da spraviti nazaj v red. Se bodo pa montažerji, ki nimajo izkušenj s cenejšimi pirolitskimi kotli le teh izogibali ko hudič križa. Imate prigrajen hranilnik?
se strinjam z gapetom. kotel je dokaj enostaven, ima eno samo loputo, to je za hladni zagon in tlačni ventilator. kotlov tega tipa deluje v sloveniji kar nekaj, recimo orlan je zelo podoben pa še bi se jih našlo. za dobro delovanje takega sistema je treba le pameten kurjač in dobro hidravlično povezan sistem. sam sem mnenja, da bi omenjena popravila lahko opravil že povprečno sposoben šlosar. kot sem rekel, malo še poglej po forumih, mogoče se ti kdo javi s tega foruma ki ima s tem kotlom izkušnje in te obišče. spijta kako pivo in se bo hitro našla rešitev.
Pozdravljeni,

Imam sledeči problem.

Pred parimi dnevi sem pri kurjenju zgleda pretiraval. Imamo peč Vitolig z 300l bojlerjem in 1000l zalogovnikom.
Ker sem zgleda par dni nazaj pretiraval s ogrevanjem, je ponoči iz cevi, ki vodi iz peči, odspodaj (upam da si znate predstavljati) steklo nekaj vode. Minimalno vem da je bilo to 10l ker imam odspodaj zaboj za pepel kateri je bil poln vode, ter bila je sled da je voda odtekla v odtok ki je sredi kleti.
Torej ima peč kakšen varnostni ventil za prevelik pritisk, zgleda da je bila temparatura prevelika?
Če pogledam na manometer mi kaže pritisk 1.5 bar, kar mislim da je še vedno normalno, nisem pogosto spremljal števca.
Se mi pa zdi da nekako nemorem ogreti hiše, mogoče tudi zaradi tega ker je zunaj pravo zimsko vreme.
Drugače peč normalno deluje, do 80°C, se izklaplja, torej zna biti kaj narobe?

Prosim za čimj prejšni odgovor. In hvala!
po vsej verjetnosti se ti je sprožilo zasilno ohlajanje kotla. če je bil slučajno zalogovnik "poln", kotel pa tudi polno naložen polen, je lahko to zaradi tega. malo pa zi pri nalaganju, se pravi ne pretiravaj, če je zalogovnik že na 3/4 poln.
Če se je sprožilo prisilno ohlajanje kotla (po opisu sodeč se je), preveri če ventilator dela. Ob sprožitvi prisilnega hlajenja peč vrže ven varovalko ventilatorja, katero moraš potem ponovno potisniti v ležišče. Poglej kaj v takem primeru piše v navodilih, za tvoj kotel.
Pri meni je bilo tako, ko je sredi kurjenja zmanjkalo elektrike. Kotel se je pregrel in sprožilo se je prisilno hlajenje. Je kar nekaj deset litrov vode steklo, predno je bil dovolj ohlajen. Ko je elektrika čez 3/4 ure prišla, je kotel delal naprej, kot da prekinitve ni bilo, le ventilator je stal.
zdravo,
si bom sposodil temo za moj problem z vitoligom 150. Po 4 letih delovanja se je to poletje na zgornji elektroniki ekoster začel na ekranu za prikaz temperature pojavljati znak 3.1., prav tako pa tudi utripajo vse zelene in rdeče lučke zraven. Situacija je taka, da to utripa in utripa, tako, da sploh ne morem zagnati peči. Peč sem izklopil, vklopil, situacija je ista........
Prosim za pomoč, če je kdo imel podobno zadevo...........prilagam link-sliko, kako zgleda......

<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.najdi.si/?0/11E/1IIyaKAx/dscn3123.jpg">http://shrani.najdi.si/?0/11E/1IIyaKAx/dscn3123.jpg</a><!-- m -->

lp, mare
Pri taki napaki bi pa vsekakor poklical serviserja in upal, da je mogoče le kakšna baterija, ki vzdržuje konfiguracijo kotla, ko je le ta izklopljen. Pobrskaj po navodilih. Na koncu je običajno seznam lažjih napak, ki jih signalizirajo lučke in ukrep kaj je treba storiti.
Pri enostavnejših elektronikah je pa tole utripanje značilno za primer, ko zmanjka elektrike pa je potrebno potem kakšno stvar nastaviti.
ja, pri napaki elektronike je šlo za to, da je umrl software, tako razlago sem dobil, nabavil sem novo elektroniko, jo zamenjal in vse lepo naprej funkcionira.
Sedaj me pa zanima, če je že kdo na Vitoligu 150 menjal šobo, kako jo je zamenjal in kje se jo dobi. V predelu za pepel so se začeli pojavljati celi kosi žerjavice, sama šoba je obrabljena in raztegnjena,peč ne deluje več tako učinkovito, nekako ni pravega zgorevanja tako, da sem mnenja, da jo je treba zamenjati.Peč dela 5 let.
maremare tudi jaz imam enak problem z regulacijo ekoster za vitolig 150. Zanima me kje si nabavil novo elektroniko in kakšna je bila cena?

Hvala
Pozdravljeni. Zanima me, kako ste kaj zadovoljni s pecjo vitoligno 150-s. Sem jo sel pogledat v zivo, videti je sicer cisto vredu, ampak zanima me se kaksno mnenje. Lp.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.emundia.si/uplinjevalni-kotel-na-drva-vitoligno-150-s-tip-v15a-30-kw-set">https://www.emundia.si/uplinjevalni-kot ... -30-kw-set</a><!-- m -->
A se na najde noben lastnik take peci, da bi lahko podal svoje mnenje?
Iskanje po temi